Asasin american

                 de Vince Flynn

 

Editura Preda Publishing
Colecția iHERO
Data publicării: 2018
Titlul original: American Assassin (2010)
Traducere: Cristina Preda
Număr de pagini: 480

 

   Mitch Rapp este personajul principal al cărților lui Vince Flynn – renumit autor american de thrillere politice cu iz de spionaj. După ce a scris zece volume ce-l au drept protagonist, în anul 2010, Flynn simte că e momentul pentru un prequel, în care să-și preia eroul de la origini, dinainte ca el să se remarce în lupta împotriva terorismului, pentru a afla cine era Mitch Rapp înainte de a fi înregimentat în Serviciile Secrete și care i-au fost motivațiile ce l-au determinat să se transforme în genul special de agent care a devenit.

Astfel apare Asasin American, primul în linia temporală a ciclului de romane, din punct de vedere al desfășurării acțiunii. Există chiar recomandări ale autorului și ale fanilor ca, dacă încă nu am început seria, cel mai indicat ar fi să o facem cu acest volum.Asasin American

Din păcate, nu au mai urmat decât încă două titluri semnate chiar de Vince Flynn, fiindcă el a încetat din viață în 2013, la vârsta de 47 de ani, în urma unei forme agresive de cancer.

   Mitch Rapp însă a supraviețuit sub condeiul unui alt scriitor, Kyle Mill, care a dezvoltat notițele lui Flynn pentru noi cărți din franciză, precum și prin filmul lansat în 2017, pe care l-a inspirat.

   Apropo, Asasin American este un roman mult mai bun decât ecranizarea sa. Nu chiar de la început, unde premisa uciderii de către teroriști a iubitei protagonistului este exploatată mai violent și ceva mai spectaculos în debutul filmului, decât simpla menționare că a pierit într-un celebru atentat, pe care o găsim în carte… Este vorba aici și de diferența de datare, acțiunea romanului se petrece prin anii ‘90, la patru ani după acel decembrie 1988, când cursa 103 a companiei Pan Am ce decolase de la Londra cu destinaţia New York a explodat în aer deasupra oraşului scoţian Lockerbie. Avionul avea la bord 243 de pasageri, majoritatea americani şi britanici, şi 16 membri ai echipajului… Pelicula cinematografică este actualizată, inclusiv cu noile apucături teroriste de a împușca turiștii pe plajele mediteraneene… Cert e că după un început fulminant și o perioadă de reproducere a cărții, scenariul filmului o ia în altă direcție și se tot răsuflă ca un balon înțepat, pe când al romanului tot crește în tensiune și suspans.

Cel mai frustrant mi s-a părut în film că după ce ne făcuseră să-i urâm individualizat pe ucigașii nemiloși, pericolul terorismului islamic este foarte repede trecut în planul doi, fără să fim siguri că toți criminalii au plătit, și se stârnește un soi de acțiune de combatere a contrabandei și de vânătoare a unui James Bond trădător, care s-a apucat de trafic cu arme nucleare. În carte se păstrează mult mai satisfăcător concentrarea pe ideea de justiție/răzbunare, ce este urmărită până la loviturile decisive date celor vinovați pentru atentat.

Se pare că transpunerea cinematografică a încercat să combine mai multe romane ale seriei. De ce, atâta vreme cât aveau deja unul perfect dozat pentru o ecranizare excelentă?… Numai cine a făcut-o știe.

   Agenta care îl recrutează pe Mitch, după moartea logodnicei lui, este Irene Kennedy, angajată CIA, dar selecția ei e pentru un proiect neîncadrat oficial, numit Orion, și supervizat de cunoscutul și respectatul Director de Operațiuni Thomas Stansfield.

Ideea din spatele Proiectului Orion era de a se forma o echipă operativă de elită, care să acționeze rapid și fără ezitare, mergând până la lichidare fizică, împotriva teroriștilor identificați sau a finanțatorilor lor.

   Cel care se va ocupa de preschimbarea tânărului sportiv doritor de dreptate într-o armă perfectă este Stan Hurley, un veteran al Beretelor Verzi și al Războiului Rece – ce din punct de vedere al spionajului a fost o bătălie ascunsă cât se poate de fierbinte – el însuși fiind odată cel mai promițător recrut, așa cum e acum Mitch. Dur, crâncen și inflexibil, decis să-i testeze limitele – Hurley și ceilalți instructori din tabăra de antrenament secretă îl fac să treacă pe boboc prin toate iadurile fizice și psihice, înainte de a fi declarat apt să participe la prima lui misiune.

   Specializarea în domeniile abordate și pregătirea militară a autorului se simt în descrierea instruirii lui Rapp și în elaborarea misiunilor în care va fi implicat.

AA 4

   Modul ferm și concis de a acționa al tânărului recrut îl transformă încă de la început într-unul din cei mai buni agenți lansați în câmpul de operațiuni.

Fără identitate, fără susținere oficială în caz că va fi capturat, Mitch Rapp pornește să își urmărească țintele și să-și îndeplinească obiectivele trasate, zburând dintr-un colț în altul al Europei și al Orientului Mijlociu. Principalul pericol pentru el este chiar umanitatea sa. Trebuie să reziste tentației de a-și personaliza acțiunile, de a ceda satisfacției răzbunării, concretizată în apropierea prea mare de inamic, dar și aceleia de a se lăsa distras de alte sentimente, mai pozitive, romantice, inevitabile pentru orice tânăr de doar 23 de ani, cât are el la ora primelor însărcinări letale.

AA 5

   Romanul lasă deja o senzație de complet și împlinire a destinului protagonistului, dar totodată te face și să îți dorești să citești toate celelalte volume ale seriei; cât mai repede dacă se poate.

O secvență din apariția următoare a francizei, Lovitură Fatală, oferită de Editura Preda Publishing la finalul acestul volum, ne face să așteptăm și mai cu nerăbdare continuările palpitantei saga anti-tero.

   Jason Bourne și Jack Reacher au de-acum un concurent acerb în câmpul tactic al action thriller-elor din România.

AA 2

Iată cum arată seria Mitch Rapp în ordinea datării acțiunii romanelor. În paranteză, anul primei lor publicări:

1. American Assassin (2010) / Asasin American (2018) ​
2. Kill Shot (2012) ​
3. Transfer of Power (1999) ​
4. The Third Option (2000) ​
5. Separation of Power (2001)
6. Executive Power (2002)​
7. Memorial Day (2004) ​
8. Consent to Kill (2005) ​
9. Act of Treason (2006) ​
10. Protect and Defend (2007) ​
11. Extreme Measures (2008)​
12. Pursuit of Honor (2009) ​
13. The Last Man (2012) ​
14. The Survivor (2015) ​
15. Order To Kill (2016) ​
16. Enemy Of The State (2017) ​
17. Red War (2018)

+ Term Limits (1997) ​– romanul de debut al lui Flynn, in care apar unele personaje pe care le vom întâlni în serie, dar încă nu și Mitch Rapp

Începând cu The Survivor, cărțile francizei îl au autor pe Kyle Mills

images (3)

Romanul Asasin American poate fi comandat direct pe site-ul editurii Preda Publishing 

preda