Atomic Blonde
Agenta sub acoperire

 

Titlul original: Atomic Blonde
An lansare: 2017
Durată: 115 minute
Actori: Charlize Theron, John Goodman, James McAvoy
Regizor: David Leitch
Gen: Thriller
Distribuitor: ProVideo

 

În pofida titlului care sună a super-eroină și a hiper-puteri, Atomic Blonde este mai degrabă un film în stilul unui Bourne sau al unui James Bond realist decât al unui fantastic Wonder Woman.

Acţiunea sa ne transporta în Berlinul anului 1989, cu doar câteva zile înainte de căderea Zidului ce despărțea Estul de Vest.

Agentul MI6 James Gascoigne este ucis și odată cu el dispare o importantă listă cu toți spionii occidentali aflați sub acoperire dincolo de Cortina de Fier.

MI6 o trimit urgent în Germania pe cea mai letală angajată a lor, Lorraine Broughton (Charlize Theron) pentru a recupera lista și a descoperi cine l-a ucis pe colegul și fostul ei iubit.

O misiune deloc ușoară, complicată de atmosfera confuză revoluționară din Est, birocrația vestică greu adaptabilă realității în schimbare, slujbași STASI căutând o cale de scăpare prin a se face utili fostului inamic, comuniști fanatici hotărâți să păstreze sistemul împotriva oricăror evidențe ale colapsului său, indivizi nemiloși lipsiți de principii, o spioană franceză ce-și trăiește meseria ca pe o aventură erotică și un mult prea bine integrat agent sub acoperire, David Percival (James McAvoy), care pare să-și fi construit un mic regat personal din încrengătura de filiere subterane pe care le manageriază.

Pe regizorul filmului, David Leitch, îl știm din duetul care a condus operațiunile cinematografice din John Wick. E un cascador trecut în spatele camerei de filmat și priceperea lui în coregrafierea acțiunii se simte, viziunea sa artistică stârnind un adevărat vârtej violent de imagistică originală.

Punctele de referință stilistice și iconografice sunt, desigur, anii ’80, în versiunea lor idealizată și stilizată, cu tineri punk, bubuituri de muzică New Wave, luminozitate nocturnă de neon care albăstrește nuanțele, cultură berlineză cinematografică sovietizată cu ajutorul peliculelor lui Tarkovski, KGB-iști atotputernici și localnici idealiști.

Coloana sonoră compusă din hit-urile acelor ani este foarte bine utilizată pentru a amplifica stările de tensiune și exploziile de violență dintre ele, ajutând la trecerea dinspre unele înspre altele, anticipându-le cumva cursul prin schimbările muzicale de ritm.

Leitch a preferat să se disocieze aproape total de stilul artistic din prezentul său și să se întoarcă nu numai prin refacerea scenografică a epocii, dar și prin felul de a filma și a își prezenta povestea, la modul cum se turnau peliculele cu spioni mai demult. Mai puțin rapide și spectaculoase, dar mai realiste, cu cadre lungi surprinse în fluiditate naturală, parcă fără tăieturi de montaj.

Charlize Theron apare pentru prima oară ieșind dintr-o baie de gheață și alege să păstreze ceva din gheața aceea androidică pe tot parcursul rolului ei. Chiar și în scenele de sex. O lasă să crape doar în momentele post-violență extremă, când ochii umeziți de disperare permit pentru o clipă să se citească în ei groaza de a se simți trădată și prinsă-n capcană.

John Goodman e, ca de obicei, cuceritor în rolul agentului CIA Emmett Kurzfeld, care se alătură șefilor lui Theron când aceasta își dă raportul. În opinia mea, numai apariția lui justifică întretăierile alea alternative ale debriefing-ului, altfel se putea foarte bine obține toată încordarea care s-a obținut și fără ele.

Scene de luptă foarte bine executate și gradate după hramul pe care-l poartă adversarul. Lovituri mai reținute, aproape demonstrative, cu înflorituri estetice, pentru polițiștii germani care încearcă să o aresteze pe eroină. Violență maximă dezlănțuită înspre distrugere totală, folosind orice armă, pentru a ucide cât mai repede KGB-istul sovietic.

Un film de acțiune cu motivație spionistică plin de dinamism, dar și cu o anumită melancolie crepusculară îndreptată spre alte timpuri. Restaurare reușită a unei lumi în care informația înseamnă putere, profesioniștii spionajului au în spate întregi țări și blocuri ideologice, agenții dubli sunt executați discret și mizele jocului sunt de proporții istorice.

images (3)

Spy thriller-ul Atomic Blonde: Agenta sub acoperire poate fi achiziționat pe site-ul ProVideo.ro 

atomic blonde agenta sub acoperire

provideo