Orfani în Brooklyn

de
Jonathan Lethem

 

Editura Corint
Colecția: Corint Fiction
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Motherless Brooklyn (1999)
Traducere: Irina Negrea
Număr de pagini: 448

 

Lionel Essrog și-a petrecut copilăria în  Orfelinatul pentru băieţi St. Vincent din New York.
El suferă de sindromul Tourette, o afecţiune neurologică rară care se manifestă prin ticuri fizice și verbale, comportament obsesiv-compulsiv, tendința de a rosti cuvinte obscene şi de a repeta automat expresii sau zgomote auzite la alţii.

În viața adolescenților orfani instituționalizați, Frank Minna, un mafiot mărunt care face, din unii dintre ei, oamenii săi buni la toate, luându-i periodic la diferite munci dubioase plătite, pare un binefăcător.
Condimentul de aventură reprezentat de el și posibilitatea de a câștiga primii bani proprii, când îi selectează să-l ajute, îi fac pe băieți să-i fie recunoscători și tot mai leali.

Această legătură se păstrează pentru câțiva dintre recruții interlopului și la vârsta adultă, când îi regăsim ocupând-se împreună, conduși de Minna, cu afaceri nu foarte curate, sub acoperirea unei legale agenții investigative de detectivi particulari.

orfani-in-brooklyn-corint

Activitatea lor curge relativ liniștit, până în ziua când Lionel și amicul său, Gilbert, nu reușesc să urmărească destul de îndeaproape o limuzină care-l săltase pe șeful lor, găsindu-l prea târziu, înjunghiat și aruncat într-un container de gunoi.

Rănit grav, pentru moment conștient, Minna nu răspunde limpede la întrebările repetate ale oamenilor lui despre cine i-a făcut asta.
Atunci când va muri la spital, pentru Lionel este sfârșitul lumii așa cum o știa.

Fiindcă trebuie să afle neapărat cine i-a ucis mentorul, falsul detectiv este nevoit să se transforme într-un investigator adevărat și să se descurce prin încâlcita rețea de relații, favoruri și amenințări șantajiste care fac să funcționeze Brooklynul neoficial, partea sa întunecată, unde nimeni nu mai este ceea ce pare în lumina publică.

Din perspectiva grav perturbată de Tourette a lui Lionel, dar atât de adânc penetrantă și de alambicat îmbogățită cultural, întregul New York arată ca o nevroză colectivă.

Orfani în Brooklyn este un thriller psihologic original, profund și, în același timp, amuzant.
Un dublu omagiu adus povestirilor clasice cu detectivi și cartierului/orașului în care existența protagoniștilor se desfășoară atât de tumultuos.

Orfani in Brooklyn - carte

Impresionant roman noir ce livrează literaturii un personaj memorabil care urmărește, cu aceeași haotică determinare, interesele subterane meandrice dintr-o gigantică metropolă și subțirele fir logic din labirintul sufocant al propriei minți.

Jonathan Lethem, unul dintre cei mai apreciați scriitori americani contemporani, s-a născut la 19 februarie 1964, în Brooklyn, New York.
A debutat în 1994 cu romanul Gun, with Occasional Music, o îmbinare de SF și intrigă polițistă. Au urmat alte trei opere SF – Amnesia Moon (1995), As She Climbed Across the Table (1997) și Girl in Landscape (1998).
În 1999, a cunoscut un succes răsunător odată cu publicarea romanului Motherless Brooklyn (Orfani în Brooklyn), distins cu numeroase premii.
În 2003, volumul The Fortress of Solitude a fost foarte bine primit de public și de critică, figurând în topul bestsellerurilor New York Times.
Lista scrierilor sale continuă cu: You Don’t Love Me Yet (2007), Chronic City (2009), Dissident Gardens (2013), A Gambler’s Anatomy (2016) și The Feral Detective (2018).

 

images (3)

Cartea
a apărut în noua colecție
Corint Fiction
la
Editura Corint

GECORINT