“Nimic nu are doar două fețe.”

Fărâme de şoapte

– al doilea volum al trilogiei Constelații 

           de Amie Kaufam şi Megan Spooner

 

Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Anul apariţiei: 2015
Titlul original: This Shattered World
Traducere: Luminiţa Gavrilă
Număr de pagini: 488
achiziționabilă pe Libmag și Târgulcărții.ro

 

   Atunci când prima parte a unei serii a fost atât de reușită cum a fost Cioburi de stele, romanul de deschidere al trilogiei Constelații, continuarea este așteptată cu nerăbdare și dorința înflăcărată de a afla ce se întâmplă mai departe cu personajele îndrăgite… Dacă volumul doi începe în același univers, însă pe o altă planetă și cu o intrigă ce nu pare să se intersecteze cu cea originală, de la entuziasmul reîntâlnirii se trece automat la o stare foarte favorabilă pentru instalarea dezamăgirii. Cu reflecții interioare de genul: Uff, cine mai sunt și ăștia? Unde sunt Lilac și Tarver ai mei? Nu pot să cred că au abandonat povestea aia și încep alta!

E foarte greu astfel pentru protagoniștii noi apăruți în saga să se ridice la același nivel de apreciere în conștiința cititorilor ca simpaticul cuplu inițial.

Când totuși reușesc, împotriva oricăror lealități și preferințe primordiale, înseamnă că al doilea roman este cel puțin tot pe-atât de bun cum e primul, dacă nu și mai și.

   Alături de majoritatea cititorilor, am parcurs și eu toate aceste etape, îmbufnându-mă conservator la schimbare, căutând nod în papură personajelor și lumii noi prezentate. Aristocratica roșcată Lilac, înlocuită cu o tipă-militar dură, pe jumătate chinezoaică? Eroul de război colonial Tarver, schimbat pentru un rebel de mlaștină, posibil terorist,  chiar dintre aceia cu care se lupta el? Mda. Și pe planeta asta în curs de terraformare, Avon, de ce tocmai niște revoltați irlandezi? De parcă pe ăia-i urmărește destinul istoric și-n spațiu, de mereu trebuie să se răscoale împotriva dominației străine și să arunce în aer chestii. Prea mare inspirația din istorie! Apoi: Au greșit vârstele!!! 18 ani e prea puțin pentru un căpitan-femeie care se face atât de respectată! Măcar dincolo aveau scuza înaintării în grad pentru merite deosebite! sau: Ce aiurea reacționează la răpire o ofițereasă! ori: Cum se fâțâie toți așa de colo-colo cu răni deschise, nu-i duce capul să le bandajeze? Lipsă de realism…

Dar, hei!… Magie!… Cu cât înaintam în lectură, cârcoteala preconcepută se stingea, înlocuită de o fascinație tot mai mare cu care întorceam paginile. Povestea nouă era minunată prin ea însăși, aparentele exagerări își găseau explicații, ivirea surpriză a perechii de iubiți din primul volum nemaifiind decât un bonus interesant, nu se mai constituia în momentul de maximă importanță pe care-l așteptai atât de febril la început. Pentru că, între timp, și noii protagoniști au ajuns tot atât de simpatizați.

farame de soapte

   Cele două autoare se descurcă la fel bine ca în primul episod din saga să te facă să te atașezi de proaspătul cuplu de eroi, să rezonezi cu sentimentele lor și să trăiești cu sufletul la gură evenimentele dramatice și momentele de suspans prin care trec.

Despre Amie Kaufman şi Meagan Spooner știm că sunt prietene vechi şi, ocazional, colege de cameră, călătorind în toată lumea (dar nu şi în spaţiu). Meagan fiind, de asemenea, autoarea trilogiei Skylark, locuieşte la Asheville, Carolina de Nord, în timp ce Amie domiciliază în Melbourne, Australia. Deşi le desparte o distanţă atât de mare, împărtăşesc aceleaşi pasiuni: epopeile spaţiale, călătoriile cu maşina şi gustările savuroase. Stilul fiecăreia de a scrie se îmbină perfect și neidentificabil în stilul comun.

sw7

   Jubilee Chase şi Flynn Cormac se întâlnesc într-un bar unde el efectua o operațiune de recunoaștere pentru rebelii băștinași, aflați momentan în stare de armistițiu cu administrația planetei Avon, colonizată de câteva generații, dar cu procesul de terraformare mult întârziat. Ea este căpitan în armata oficială galactică, cantonată pe Avon pentru a păstra ordinea.

Există o relație destul de complicată în parteneriatul public-privat prin care se asigura colonizarea planetei. Corporațiile comerciale având responsabilitatea terraformării, iar Consilul Galactic, pe cea a asigurării ordinii și protecției, cu ajutorul forțelor guvernamentale, nedorindu-se la nivel central o politică a mega-companiilor de angajare a mercenarilor particulari, fiindcă s-ar putea ajunge la abuzuri.

Abuzuri totuși se petrec, chiar și doar cu militari guvernamentali în zonă, înrăind populația și stârnind-o împotriva oficialităților. Cele mai multe sunt crime inexplicabile, puse pe seama unei boli numită Furia, pe care toți cei veniți de puțin timp pe planetă, până la urmă o contractează. Ea este anunțată de o serie de vise neliniștitoare și se manifestă în stare de stres, imediat după actul violent declanșat din cauza ei, soldații uitând acțiunile pe care le-au făcut aflați în transa crizei. De cum încep visele, militarii sunt expediați pe alte planete, dar nu mereu izbucnirea criminală a bolii poate fi evitată și cu fiecare astfel de victimă nevinovată, ura împotriva străinilor tot crește în rândul populației, care nu crede în justificările acestora.

Într-un cerc vicios al represaliilor, coloniștii-autohtoni răspund la fel de violent, școli și spitale sunt închise, comunicarea inter-galactică restricționată, au loc execuții și se pun bombe, în progresie tot mai distructivă.

Transformarea Avonului într-o planetă asemănătoare celei originare a omenirii pare tot mai departe.

Terrraformarea incompletă, cea mai importantă nemulțumire a localnicilor, menține lumea nouă învăluită veșnic de nori, cu o atmosferă sumbră, în locul ospitalierului pământ însorit promis strămoșilor emigrați aici. Mlaștini luxuriante se întind pe suprafețe imense, locuri perfecte în care se pot ascunde rebelii care au ales să părăsească comunitățile în curs de urbanizare și să lupte din sălbăticie împotriva intereselor corporațiilor.

sw5

   Flynn este fratele unei astfel de căpetenii rebele, Orla Cormac, devenită legendă și martir acum zece ani, când a fost executată de autorități. Dar conformația lui principială este una non-violentă, băiatul speră să se ajungă la o înțelegere în interesul Avonului, chiar dacă nu se sfiește să treacă la acțiune când împrejurările o cer.

   O asemenea împrejurare apare atunci când este nevoit s-o răpească pe căpitanul Jubilee Chase, după ce aceasta îl înghesuise prea rău cu întrebări despre cine-i el și ce face în tabăra militară.

Lucrurile pot sfârși foarte rău când o duce în sălbăticie, în mlaștinile unde se ascund luptătorii organizației teroriste numite Fionna, odată ce armata refuză să negocieze cu ei pentru eliberarea ofițerului  capturat.

sw6

   Totuși, Flynn și Lee ajung la o improbabilă colaborare pentru binele planetei și se îndreaptă spre o și mai improbabilă relație romantică, trecând peste teribila confruntare declanșată din nou între structurile beligerante care i-au înregimentat, devenind veritabili Romeo și Julieta spațiali.

Inamicul lor comun se conturează printr-o serie de revelații la care ajung împreună și este același care a indus răul și pe planeta pe care au naufragiat Lilac și Tarver. Apariția neașteptată a acestora din urmă unindu-i pe toți cei patru tineri idealiști întâlniți în saga, sub același stindard.

   Personalitatea lui Lee este definită nu numai prin acțiunile sale din prezent, dar și prin intercalarea unor secvențe ce cuprind rememorări din trecut și străfulgerări onirice, între capitolele care conțin, pe rând, perspectiva ei și a lui Flynn asupra evenimentelor – narate la persoana întâi.

Aceste fulgurări ca de vis amestecat cu realitate, a câte o pagină, sunt strecurate în text printr-o modalitate identică aceleia de a prezenta fragmente din interogatoriul post-accident din Cioburi de stele, și chiar dacă pe moment par la fel de rupte din context, prin cumulare aduc propria contribuție la înțelegerea psihologiei fetei și a lumii sale.

Trecutul ei a făcut-o să fie singurul militar fără vise dintre cei transferați pe planetă, ofițerul cu figura impenetrabilă și nervi de oțel, porerclită Față-de-Piatră, iar aceste secvențe din mintea sa par uneori (și poate chiar sunt) visele pe care nu și-a permis să le mai viseze.

   – Cer senin! este expresia pe care o folosesc drept salut și urare de noroc locuitorii Avonului, într-o lume acoperită veșnic de nori.

E o dorință imposibilă, refuzul de a renunța la speranță.

Povestea de dragoste înfiripată între Flynn și Lee, lupta lor pentru dreptul la libertate și fericire al tuturor coloniștilor sunt primii pași îndrăzneți spre transformarea imposibilului în posibil.

 

images (3)

 

Trilogia completă, in toata splendoarea ei, arată astfel:

Starbound / Constelații

These Broken Stars (2013) / Cioburi de Stele (2014)

This Shattered World (2014) / Fărâme de șoapte (2015)

Their Fractured Light (2015) / Frânturi de lumină (2017)

 

images (3)

 

Romanele pot fi achiziționate pe site-ul librăriei Libmag și din anticariatul online Târgul Cărții, la cel mai bun preț

libmag

targul-cartii