Stăpânul Muntelui

de
Anders de la Motte

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2024
Titlul original: Bortbytaren (2022)
Traducere: Daniela Ionescu
Număr de pagini: 528
Format: trade paperback cu supracopertă

.

Stăpânul Muntelui este un thriller scandinav atipic, cu o atmosferă mai degrabă de polar franțuzesc, cu multiple surse ale suspansului, numeroase personaje extravagante și ramificări surprinzătoare ale acțiunii.

Fiica unei familii bogate din Malmö și prietenul ei au dispărut în timp ce făceau o excursie de explorare a unui buncăr abandonat din munți.

Inspectorul de poliție Leonore Asker, de la Departamentul pentru Infracțiuni Grave, preia investigația.

Importanța cazului face însă ca superiorii săi să cheme în ajutor DNOS-ul (Departamentul Național pentru Operațiuni Speciale) din capitală, ca urmare, din Stockholm sosește inspectorul-șef Jonas Hellman, un bărbat cu care Leonore a avut o relație sentimentală sfârșită turbulent.

În plus, mama detectivei este angajată ca avocat al familiei fetei dispărute, astfel încât aceasta ajunge să fie înlăturată din caz, pe motiv de conflict de interese.

Drept palidă consolare e numită șefă a Departamentului de Resurse, mai plastic cunoscut sub titulatura Departamentul Cazurilor Rătăcite și Sufletelor Pierdute.

Această desemnare poate părea o promovare, dar Leo nici măcar nu a auzit de respectiva unitate, care se ocupă de anchete ce nu se încadrează în nicio categorie investigativă existentă.
Când constată că sediul unității se află în subsolul comisariatului și că echipa ei este extrem de bizară, chiar ia în considerare să renunțe la meseria de polițist.

stapanul-muntelui-recenzie

Cercetând însă printre hârtiile predecesorului său, Leo Asker descoperă că acesta investiga un caz curios, când a suferit infarctul care l-a lăsat internat  în spital.
Un caz ce pare insignifiant și excentric, dar care, după cum se dovedește, ascunde mult mai mult decât se credea.

Cineva plasează figurine miniaturale într-o gigantică machetă feroviară vizitabilă, iar ultimele strecurate acolo sunt reproduceri clare ale cuplului dispărut.

Legătura dintre cazul acesta și diverse locuri abandonate o împinge pe Leo Asker să-l contacteze pe Martin Hill, un profesor de arhitectură cu o pasiune deosebită pentru explorarea urbană.

În scurtă vreme, Asker și Hill încep să suspecteze că dincolo de aparențele banale stă la pândă un rău neobișnuit.

Intriga este foarte complexă și oferă o serie de întorsături de situație care țin cititorul în suspans pe tot parcursul lecturii.

Fără să fie dezvăluită identitatea criminalului, există flashbackuri din trecutul acestuia ce ne permit să înțelegem cum a devenit ființa care este acum.

Firele epice se ramifică urmărind problemele personale ale protagoniștilor, fie ei polițiști, victime sau răufăcători, într-un mod inedit, surprinzător de interesant.
Galeria de personaje secundare e foarte divers și savuros populată.

Stapanul Muntelui - Crime Scene Press

Anders de la Motte
este un fost polițist și director de securitate la una dintre cele mai mari companii IT din lume, iar în prezent activează drept consultant în domeniul securității internaționale.
Este considerat una dintre cele mai proeminente voci noi în literatura crime scandinavă, iar opera sa a fost descrisă ca fiind sălbatică, jucăușă și plină de referințe din cultura pop.
Anders de la Motte a debutat în 2010, când a câștigat premiul Academiei Suedeze pentru Literatură de Suspans. Este unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime.
A scris mai multe serii de suspans de succes care au devenit și bestsellere.

Împreună cu Måns Nilsson a lansat ciclul literar Crimele din Österlen.
Primul volum al acestuia, O casă mortală, a apărut la Crime Scene Press în 2023.

logo Analogii - Antologii

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia apariției în limba română a romanului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press