Atingerea Destinului
de Alina Cosma
Editura Petale Scrise
Anul publicării: 2018
Numărul de pagini: 226
Atingerea Destinului, noul roman al scriitoarei Alina Cosma, se naște din însăși complexitatea sufletului uman, din acele contradicții ale sale care se manifestă cu cea mai mare intensitate în momente dramatice ale vieții, atunci când evenimente tulburătoare le fac să țâșnească la suprafață sau să se acutizeze dureros.
În parte, thriller medical, în genul serialelor cu doctori ER, Anatomia lui Grey sau Doctor House, în parte, poveste romantico-erotică desfășurată în peisajul feeric transilvan al înălțimilor acoperite cu păduri, acțiunea cărții se mută din aseptice saloane de spital în intimitatea caldă a dormitoarelor personale sau pe străzi de orășel pitoresc, cu aceeași familiaritate în prezentarea locurilor perfect cunoscute.
Faptul că autoarea este ea însăși medic asigură genuinitate (în sensul de formă supremă a credibilității) protagonistei ei feminine, care are aceeași profesie, dar și tuturor scenelor ce se petrec în spital – spațiul nevralgic unde se concentrează toate problemele fizice ale comunității dintr-o mini-localitate de altitudine.
Dumbrava este un astfel de orășel ardelean liniștit, situat între dealuri împădurite, departe de marile aglomerări urbane, ce a reușit să-și păstreze farmecul și tradițiile.
Cea mai apropiată metropolă de el este Clujul, orașul de unde vine ca într-o vacanță, la sfârșit de săptămâna, Sebastian Matei, să-și viziteze nepoțica de șase ani (fetița fratelui său) și pe mama ei. Sebastian este un playboy milionar, provenit din lumea aceea pestriță în care marile afaceri se împletesc cu politica, dar dincolo de aparența dură de manager dominator, obișnuit să dea ordine, el are un suflet generos – ușor impresionabil de orice dovadă de bunătate a altora.
Totuși, înclinațiile-i autoritare îl pot face antipatic la primul contact, mai ales atunci când apare un caz de urgență, cum este cel al îmbolnăvirii micuței lui nepoate Suzana. Împreună cu mama ei, Mara, o aduc în Spitalul Municipal din Dumbrava, Sebastian arătându-și pe față disprețul pentru micul spital de provincie și interesându-se nepoliticos despre timpul prea puțin pe care îl are în serviciu tânăra doctoriță care a preluat-o pe Suzy.
Alesia Alba, medic pediatru dedicat vocației și micuților ei pacienți, chiar dacă nu este deloc un caracter conflictual, atunci când în cauză apare interesul copiilor pe care-i tratează, se poate transforma într-o adevărată leoaică, gata să lupte cu oricine pentru binele lor.
Fetița simte cu cât drag este îngrijită și dezvoltă o puternică afecțiune pentru frumoasa doctoriță, ce o va determina ca de fiecare dată când are probleme de sănătate sau i se întâmplă ceva (cum e un mic incident la călărie) să își dorească să fie, neapărat, vindecată de ea.
Sebastian și Alesia ajung să se cunoască tot mai bine prin această interacțiune forțată, dar diferențele mari dintre personalitățile lor îi fac mai mult să se contrazică și să se tachineze decât să lege o prietenie bazată pe simpatie reciprocă.
Situația se schimbă când un accident de mașină cu adevărat grav se întâmplă și Mara, mama fetiței, moare. Chiar dacă nu le mai poate ajuta familia medical, Alesia se implică din toată inima în a încerca să o facă pe Suzy să treacă peste aceste momente grele. O ia la ea acasă cât unchiul, de facto tatăl ei (fiindcă pe cel adevărat nu îl interesează copila și soția de care a divorțat), este ocupat cu procedurile legale și cu pregătirea înmormântării.
Comunicarea dintre cei doi adulți devine acum mult mai profundă și e filtrată, dar și accentuată, de trecerea prin ochișorii plânși ai adorabilei fetițe ce îi îndrăgește pe amândoi.
Destinele lor se împletesc tot mai strâns, datorită afecțiunii copilăroase și nevinovate a Suzanei, care ajunge să-i includă pe ambii, ca într-o familie formată ad hoc…
Din păcate, viețile adulților sunt mai complicate decât în viziunea dulce-simplificatoare a copiilor. Alesia și Sebastian locuiesc în orașe diferite, carierele lor, de antreprenor mereu ocupat și de doctoriță veșnic de gardă, sunt, practic, incompatibile și niciuna nu suportă schimbări majore, pentru a face loc unei relații.
«… Tu aparții acestui oraș, lucrezi foarte mult și nu pot să spun că sunt încântat de meseria ta, de programul încărcat, de intensitatea sufletească a tot ce te înconjoară în meseria ta! Pe de altă parte eu am o familie dată naibii, am un copil, o afacere de administrat și sunt implicat într-un rahat numit politică! …»
Iar familiile lor sunt complicațiile supreme!
Tatăl lui Sebastian este deputatul Victor Matei, politician rapace și fără scrupule. Mama sa, Patricia, este o snoabă cu suflet înghețat, iar fratele Titus, violent si nepăsător față de propriul copil, e un personaj demn de tot disprețul. Doar bunica Veronica, cea care l-a crescut pe Sebastian, este toată iubire pentru nepotul ei și pentru micuța strănepoată Suzy, și doar ea le merită dragostea.
Familia Alesiei este ceva mai puțin stranie și disfuncțională, dar destul de aspră cu propria fiică și gata să se opună, din principiu, oricăror alegeri ale sale, neavând încredere în capacitatea ei de a lua decizii corecte.
Toate par să fie împotriva celor doi îndrăgostiți, când sentimentele lor încep să se închege. Asta poate funcționa, până la un punct, și ca o provocare mobilizatoare în plus, prin speranța de a-și oferi unul altuia familia iubitoare pe care nu a avut-o niciunul dintre ei, dar… numai înainte de a-și propaga efectele cataclismice, izbiturile sorții.
Pentru că în momentele de cumpănă ce încep odată cu întoarcerea tatălui adevărat al Suzanei, agresivul Titus, în viața copilei, problemele micuței se răsfrâng din nou tragic asupra adulților care o iubesc…
Merită urmărită această greu încercată poveste de dragoste romantică și copilărească.
Fetița este perfect surprinsă caracterial de scriitoare, cu un extraordinar talent de a reproduce comportamentul copiilor. De câte ori Suzana trece prin vreun mare necaz, reacțiile ei înduioșează până la lacrimi. Nu mulți autori reușesc să recreeze lumea copilăriei atât de empatic și veritabil.
Remarcam, de la început, și genuinitatea atmosferei din instituțiile spitalicești, cunoașterea pe viu a nopților de gardă nedormite, a diagnosticelor complexe și a momentelor de trăiri intense din lupta cu moartea, pe care o duc medicii… Așa cum niciun serial cu doctori nu se face fără o echipă de consultanți din domeniu, nicio istorisire literară care intră adânc în lumea aceasta nu ar avea suficientă forță evocativă, fără cunoașterea prin contact direct a realităților abordate.
Acestor importante elemente constitutive ale realismului cărții li se adaugă și o construcție progresivă incitantă a interacțiunii romantice, trecând de la tachinările inițiale, prin sentimente tot mai puternice, spre un erotism dezlănțuit – al fiorilor de patimă senzuală incontrolabilă.
Ele se combină reușit, captivant transpuse în dialoguri energice și acțiune rapidă, încărcată de tensiune sau de suspans.
Atingerea Destinului este un roman al sentimentelor profunde, al emoțiilor puternic răscolite de loviturile și ironia sorții.
Trăind înfiriparea iubirii sau trecând împreună prin momente dramatice, personajele Alinei Cosma dau farmec și intensitate unei povești pasionale de neuitat.
Puteți comanda cartea pe site-ul editurii
Petale Scrise
sau
librarie.net
O carte plina de realism, cu elemente specifice vieţii. Faina recenzie.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc, Ane! 🙂 Mereu mi-au placut cartile sau serialele cu medici, desi ma infioara spitalele reale. 😛
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Of, da, si mi-e imi este frica si de cuvantul spital. 😢
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cred ca dragul de seriale medicale vine din acelasi imbold paradoxal care ne face sa privim thrillere sau horroruri. 😛
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am urmarit o parte din serialul ”Anatomia lui Grey” mi-a placut. O, nu, nu privesc horroruri 😛
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Atunci, asta e limita superioara a groazei pe care o accesezi! Sa vezi povesti romantice printre interventii chirurgicale. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
DA!!!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
😎
ApreciazăApreciat de 2 persoane
😂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mulțumesc, Marius, pentru recenzia uimitoare! Dacă aș ști să scriu la fel de bine cum scrii tu recenziile, m-ar citi doar profesorii universitari. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
… sau iubitorii de seriale medicale horror si de povesti erotice.
Multumesc pentru preafrumoasa lectura – care are de toate. 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Dacă tu ai fobie de spitale, nu înseamnă că eu scriu horror… chiar dacă și mie mi-e teamă să fiu pacient… 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am și horror medical, în altă carte. :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Trebuie neaparat sa o citesc si pe aia! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Subiectul imi place. Cred ca e o carte care ma poate ajuta sa descopăr cum scrie autoarea. O mega-recenzie. Bravo, Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Vero! 🙂 Prinde foarte fain si povestea romantica, si firul epico-dramatic. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Felicitări pentru recenzie, captivantă ca întotdeauna, trebuie să o citesc și eu. Cred că mi-o fac cadou de Crăciun. ☺
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc, Magicutza! 🙂 Cel mai potrivit cadou de Craciun! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
O poveste numai buna de citit luna aceasta! Frumos mai ispitești!
ApreciazăApreciat de 3 persoane
De-abia astept sa iti citesc impresiile, Geo! 🙂 Stiu ca si tie iti plac romanele autoarei. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte mult!
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Interesanta carte pentru amatorii genului.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, chiar pentru amatorii a doua-trei genuri. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Recenzia ta transmite foarte clar ca avem de-a face cu o lectura foarte placuta pentru iubitorii genului. Eu citesc mai rar acest gen, insa retin propunerea ta. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Buuun! Atunci pentru cand te prinde in dispo de-un love story mai special. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Atât de frumos ai descris cartea, încât nu am altă alternativă… trebuie să caut cartea!
Felicitări, Marius pentru încă o recenzie de nota 10!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult, Ro! 🙂 Sunt sigur ca o sa te incante la fel de tare. 🙂
ApreciazăApreciază
Frumoase personaje si impresionante povesti de viata!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Te prind cu totul in lumea lor. 🙂 Ador cartile care reusesc sa faca asta! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si eu la fel.
ApreciazăApreciat de 1 persoană