“…să fii campion înainte de a deveni campion…”

Esența eficienței

– abilitatea de a atinge orice obiectiv îți pui în minte –

                         de Daniel Zărnescu

 

Editura Stepout Publishing House
Anul apariției: 2014
Număr de pagini: 310

 

   Cititorii fideli ai blogului s-au obișnuit ca odată ce m-a impresionat un roman al unui autor, să revin cu impresii și despre alte scrieri ale sale. Daniel Zărnescu m-a captivat total prin originalitatea beletristicii lui în Revolta Akienilor, astfel încât am dorit neapărat să încerc și alte titluri publicate de el, chiar dacă păreau a fi din domenii pe care până acum le-am abordat destul de rar – spre deloc.

   E lesne observabil că publicul oricărei culturi naționale are anumite particularități, în cea mai mare parte formate istoric. Spre deosebire de cel vestic, la care atenția pentru vocea specializării este motivată de dorința acumularii rapide a cunoștințelor de la cineva cu experiență în domeniu, sau de cel estic (mai ales din spațiul ex-sovietic), unde se păstrează o anumită deschidere neanalitică față de tot ce poartă amprentă oficială sau expertiză profesională, dacă poți fi sigur de ceva la al nostru, e că o să fie destul de refractar la orice vine declarat să-l învețe ceva. Apare o reacție generală de tipul: Da, sigur, știe ăsta mai bine! Ce să-ți zic! Care are și avantajele ei, pentru că e inimaginabil ca la noi să aibă vreo influență propaganda dictatorială de tip putinian, spre exemplu. Rămâi siderat când vezi cât de bine funcționează ea în Rusia și republicile rusofone. Dar scepticismul ăsta de masă nici nu lasă posibilitatea propagării cu aceeași rapiditate ca-n occident a unor concepte testate de altcineva. În cel mai bun caz, avem obiceiul să spicuim două-trei idei de prin ele și să le aplicăm într-o variantă parțială și malformată, pe care-o considerăm mai deșteaptă, și care într-un final, nu mai păstrează mult din utilitatea inițială.

În aceste condiții, să publici la noi o carte de dezvoltare personală devine un act de bravură și de pionierat, o călătorie cu iahtul, ce se încăpățânează să se păstreze relaxată, pe o mare cam zbuciumată.

   Esența eficienței, cartea despre abilitatea de a atinge orice obiectiv îți pui în minte, a lui Daniel Zărnescu, vine însă total pregătită pentru publicul său. Dacă aș continua metafora: blindată ca un submarin nuclear mascat în coca iahtului ăla.

esenta eficientei

   Chiar fiind un veritabil manual de predare a performanței, abordarea nonconformistă a autorului, cu exemple personale și cazuistică locală, într-un stil amical, ca de discuție la o cafea, dar plin de informație excelent structurată, atrage orice gen de cititor și-l prinde imediat în desfășurarea unei argumentații super-interesante, fluide și cu-n scop benefic precis, ușor de vizualizat și de asumat.

Cum să obții ce-ți doreșți. Cum să-ți canalizezi acțiunile spre asta și cum să ajungi la cea mai bună variantă a ta care să-și poată atinge obiectivul.

   Cea mai importantă porție de credibilitate este adusă în carte de exemplul personal. Daniel Zărnescu a ajuns la mari realizări dintr-o poziție socială inițială pe care el însuși o caracterizează ca absolut obișnuită, modestă, și referirile la modelarea glorioasă a propriului destin elimină din start sarcasmele gen nutriționistul durduliu care te învață să slăbești sau medicul ce-și intitulează lucrarea de popularizare: Cum să trăiești 100 de ani, când el are 50. Astfel încât să provoace reflex replica acidă: Mai bine revino peste 50 și spune-mi.

   Eu, ca fan al beletristicii autorului (Revolta Akienilor având și ea un format de jurnal intim), am rezonat cel mai fain tocmai cu partea aceasta personală, compusă din mărturisiri sincere ale propriilor frământări, alegeri greșite, eșecuri, reușite și împliniri. Am avut senzația că e continuarea romanului, cu devenirea mai departe în viață a eroului adolescentin, deși aceast volum motivațional l-a precedat pe cel artistic.

  Pentru a ne îndeplini visurile, ne garantează antrepenorul, scriitorul și trainer-ul de succes, ce-și împărtășește experiența, trebuie doar să ni le definim corect și să ne focusăm energia și efortul asupra lor.

Ca să putem face acest lucru, este nevoie să ne cunoaștem pe noi înșine, să putem lupta cu inerția, să ne identificăm auto-sabotajele izvorâte din neîncrederea că locul nostru ar fi chiar cel pe care-l vizăm, să îndepărtăm din jur pe cei care ne descurajează nejustificat și să ne păstrăm psihicul în cea mai bună formă, pentru confruntările de uzură cu inevitabilele distrageri ce vor apărea de-a lungul drumului spre scopul propus.

   Cursul de artă a eficientizării este împărțit în trei mari capitole:

1. Propria ta identitate – unde ești invitat să te autoanalizezi și să-ți clarifici dorințele prin metode psihologice de care ți se pare că ai fost vag conștient mereu, dar pe care doar văzându-le formulate reușești în sfârșit să le aplici corect și să-ți găsești drumul spre o adevărată reinventare.

2. Strategii mentale – partea care ne prezintă mai multe sisteme de auto-organizare ce te pot ajuta să-ți atingi obiectivele și să te păstrezi determinat în lupta cu propria inerție, delăsarea sau cu descurajările venite din partea altora.

3. Tehnici prin care îți crești productivitatea – ce vine cu trucuri concrete, aplicabile imediat, pentru a-ți prioritiza mai operativ sarcinile, pentru a-ți îmbunătăți starea de flux și concentrarea sau pentru a depăși diferite genuri de blocaje.

   Dintre tipurile de tehnici și strategii învățate, cititorul putând să o aleagă pe cea care i se pare că i se potrivește cel mai bine, să le testeze pe fiecare până se va opri la vreuna preferată, ori chiar poate decide să le alterneze, pentru a evita pericolul scurgerilor de entuziasm din orice rutină îndelungată.

RAK 2

   Eu am sentimentul că mai mult decât orice alt gen de obiectiv, cel al împlinirii financiare va fi cel mai des indicat, sub diferite forme, de către cei dornici să-și vizualizeze visurile.

Iar exact în acest subdomeniu, un autor român al unui manual de tactică și strategie aproape militarizată pentru augmentarea eficienței și productivității are un avantaj enorm în fața celor străini, care se pot îngriji și ei de dorințele mai spirituale.

Pentru că Daniel Zărnescu este un antrepenor de succes, greu încercat în luptele economice și cu multe victorii la activ, chiar aici la noi în țară. Sfaturile unor businessmani americani despre cum să faci primul milion s-ar putea să nu se potrivească prea bine în peisajul diferit al afacerilor locale, dar atunci când un concetățean îți povestește cum a câștigat finanțările europene pentru anumite proiecte, suprafața de reflexie și motivele de reflecție la realizările lui devin mult mai apropiate.

   Am să reproduc doar două fragmente din abundența ideilor cu impact transformator ale cărții. Unul, de reținut și de servit acelora care încearcă să devalorizeze principial, adesea nici ei neștiind de ce, genul acesta de aspirații materialiste sau antrepenoriale, ce până la urmă propulsează lumea-nainte.

 „Este ca și cum ai vrea să te îmbogățeșți, dar în adâncul ființei tale îi urăști pe bogați și îi desconsideri. Aud deseori oameni care îmi spun, de exemplu, banii nu sunt importanți pentru mine. Când cineva sau ceva nu este important pentru tine, acel cineva sau ceva nu va sta prea mult în preajma ta. Este o lege nescrisă care ne guvernează relațiile.”

Și demontarea unui alt clișeu negativist, pe care și eu mereu încerc să-l combat, dar nu am reușit încă să fiu luat în serios din cauză că îmi e trântită în față lipsa de practică în afaceri sau bunăstarea părinților – ce-a asigurat-o necondiționat și pe a mea. Altfel sună de la un motivator-atrepenor:

 „‘Încearcă tu să faci afaceri în România!’

A fost replica incredibilă primită de la un client care venise să lucreze la ideea lui de startup în afaceri. La discuția dintre noi doi îmi tot evita strategiile de a-l deschide spre potențial, mai ales că el vedea doar bariere. Replica a venit la nivel de frustrare și efectiv m-a pufnit râsul.

 ‘Păi eu tot am făcut afaceri în România…’

Să vezi partea goală a paharului, să crezi la nivel de adevăr absolut că nu se poate din cauze externe ție… este ca și cum ți-ai atârna la picioare două bile de zece kilograme fiecare și ai vrea să alergi la maraton.”

   Mi-au plăcut enorm și citatele celebre selectate pentru a puncta anumite învățămite și micile povești ale unor mari personalități, care veneau aproape ca niște pilde biblice în sublinierea unei idei. Dau doar tot alte două exemple, cât să deschid apetitul, găsiți multe altele, prea puțin cunoscute, dar la fel de bune, în contextul prezentării atât de convingătoare a principiilor utile enunțate:

“Unde îți îndrepți atenția, acolo se întâmplă lucruri.”
James Radfield

“Învingătorii întâi câștigă războiul și abia apoi se duc pe câmpul de bătălie. Învinșii întâi se duc pe câmpul de bătălie și abia apoi caută să câștige războiul.”
Sun Tzu

Esența eficienței este genul acela de carte enciclopedică și formatoare, pe care nu te mulțumești doar s-o citești, ci vrei să o păstrezi spre a-ți fi mereu la îndemână și a o consulta în momentele de blocaj sau când simți nevoia de accelerare în activitățile pe care ți le-ai organizat deja productiv, datorită sugestiilor sale.

 

images (3)

 

O puteți achiziționa pe site-ul editurii StepOut ca titlu unic sau în cadrul unui pachet de dezvoltare personală, numit în spirit beligerant Jurnalul Generalului 2.0, care conține:

cartea Despre Aerieni și Pământeni” – scurt manual de MBTI pentru începători.
cartea “Esența eficienței” – abilitatea de a atinge orice obiectiv îți propui în minte
agenda “Jurnalul Generalului”
ghidul de folosire

o luna de asistență prin email

 

editura stepout