Victoria Vulturilor 

(Temeraire Cartea a V-a)

        de Naomi Novik

 

Editura Nemira
Anul apariției: 2016
Număr de pagini: 392
Traducător: Laura Bocancios
Titlul original: Victory of Eagles

 

  Am ajuns la volumul cinci al celei mai faine serii de cărţi cu dragoni, dacă nu luăm în considerare Urzeala tronurilor, unde dragonii, deşi modelatori de regate, nu erau totuşi printre protagoniştii definitorii ai romanelor.

tem21

  Fantasy-ul practicat de Naomi Novik este unul foarte original. Istoric, ambientat într-o realitate alternativă în care dragonii brăzdează văzduhul, învaţă limbile oamenilor, se leagă sufletește de ei şi îşi sprijină ofiţerii parteneri în înfruntările armate ale Războaielor Napoleoniene, ca un veritabil corp de aviaţie. Dincolo de lumea paralelă foarte puţin modificată prin introducerea dragonilor, dar tocmai cu atât mai greu de reconstituit şi de restaurat documentar, autoarea newyorkeză pasionată de epoca lui Napoleon, reuşeşte să creeze şi o întreagă psihologie total diferită de cea umană pentru fiinţele fantastice. Dragonii ei sunt nişte simpatice creaturi cuvântătoare, foarte inteligente, dar uşor naive. Emotive şi impresionabile, ce iubesc fanatic persoana de care se ataşează imediat după eclozare, dar ca toți dragonii din toate poveștile, superficiali în atracţia lor pentru tot ce luceşte, zorzoane, aur, argint sau bijuterii. Amintesc de nişte copii prin naivitate în înțelegerea societăţii omenești şi instabilitate emoţională, dar rămân în esenţă creaturi ale naturii sălbatice.

tem6

  Stăpânind foarte bine perioada istorică în care îşi plasează alterarea fantasy, începutul secolului 19, autoarea ne ghidează în fiecare roman al seriei prin altă parte a lumii sau pe alt continent, fiecare cu dragonii săi specifici.

  În primul volum, Dragonul Maiestăţii Sale, facem cunoştinţă cu căpitanul Will Laurence, a cărui carieră în  Marina Regală Britanică este dată peste cap după capturarea unei fregate franceze care transporta un prețios ou de dragon destinat Împăratului Napoleon. Pentru că din el apare pe lume adorabilul Temeraire, pui dintr-o rasă de dragoni foarte valoroasă, care odată ataşat de Laurence, îl va obliga pe acesta să treacă la Forţele Aeriene, devenind căpitanul echipajului său. Căci, spre deosebire de orice alte istorisiri cu namilele solzoase zburătoare, militarismul epocii abordate de Novik rezervă dragonilor rolul de adevărate avioane de luptă, cu mult înainte de inventarea lor – având echipaj prins în hamuri constituit nu dintr-un singur călăreţ, ci din grupuri întregi de soldaţi, asemeni personalului specializat al unei corăbii.

  În cartea a doua, Tronul de Jad, Temeraire, crescut între timp, este revendicat de chinezi, pentru că oul din care eclozase era ofranda lor adresată Iui Bonaparte din Partea Împăratului Chinei. Astfel că Laurence şi simpaticul dragon-adolescent pornesc într-o călătorie navală spre Orientul Îndepărtat pentru a revendica dreptul de a-şi decide propria soartă. O călătorie exotică, plină de peripeții pe mare şi de intrigi complicate, odată ajunşi la Curtea Imperială.

tem12

  Cartea a treia, Războiul pulberii negre, ne poartă din colbuitele deșerturi şi stepe aride asiatice – prin Turcia unde eroii noştri au misiunea de a aduce în Anglia trei ouă de dragoni cumpărate cu un preţ exorbitant – până în nordul germanic al Europei, unde asistăm la confruntarea între tacticianul de geniu Napoleon şi armatele prusace. Temeraire evoluează constant, influenţat atât de diferenţele culturale în tratarea dragonilor cu care a luat contact în China, cât şi de lecturile lui asidue în cele mai variate şi complexe domenii. Progresiv, devine tot mai conştient de sine şi se prefigurează ca un veritabil spirit revoluţionar, deşi când stârneşte discuţii despre subiectele ce îl macină, cu alţi dragoni, nu are niciodată parte de înţelegerea lor, ba dimpotrivă.

  Cartea a patra, Imperiul de fildeş, aduce un fior de nelinişte suplimentar pentru soarta creaturilor fantastice. O molimă a izbucnit printre dragoni şi în disperare de cauză, cei mai importanţi dintre ei pentru Aviaţie, sunt îmbarcaţi într-o călătorie a ultimei șanse pe tărâmurile fierbinţi ale Africii, unde se speră că vor fi recuperaţi cu ajutorul climei mai favorabile, dar şi prin eventuala descoperire a unui leac pentru boala care îi afectează. Pe lângă personajele noi, oameni sau dragoni, cu care luăm contact în fiecare volum, e de remarcat cum insăsi locurile în care au ajuns Laurence şi Temerarie devin personaje. Aici Africa cea plină de pericole  pare să se scuture şi să atace coloniştii europeni, ca un dragon imens trezit din somnolență.

tem2

  În cel mai proaspăt volum apărut în limba română la Editura Nemira, cartea a cincea, Victoria Vulturilor, îl regăsim pe Will Laurence reţinut şi acuzat de trădare pentru că a transmis remediul contra molimei dragonilor dușmani napoleonieni. Fără să regrete gestul în sine, dar cu însemnul rușinii şi tristețea că foştii camarazi și familia sunt dezamăgiți de el, degradatul Laurence, fostul mândru căpitan de marină şi de aviaţie, e afectat acum de o deprimare profundă care îi modifică însăşi comportamentul şi felul de a acţiona. E implicat curând în lupte, când vasul pe care e încarcerat, (pentru a nu afla dragonul lui unde e şi a iniţia vreo revoltă pentru eliberarea sa), e atacat – însă de dragonii fracezi, când Bonaparte îşi începe debarcarea în Anglia.

Pentru că, da, asistăm la o modificare cataclismică în linia temporală ce până acum bifase destul de fidel bornele istoriei paralele reale din lumea noastră. Cu excepţiile date de supravieţuirea lui Nelson la Trafalgar şi pierderea coloniilor africane, sub asaltul civilizaţiei puternice proprii constituite acolo cu ajutorul dragonilor locali. Dar acum, debarcarea napoleoniană! Wow! O posibilitate asupra căreia mulți istorici au speculat cu fascinație şi pe care Naomi Novik o pune în scenă cu mână sigură, inspirându-se fin pentru realism din încercarea precedentă a Invincibilei Armada Spaniole ori din felul cum au reacţionat ibericii în timpul ocupaţiei franceze, cu hărţuieli de gherilă şi retrageri strategice.
Orice tactică, inclusiv cea care a făcut posibilă debarcarea Grand Armée (Marii Armate) a lui Napoleon, este modificată prin existenţa dragonilor. Dar geniul imperial cuceritor al lui Bonaparte rămâne la fel de pregnant, indiferent de realitatea alternativă în care se desfăşoară, dragonii fiind doar o piesă importantă în plus pe tabla de şah.

tem13

  Temeraire e reţinut şi el (prin şantaj cu ameninţarea ce planează asupra lui Laurence) într-o rezervaţie de reproducere unde îşi face cam fără chef datoria de a încerca să livreze ouă valoroase Armatei. E foarte amuzantă atmosfera de aici şi noile cunoştinţe pe care şi le face printre dragoni. Diferiţi masculi gigantici lâncenzind îmbuibaţi din cauza vârstei sau a lipsei provocărilor şi o mică femelă, Perscitia, foarte inventivă, deşi nu tocmai războinică, cum ar fi dorit-o militarii britanici… Dealtfel, chiar dacă nararea are loc mereu la persoana a treia, perspectiva romanului permutează alternativ, când din punctul de vedere al lui Laurence, când din cel al lui Temeraire, în funcţie de cine e protagonistul secvenţei.

În clipa când, în această mini-societate de dragoni în repaus ajunge vestea debarcării şi a distrugerii vasului pe care era încarcerat Laurence, Temeraire, crezând că e mort, lansează o veritabilă mişcare de independenţă şi chiar dacă el şi trupa de evadaţi din rezervaţie vor hotărî să sprijine Anglia în rezistenţa contra francezilor, doresc să o facă singuri, fără hamuri şi fără echipaje, după propria strategie.

Atitudine ce se va dovedi benefică şi pentru Laurence, fiindcă invazia franceză reuşită şi pierderea Londrei forţează mâna generalilor britanici care îl eliberează pe fostul căpitan  şi îl trimit să îşi reîntâlnească dragonul şi să stabilească o coordonare între noile sale trupe dezordonate şi eforturile Armatei regulate de a lupta tacticizat. Multe dintre personajele noi şi vechi, oameni şi dragoni se reunesc în această confruntare titanică. Îi reîntâlnim pe Amiralul Jane Roland şi pe fiica sa, pe căpitanul Granby cu dragoniţa lui neascultătoare şi piromană Iskierka, pe excentricul spirit liber Tharkay, pe fostul conducător al dragonilor sălbatici, Arkady, pe uriașii şi valoroşii războinici înaripaţi disciplinaţi, Maximus şi Lily

tem3

 Interesante de remarcat schimbările pe care le aduc dragonii în societatea umană  a universului paralel, comparativ cu a noastră din aceleași vremuri. Datorită “aviaţiei”, atât de dispreţuită totuşi de lumea bună, femeile îşi găsesc mult mai uşor loc în posturile mlitare superioare, conducându-şi dragonii ce le acceptă numai pe ele. Iar societăţi înapoiate ca și cele din Africa pot trece peste diferenţa tehnologică şi să se revolte cu succes reuşind să oprească de unele singure comerțul cu sclavi. Însăşi elementele democratice par să primească un voinicesc imbold când în spatele unor idei revoluţionare idealiste, stă însuşi Temeraire cel plin de prestanţă… măcar fizică, dacă cea intelectuală nu-i e luată în serios.

  Foarte, foarte bun acest al cincilea volum. Nu că ar fi scăderi în ritmul de povestire al scriitoarei pe parcursul seriei, mereu te ţine cu sufletul la gură şi te trece dintr-o parte a lumii în alta, dar aici chiar realizează un tur de forţă, odată cu magnitudinea schimbării de istorie pe care o pune în scenă… Iar la sfârşitul romanului se întrezăreşte o nouă călătorie oceanică a acelor dintre eroii noştri care au reuşit să treacă prin încercările de-acum. Nu spun mai mult, nici cine câştigă teribila încleştare dintre Bonaparte şi Wellington, nici cea dintre Temeraire şi razbunătarea Lung Tien Lien, dragoniţa de aceeaşi rasă Celestă, nici dacă reuşeşte Laurence să îşi refacă onoarea prin vitejie sau sacrificiu în luptă, doar atât … că noul continent ce se întrevede în zare e Australia… Pot să v-o zic, pentru că nu au mai rămas foarte multe în afara Americilor, la cât de mult ne-a purtat autoarea pe aripi de dragon peste tot… Un continent fără dragoni proprii, al carui interior încă nu a fost cercetat de colonişti… Ce serie de aventuri spectaculoase se conturează anticipativ şi acolo, în noua lume folosită drept colonie penală… Aşteptăm cu nerăbdare descinderea favoriţilor noştri fantastici în ineditul peisaj, odată cu apariția cărții a șasea.

tem1

  Îmi reînnoiesc recomandările călduroase pentru toţi cei ce savurează orice gen de fantasy, de la cel cu animale vorbitoare drăgălaşe până la cel cu confruntări armate epopeice. O serie de romane pentru acei iubitori de istorie care nu o dată au alunecat cu gândul la ce ar fi fost dacă… în privinţa anumitor evenimente politice sau războinice, dar şi pentru cei ce se delecteaza cu psihologii complicate de ființe fantasmagorice sau extraterestre, pentru că oricât de umanizaţi ar fi dragonii lui Novik, rămân în toate situaţiile cu acel ceva original care îi face să fie așa amuzanţi dar şi așa fascinanţi ca personalităţi şi prin modul cum reacţionează la stimulii lumii pe care o percep în felul lor atât de diferit…

Romanul Victoria Vulturilor și întreaga saga Temeraire pot fi comandate pe site-ul Editurii Nemira.

Mulțumim, Editura Nemira, pentru plăcerea fantastică a lecturii.

nemira