Chipul dur al despărțirii

– seria Harry Bosch

                      de Michael Connelly

Editura RAO
Anul publicării: 2018
Titlul original: The Wrong Side Of Goodbye (2016)
Traducere: Iris-Manuela Anghel
Număr de pagini: 384

     Michael Connelly este tătucul a doi eroi justițiari tot mai cunoscuți și pe piața românească de carte, datorită colecției de autor îmbogățite constant la editura RAOMichael „Mickey” Haller (nonconformistul avocat care-și primește clienții într-o limuzină) și Hieronymus „Harry” Bosch (experimentatul detectiv pasionat de descoperirea adevărului din cazurile sale). Cei doi nu numai că nu activează în universuri livrești separate, dar sunt și frați vitregi, chiar dacă Mickey este mult mai tânăr decât Harry, autorul reunindu-i în câteva dintre numeroasele romane ale celor două serii care-i au drept protagoniști, pentru a rezolva împreună vreun mister sau a dibui făptuitorii unor crime.

Romanele cu Michael Haller sunt de obicei thrillere juridice, apropiate de modul de a contura acțiunea din cărțile lui John Grisham, având înfruntarea judiciară ca principală sursă de tensiune, iar cele cu Harry Bosch sunt investigații polițiste cvasi-clasice. Tușa specială venind la ambele subgenuri literare, atunci când cei doi eroi de saga proprie se întâlnesc și își amestecă lumile, sistemele și modalitățile de a opera.

Atât cărțile cu Harry Bosch, cât și cele cu Michael Haller au ecranizări. Primele, într-un serial ajuns la al patrulea sezon: Bosch, thrillerele juridice inspirând o producție cinematografică, deocamdată fără continuare, cu Matthew McConaughey în rol principal: The Lincoln Lawyer/Avocatul din limuzină.

bosch 1

     Cea mai importantă întrebare care apare atunci când ai în mână traducerea în limba română pentru unul dintre volumele acestor cicluri de istorisiri criminalistice cu același personaj principal este: Pot fi ele citite separat?

Răspunsul e un hotărât DA, te prinde imediat cazul prezentat complet în fiecare roman și înțelegi tot ce i s-a întâmplat protagonistului până acum în viața personală, chiar dacă ești teleportat tocmai în volumul 19 al seriei (cum am fost eu la această primă întâlnire cu Harry Bosch). Singurul aspect deranjant ar fi că dacă vrei să citești și cărți precedente din același univers personificat, nu prea poți evita mici spoilere scurse din unele rememorări de aici.

     În Chipul dur al despărțirii (minunat de poetic titlu), Harry Bosch a ieșit la pensie după trei decenii petrecute în cadrul Departamentului de Poliție Los Angeles (LAPD), dar nu a renunțat deloc la anchetele care l-au făcut celebru, oferindu-și serviciile gratuit poliției locale a teritoriului autonom San Fernando, aflată în criză de efectiv după reducerile de buget. Pe lângă această colaborare oficială, încă preia cazuri în regim de detectiv particular, chiar dacă nu are un birou propriu-zis, nu își face reclamă și mai este și foarte pretențios în alegerea clienților.

Ne aflăm în peisajul însorit al Californiei, conduși prin suburbii sau pe străzile metropolitane ale Los Angeles-ului de ghidajul sigur al unui scriitor care cunoaște foarte bine locurile și, în mod vizibil, le îndrăgește. Vile superbe și clădiri istorice ale culturii hispanice stau alături de liniile drepte verticale, din care sunt trasați zgârie-norii, sediile moderne ale afacerilor locale.

chipul-dur-al-despartirii-vol2-seria-harry-bosch

     Bosch primește invitația, însoțită de-o generoasă pre-plată, de a-l vizita pe un bătrân multimilionar, care ar vrea să-i propună preluarea unui caz.

În vârstă de 85 ani, Whitney P. Vance are o imensă avere familială moștenită din generație în generație, pe care el, păstrând tradiția, a mărit-o prin afaceri în domeniile mineritului și ale aeronauticii militare. Doar că nu are niciun moștenitor căruia să-i predea ștafeta realizărilor sale. Sau, cel puțin, nu unul de care să știe.

O speranță că lucrurile ar putea sta totuși altfel este relația sa romantică de la 18 ani, când de-abia pășea în studenție, cu o tânără mexicană, o minoră de 16 ani, care după ce a rămas gravidă, a intrat în atenția protectivă a familiei băiatului, ce-a convins-o cumva să dispară.

Vance nu mai știe decât numele fetei, Vibiana Duarte. Acum, după atâția ani, își regretă lașitatea de a-l fi lăsat pe tatăl său să se ocupe de ea și ar vrea să afle dacă nu cumva i-a născut până la urmă un copil, și dacă nu are totuși un moștenitor.

bosch 4

     În ceea ce pare a fi un fir epic secundar, dar care se dezvoltă rapid pe parcurs și se împletește cu ancheta particulară, Bosch face legătura, la serviciul lui pro bono, cu jumătate de normă, de la poliția San Fernando, între cazurile nerezolvate de viol ale unui suspect căruia-i dă porecla de Tăietorul Plaselor de Țânțari.

Un violator în serie care-și alege victimele cu foarte mare grijă, după ce le studiază atent obiceiurile, cu atenție maniacală la orice amănunt, îngrozind psihologii poliției prin faptul că prezintă toate caracteristicile unui viitor criminal în serie, aflat în faza incipientă a procesului de dezvoltare a afecțiunii sale ucigașe.

Pentru Bosch și partenera lui, Bella Lourdes, prinderea violatorului înainte de a se transforma în asasin devine maxima urgență.

BoschS4_090517-0639.ARW

     Relațiile detectivului veteran cu colegii lui, dintre care unii îl simpatizează, alții de-abia așteaptă să comită vreo greșeală, pentru a scăpa de el, cu fiica sa, pe care o vede periodic în oraș, și cu toți cei care îl ajută în anchetă sau devin parte a ei, creează o țesătură de dialoguri intense, din care se conturează  personalitatea-i puternică și aspirația lui aproape obsesivă spre adevăr și dreptate.

Hieronymus „Harry” Boschbăiatul crescut prin orfelinate, ce și-a primit prenumele de la pictorul olandez Hieronymus Bosch – a cărui operă fantastică și grotescă ilustrează în principal păcatul și decăderea umană -, a ajuns la maturitate un protector de bază al valorilor sociale, iar la bătrânețe, unul dintre acei cavaleri fără teamă și prihană, care luptă don quijotesc în căutarea justiției absolute, și despre care generațiile noi spun că nu se mai fabrică alții ca ei.

bosch - 1

 Chipul dur al despărțirii este o întâlnire (sau o reîntâlnire) captivantă cu un personaj de acțiune inteligent și decis, prins între focurile încrucișate a două investigații încărcate cu enigme și revelații, pe care trebuie să le încheie sub presiunea tot mai apăsătoare a timpului.

  Din seria Harry Bosh, la editura RAO a apărut și romanul: Jocul de domino.

images (3)

Puteți achiziționa cartea online – pe site-ul editurii RAO – sau în librării.

RAO