Înger de pază

                      de Alina Cosma

 

Editura Primus
Anul publicării: 2018
Număr de pagini: 224

 

        Sunt la al doilea roman (și sigur nu la ultimul – la cât de mult mi-au plăcut ambele) semnat Alina Cosma, scriitoare pe care am descoperit-o prin intermediul unei saga cavalarești de epocă, Ducele de Castle. Fiica regelui.

Acest recent publicat volum al său, Înger de pază (2018), este însă un thriller psihologic actual, ambientat în lumea afacerilor, a finanțelor, a birourilor corporatiste și a apartamentelor luxoase, unde găsim în turbulentă, dar discretă desfășurare, intime drame amoroase și familiale.

Într-un stil dinamic, vivace, realist, cu mare fluiditate a dialogurilor și acțiunii, se țese o captivantă poveste de dragoste, pe muchia dintre fascinația reciprocă și furia pentru atitudini inacceptabile ale persoanei iubite, marcată cu momente intens erotice sau de un suspans ucigător.

INGER 2

       Selena Filip este o tânără frumoasă, de care parcă toate nenorocirile provocate de capriciile sorții se țin lanț. Tatăl ei dispare din viața sa la cinci ani, mama-i este răpită de cancer, iar ea ajunge paralizată de la brâu în jos, în urma unui accident rutier, cu fugă a vinovatului de la locul faptei.

Mobilizându-și toate resursele de voință, fata nu renunță la a-și clădi o viață normală, și împotriva tendințelor spre marginalizare pe care le activează societatea la încercările persoanelor invalide de a se integra, ea rămâne decisă să-și găsească un serviciu bun, în concordanță cu studiile pe care le-a terminat și capacitățile sale intelectuale.

       Un nesperat ajutor vine de la Remus Ortan, june manager de bani gata, moștenitor al afacerii familiei: fabrica pe care o conduce alături de un Consiliu de Administrație format în majoritate din acționari aparținând aceleiași familii.
El corectează primirea ostilă făcută de-o subalternă scorțoasă de la Resurse Umane, care nu voia să-i ofere Selenei nicio șansă să demonstreze ce poate, și o angajează la departamentul de contabilitate.

       Pentru o scurtă perioadă de timp, pare că a răsărit, în sfârșit, soarele pe strada fetei. Are un loc de muncă plăcut, bine plătit, și își face chiar prietene, dintr-un grup de tipe vesele pe care i le prezintă Sabina, colega ei de birou.

inger

Irma, Adela și Sabina sunt din altă lume și sferă socială decât ea, dar reușește să rezoneze perfect cu gașca lor chitită pe distracție, glume, dialoguri spumoase și bârfe amuzante.

       Curând însă, la serviciu, Selena realizează că a intrat într-o șerpărie de alambicate intrigi particulare, amestecate cu cele oficiale ale firmei. Legăturile intime și de rudenie dintre partenerii din conducerea companiei o fac să se simtă ca și cum ar fi pătruns în atmosfera meschină a unui club privat elitist, unde bogătașii se înșală unul pe celălalt.

Nou angajata alege cartea corectitudinii cu orice risc, informând și implicându-se alături de directorul general Remus Ortan, care pare cel mai cinstit dintre acționari, în dezvăluirea unor tranzacții dubioase, la originea cărora se află interese personale ale cuiva cu mare putere de decizie în firmă.

Printre cei implicați pot fi oricare dintre parteneri sau ceilalți membri ai familiei lui Remus: Natalia – logodnica sa, o ființă pe cât de frumoasă, pe atât de răsfățată, egoistă și pusă pe harță -, Dorian – vărul acestuia, individ fără scrupule, cu înclinații spre brutalitate, despre care știm sigur că și-a violat și șantajat, cel puțin una dintre secretare -, mama lui Remus – rece și calculată -, tatăl Nataliei – mereu influențat de ea -, răutăcioasa mătușă Stela, chiar și Sabina – contabila-șefă, transformată în secretara personală a lui Dorian, care deși se împrietenise cu Selena și-i demonstra adesea sinceră simpatie, are o latură întunecată și un secret sinistru nemărturisit.

       Cât de periculoși pot fi cei ahtiați după bani sau isterizați de gelozie, Selena va constata, din păcate, pe propria piele, trecând din nou prin evenimente îngrozitoare.

inger 5

       Romanul este structurat în două părți. Dacă întâia secțiune este mai mult una a primilor fiori ai iubirii, a zumzăitului grupului de prietene, a intrigilor de alcov sau din birourile firmei, doar în final căpătând o notă dramatică… Cea de-a doua este mult mai dark… și aduce în scenă o misterioasă (nouă) apariție feminină, pe Sonia, care preia fabrica, devenind acționara principală, după destabilizarea companiei din cauza problemelor financiare prin care a trecut.

Mizele cresc. Violența cu care personajele malefice își pun în aplicare planurile ticăloase se intensifică. Enigmele se adâncesc și revelațiile ce erup, la descifrarea lor, sunt cu atât mai surprinzătoare.

       Mai presus de confruntările încrâncenate pentru bani și putere, dragostea respiră în toate filele romanului. Izvorând nu doar din relația Selena Remus – care suferă modificări spectaculoase și schimbări de poziții dominante, de-a lungul timpului – ce nu fac decât să o întărească și să-i descopere noi valențe –, dar și din cea a mult mai liniștitului cuplu: Romeo Adela, prietenul și verișoara lui Remus. Sau din amintirile despre unele gesturi de pasiune extremă, făcute de părinții fiecăruia dintre ei, în tinerețea lor.

Deși povestea curge la persoana a treia, privită din mai multe perspective și prin ochii mai multor personaje, protagonista absolută rămâne Selena, care domină scena prin combinația sa de forță morală, ce o determină uneori să fie chiar dură în conversații, neacceptând niciodată un ajutor pe care-l suspectează că ar veni din milă, câtă vreme este infirmă, în scaunul cu rotile, și profunda sa sensibilitate feminină, ce-o face să cedeze în fața violenței feroce, lăsându-se salvată și protejată de îngerul ei păzitor… și iubitor.

Înger păzitor ce ajunge să fie adesea și ea, pentru cel pe care-l iubește, în tulburătoarea schimbare de roluri și raporturi de forță, din legătura lor atât de tăvălită prin spinii destinului.

inger 3

Un thriller romantic în care găsești toate genurile de tensiune – este cea mai potrivită caracterizare a acestei noi cărți a scriitoarei Alina Cosma.

O poveste de viață care impresionează, înfioară și înduioșează.

Un roman acaparator, pe care-l savurezi ca pe un film palpitant.

 

images (3)

 

Puteți comanda cartea pe site-ul editurii
Petale Scrise
sau
librarie.net