Legenda lui Tarzan

 

Titlul original: The Legend of Tarzan
Regizor: David Yates
Actori:

  • Tarzan – Alexander Skarsgård
  • Jane – Margot Robbie
  • Léon Rom – Christoph Waltz
  • George Washington Williams – Samuel L. Jackson

Durata: 110 minute
Gen: aventură, acţiune
Achiziționabil pe provideo.ro

 

  Fiecare generaţie are un Tarzan al ei. Din anii ’30, când actorul născut în Timişoara, Johnny Weissmüller, i-a dat tuşa clasică personajului şi în cinematografie, povestea lui Burroughs a fost ecranizată din nou şi din nou în producţii adaptate fiecărui deceniu şi fiecărei etape de schimbare a societăţii.

În vremea noastra s-a ajuns la un fel de Avatar băștinaș, care găsește toate elementele înfruntărilor ecologiste și inter-specii sau inter-rasiale, chiar pe planeta noastră, în istoria recentă, de unde, până la urmă, are sursa de inspirație și celebrul scenariu SF.

  Cel mai recent film despre bebeluşul om devenit animal şi redevenit om înapoi, Legenda lui Tarzan, începe de acolo de unde alte variante se termină. Nu ne reistorisește toată povestea, decât prin scurte flashback-uri, aventura prezentă pornind la câțiva ani după ce love story-ul din junglă a avut un final fericit.

Îl regăsim pe Tarzan în persoana lordului Greystoke, John Clayton al III-lea, căsătorit cu Jane, locuind amândoi pe un domeniu din Londra. Viaţa lor liniştită în lumea civilizată ia o turnură neaşteptată atunci când lui i se propune să reviziteze Congo (locul în care Tarzan s-a născut, a copilărit printre maimuțe şi s-a maturizat ca apărător al lor, generând un mit idealizat printre localnicii populaţiei africane) în postura de invitat special regal.

Este anul 1884, pe vremea domniei colonizatoare a Regelui Leopold al II-lea al Belgiei, cel care a rămas cunoscut în istorie ca un măcelar ce a decimat aproape zece milioane de africani din Congo – teritoriu în care acesta şi-a exercitat controlul exploatând resursele umane, animale, dar şi zăcămintele din regiune, în special renumitele diamante ale Africii.

Tarzan nu știe despre toate aceste orori, dar un ziarist american se alătură cuplului pentru a investiga faţa ascunsă a regimului de dominaţie din colonii.

Imagine similară

  Adevărata sursă indirectă a invitației capcană este căpetenia de trib, Mbonga, căruia Tarzan i-a ucis fiul într-o trecută confruntare de vânătoare. Acum îşi doreşte pătimaş răzbunarea, atât de mult, încât este dispus să plătească cu diamantele sale pe cel care i-l va aduce pe omul-maimuță. Ocazie pe care nu o poate scăpa trimisul regelui belgian, lipsitul de scrupule Léon Rom, care, ajutat de mercenari, doreşte nu numai să intre în posesia diamantelor deţinute de căpetenia de trib, dar şi să se facă stăpân peste zona lor de extracţie, să acapareze şi să intensifice exploatarea în întreaga colonie.

 Taberele se delimitează şi avem un conflict clasic bine-rău, iar antiteza lui Tarzan (tolerant, prietenos, iubitor, integrator) este dată de existenţa personajului malefic Léon Rom (exploatator, crud, ticălos, gata să sacrifice orice interesului propriu).

 Cea mai mare parte a acţiunii se petrece în Congo. Jungla sălbatică şi savana africană revelează peisaje extraordinare populate de o faună impresionantă: primate teritoriale și agresive, Mangani – specia de maimuțe uriașe în mijlocul cărora Tarzan a crescut, elefanţi docili sub mângâierile lui, feline hipnotizante şi maiestuoase, hipopotami furioşi, crocodili atraşi de imitarea sunetelor împerecherii şi alte animale ce constituie forţa imensă vitală şi letală a continentului negru.

Imagine similară

Panoramarea şi cadrele în care se plonjează de pe stânci şi se alunecă în inima junglei cu ajutorul lianelor sunt de-a dreptul fantastice!

Un safari la înălţime, pilotând drone, pare ideea cea mai atrăgătoare de excursie extremă perfectă, pentru viitorul apropiat.

Imagine similară

O scenă stârneşte ilaritatea totală: Pe sistemul ce animale de casă africane deținem? – în peisajul citadin colonial observăm un bărbat plimbând tacticos în lesă un crocodil, iar reptila îşi ia rolul foarte în serios, defilând ţanţoş pe lângă excentricul trecător.

  Două vorbe despre jocul actoricesc. Nu este villain mai bine interpretat, ca villain-ul lui Christoph Waltz, de la Inglourious Basterds încoace. Chiar dacă personajele primite  sunt similare – figura lui Waltz cerând stil/clasă şi în răutate, talentatul actor reuşeşte să îl diferenețieze pe Leon Rom, faţă de alte creaţii ale sale, doar din mimică şi mustaţă.

  Scandinavul Alexander Skarsgård a ales o prezentare cuminţită a lui Tarzan, încă stingher în costume, reţinut în manifestări şi vorbe, încercând să fie un veritabil lord. Poate un pic mai multă descătuşare la reîntoarcerea în junglă, nu ar fi stricat, dar regizorul pare să-şi fi dorit o variantă cât mai realistă în capacităţi fizice ale sălbaticului din el, aşa că avem parte mai mult de o latură abilă a sa, decât de una fioroasă.

  Margot Robbie foarte convingătoare în rolul de soţie emancipată care-şi urmează soţul indiferent de primejdii – o fiica albă a Africii ea însăşi, totuşi mai îmbrăcată decât în toate filmele în care a jucat până acum, din cauza costumelor de epocă. Chiar şi-aşa se descurcă să fie sexy.

Imagine similară

  Un film, într-adevăr, pe toate gusturile! Poate fi văzut de bărbaţi – abundă în scene palpitante de luptă şi Jane nu se lasă învinsă de modă; de către femei – fiindcă romantismul nu lipseşte din peisajul luxuriant, iar cele mai vizuale ar putea fi satisfăcute de aparenţa masculin-longilină, cu trup de înotător, a lui Alexander Skarsgård; şi de către copii – pentru spectacolul pe care-l dau animalele sălbatice ale junglei, cu mimica lor realizată excepţional, dar şi pentru acrobaţiile lui Tarzan, care îi vor ţine cu sufletul la gură.

large_legenda-lui-tarzan_790

Filmul Legenda lui Tarzan / The Legend of Tarzan poate fi achizitionat pe site-ul Provideo în format DVD sau BLU-RAY

provideo

cronicuță cinematografică scrisă de Natașa Alina Culea și Marius Andrei