Jumătate de Lume
partea a II-a din trilogia
Marea Sfărâmată
de Joe Abercrombie
Editura Nemira
Colecția Nautilus
Data apariției: 2016
Titlul original: Half the World (2015)
Traducere: Liviu Szoke
Număr de pagini: 416
Achiziționabilă pe Cartepedia.ro
Fiecare volum al lui Joe Abercrombie este, în primul și-n primul rând, antiteza previzibilității.
Orice continuare a ceva, sigur o să fie altfel decât te-ai fi așteptat, iar dacă ajungi să remarci în asta un șablon și să anticipezi inevitabila surpriză, ea va avea, neapărat, ceva diferit de toate celelalte de până atunci și de tot ce ai fi putut să preconizezi.
Jumătate de lume, al doilea volum al trilogiei numite oficial Marea Sfărâmată și familiar Half – fiindcă toate trei titlurile încep cu găselnița asta catchy – surprinde încă din abordarea narativă a trecerii pe care trebuie să o facă între aventurile din primul volum, Jumătate de rege, și rezolvarea generalizat beligerantă din ultimul, Jumătate de război.
Autorul schimbă total perspectiva. Regăsim personajele îndrăgite, le urmărim mai departe evoluţia, dar din punctul de vedere al unor eroi nou-nouți:
Tânăra luptătoare Thorn Bathu, fata care-şi doreşte să practice arta războiului, împotriva tradiţiei, a tuturor prejudecăţilor sociale ori a masculinizării exclusiviste a meseriei armelor, şi paşnicul ei coleg de antrenamente, Brand, care în pofida forţei sale fizice deosebite, nu suportă violenţa şi se străduiește mereu s-o evite.
Yarvi, devenit acum Părintele Yarvi al Gettlandului, îi asociază pe cei doi la misiunea sa de a forma alianţe împotriva Marelui Rege şi împreună cu un echipaj ales pe sprânceană pornesc într-o expediţie maritimo-riverană spre regatele nordice.
Au trecut câțiva ani de la evenimentele care l-au adus pe tron pe regele Uthil, ca soț al reginei Laithlin, mama lui Yarvi. O combinație de succes între războnicul iscusit și cea mai abilă neguțătoare din Marea Sfărâmată.
Puterea economică a regatului lor, Gettland, o întrece cu mult pe a celorlalte de sub dominația Marelui Rege, căruia-i sunt toate vasale – în forma aceea medievală ce presupune omagiu, fidelitate și anumite obligații civile sau militare, dar cu păstrarea autonomiei fiecăruia dintre ele.
O situație politică extrem de complexă, care solicită din partea tuturor un permanent joc de intrigi, jonglerii manipulative și demonstrații de forță.
Yarvi, fiind în calitatea lui de consilier regal și religios, a treia personalitate remarcabilă ce asigura protecția Gettlandului, își asumă rolul de a face rost de aliați împotriva unui tot mai probabil atac concertat împotriva prosperului lor regat.
«— … Întâi îi trimite pe insulari să ne atace, apoi pe vanstermani. Speră să ne momească să întreprindem o acţiune nesăbuită, iar Regele Uthil este gata să-i facă pe plac. Îi va lua destul timp să-şi adune toate forţele, însă asta doar pentru că are atât de multe de adunat. Cu timpul, va trimite jumătate de lume împotriva noastră. Dacă vrem să-i rezistăm, ne vor trebui aliaţi.
— Unde găsim aliaţi?
Părintele Yarvi zâmbi.
— Printre inamicii noştri, unde altundeva? »
Și astfel începe călătoria prin fiorduri, de-a lungul cursurilor de fluvii ori râuri, pe la mari familii nobile, din mici regate, cu poziții mai mult sau mai puțin independente, ce ar putea să stea alături de Gettland, într-o eventuală înfruntare cu restul lumii.
Dacă primul volum al seriei, Jumătate de rege, a fost Odiseea lui Yarvi, cu întoarcerea sa de peste mări, Jumătate de lume este Expediția Argonauților.
Fiecare dintre protagoniștii epopeii are câte o specificitate fizică sau caracterială ce îl face memorabil, întregul echipaj al corabiei cu care navighează are aspectul de trupă de șoc adunată pe sistemul din Inglourious Basterds.
Lui Yarvi îi stau alături: Thorn, fata sărutată de Mama Război, născută pentru a lupta și antrenându-se mereu să fie tot mai bună, Brand, o forță masculină a naturii, cu suflet generos, băiatul ce urăște să ucidă și detestă bătăliile, deși are trupul croit pentru ele, Rulf, bătrânul veteran, camarad loial din alte campanii, Skifr, hoața de relicve, temuta vrăjitoare specialistă într-un straniu soi de arte marțiale și în multe alte chestii năucitoare, navigatorii Safrit și Koll, văduvă și orfan de pirat, plus o pestriță șleahtă de mercenari, unul mai crâncen și mai fistichiu decât altul.
M-a încântat galeria de noi (anti)eroi, m-au surprins schimbările foarte mari survenite în personalitatea celor știuți deja, am aprofundat și mai mult toate misterele Mării Sfărâmate, ce au început să ni se dezvăluie din primul volum.
Este evidentă, în acest tom de mijloc, o pregătire a dezlănțuirii totale din cel finalizator, și în privința bătăliilor conclusive, și în a revelațiilor definitive, dar el are povestea proprie, care nu e doar una de etapă, ci o aventură spectaculoasă complet autonomă.
Aventură în care chiar și dragostea își are locul ei. O iubire stranie, malformată, în stil abercrombian, dar cu atât mai înduioșător de tulburătoare!
Am o urare pentru saga asta:
Vedea-te-aș serial!
S-ar preta atât de bine la ecranizare!
Trilogia Marea Sfărâmată / Shattered Sea este alcătuită din volumele:
Jumătate de rege (2015) / Half a King (2014)
Jumătate de lume (2016) / Half the World (2015)
Jumătate de război (2016) / Half a War (2015)
Romanul Jumătate de lume poate fi comandat pe site-ul librăriei online Cartepedia.
Da, o urare perfecta pentru seria aceasta. Foarte faine pozele alese. Cat despre carti mai convins deja de la primul volum sa i le cumpăr lui Razvi. O recenzie încântătoare, Marius!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multuuumesc, Vero! 🙂 Sunt sigur ca o sa-i placa tare mult lui Razvi, intreaga trilogie! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
La aceeasi urare ma gandeam si eu! :))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
: )))))) …. Ar iesi un serial gen The Last Kingdom sau Vikings, dar fara spoilere din istorie. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Inca o serie pe care o am pe lista! Cred ca merge de minune in serile reci de iarna, cand vantul suiera furios pe la ferestre.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ana, te absoarbe atat de tare, incat si daca nu e vremea asta afara, citind despre ea in carte, exact asa o simti. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane