Tronul Secret

volumul 1 din trilogia

Regina Viselor

                      de Peter F. Hamilton

 

Editura Corint
Corint Junior
Anul publicării: 2017
Traducător: Andrei Covaciu
Titlul original: The Secret Throne
Număr de pagini: 354

 

Tronul Secret (primul volum din seria Regina Viselor) este cartea fantasy pe care o poți citi cu la fel de multă plăcere la 9 ani, în adolescență sau când ești un adult ce vrea să uite un pic de orice alte chestii mai serioase. E o combinație între lumea din Narnia și universul din Alice în Țara Minunilor, povestită în ritm alert și captivant, în așa fel încât să stai mereu cu sufletul la gură, descoperind prin ce aventuri mai ajung să treacă simpaticele ei personaje.

Eu știam exact la ce fel de poveste să mă aștept când mi-am dorit s-o citesc, fiindcă Peter F. Hamilton este un super-talentat autor de SF, subgenul lui preferat, space opera, conținând planete luxuriante, civilizații multicolore și creaturi extraterestre fantastice, toate fiind foarte similare ingredientelor unui basm reușit.

Aceasta este prima sa încercare de a se adresa în principal copiilor și eram sigur că nu va renunța la stilul lui imaginativ fascinant, și nu o să trateze creaturile umane mai mititele doar ca pe niște prichindei jucăuși cărora le poți îndruga orice prostioare, ci va oferi peripeții la fel de logice și spectaculoase ca pentru cititorii săi mai maturi, doar că muuult mai frumoase.

Într-adevăr, ni se prezintă locuri și peisaje minunate, absolut de poveste, în
Tronul Secret!

tron 5

Lumi paralele la care se ajunge prin Portaluri vorbitoare, palate splendide, păduri de nestrăbătut, râuri de-a lungul cărora poți călători pe carapacea unei broaște țestoase uriașe, zăpezi care acoperă totul cu un alb imaculat, un tărâm inelar înconjurând micul soare aflat în centrul său și câteva epoci istorice ale planetei noastre, Terra, unde protagoniștii romanului pot ajunge datorită Portalurilor, care le permit să călătorească nu numai inter-dimensional, în universuri alternative, dar și temporal, în trecut sau în viitor.

Personajele principale sunt două fetițe, de 12 și 11 ani, Taggie şi sora ei mai mică Jemima. Ele locuiesc cu mama lor, se duc la şcoală, învață, fac sport şi toate activitățile obișnuite ale copiilor sau îşi petrec vacanţele la ţară, împreună cu tatăl lor, într-un fermecător conac înconjurat de grădini și livezi pline de verdeață.

Asta până într-o bună zi, când o veveriţă albă cu ochelari purpurii apare în viaţa lor, și totul se schimbă…

Fântâna foarte veche dintr-un colț al livezii, lăsată în paragină și năpădită de ierburi, se dovedește a fi intrarea înspre un Portal ce face legătura între lumi paralele. Pe acolo vin nu numai prietenoasa veveriță, ci și niște cavaleri siniștri care îl răpesc pe tatăl fetelor, plus niscaiva pitici de grădină urâcioși ce încearcă să le împiedice să-l ajute.

Se pare că tata le-a ascuns fetițelor unele secrete!

El nu este nimeni altul decât un prinţ din alt univers, aflat pe Pământ sub acoperire, iar împărăţia pe care ar trebui să o conducă, din familia regală a căreia a abdicat pentru o viață aici, se numește Primul Tărâm.

Din cauza lipsei sale, a Prințului Dino, odată cu dispariția Reginei Viselor, mama lui și bunica fetelor, Tronul Regal a fost uzurpat de Regele Nopții și Lorzii Întunecați, care au adus o iarnă veșnică și nefericirea peste lumea veselă care era odată Primul Tărâm.

tron 3

Taggie şi Jemima trebuie nu numai să-și salveze tatăl, dar și să elibereze regatul ale cărei Prințese s-au dovedit a fi, de stăpânitorii cei răi.

Cum pot face asta două fetițe din lumea noastră?

În primul rând prin ingeniozitate, dar ajută și antrenamentele de karate sau magia pe care le-a transmis-o tata, ca pe o super-putere trezită la viață, prin niște mici obiecte fermecate lăsate lor.

Există în acțiune și dialoguri acea vioiciune și acel tip de amuzament venite odată cu vârsta eroinelor romanului, dar autorul are grijă să păstreze și latura de seriozitate a aventurii, în așa fel încât ea să rămână mereu palpitantă și chiar tensionată, în momentele de suspans.

tron 4

O poveste emoționantă și inteligentă, cu mesaj moralizator dedus pe nesimțite din pasionantele peripeții. O cărțulie ce poate fi savurată individual sau împărtășită familial de cititorii mici, mari și mijlocii.

Iar coperta în relief si ilustrațiile răspândite printre filele volumului sunt taaare drăguțe!

 

images (3)

 

Puteți găsi romanul pe site-ul Editurii Corint, în colecția Corint Junior.

corintjunior