Cinci maxime

Navy
SEAL

aplicabile în viața
de
zi cu zi

 

Trupele Navy SEAL sunt forțele speciale ale Marinei S.U.A. utilizate prioritar în zone maritime și costiere, în conflicte și războaie neconvenționale, activități militare subversive, operațiuni diversioniste, acțiuni anti-teroriste, de recunoaștere, căutare și salvare sau în infiltrările din spatele liniilor inamice.

Numele sub care a ajuns celebru acest corp de elită este un acronim ce conține inițialele mediilor naturale unde membrii săi sunt antrenați să opereze: SEa – Air – Land (mare-aer-pământ).

Orice soldat care vrea să se alăture trupelor SEAL trebuie să treacă un stagiu de pregătire extrem de dur, în care i se testează rezistența, i se perfecționează tehnicile de luptă și este învățat să supraviețuiască în orice ambient, în orice condiții.

NS 1

Mereu va fi ceva de învățat dintr-o pregătire psihico-fizică prin care se obțin rezultate verificate chiar de istoria confruntărilor armate recente, dar poate cele mai general aplicabile metode din antrenamentele SEALs ar fi cele de ranforsare mentală, interioară, caracterială.

Iată câteva principii ale lor, formulate în spirit spartan și militarist:

Controlează-ți emoțiile

În programarea neuro-lingvistică se preferă termenul de gestionare a emoțiilor, dar antrenorii Navy SEALs duc la extrem solicitările de concentrare, pentru că și emoțiile încercate într-un conflict sunt extreme.

Soluția SEAL se numește 4 – 4 – 4 : inspiră 4 secunde, expiră 4 secunde, repetat pe parcursul a 4 minute.
Un simplu exercițiu de respirație pentru a elimina hormonii stresului și a favoriza relaxarea corporală.

NS 4

Vizualizează succesul

Aceasta este o veche tehnică de training mental sportiv, utilizată de mari campioni.

Vizualizările din misiunile trupelor speciale trebuie să fie cât mai vivace și mai detaliate – pentru a pregăti acțiunea imediat următoare -, având nevoie de implicarea tuturor simțurilor.

Reacționează pozitiv

Viața este ceea ce este, nu ceea ce ar trebui să fie.
Nu putem mereu influența ce se întâmplă în jurul nostru, dar putem să controlăm întotdeauna propria percepție.

Ceea ce ar putea fi interpretat de cineva mai instabil psihic ca o situație negativă, un caracter puternic va percepe drept pozitiv, util și funcțional.

Atitudinea aceasta nefiind o autoamăgire care falsifică realitatea, ci doar luarea a ce este mai bun din ce ți se dă.
Un eveniment defavorabil poate deveni o provocare, o înfrângere este o lecție importantă, un eșec va corecta o rutină executată greșit.

NS 3

Apreciază micile victorii

Treci mereu în revistă tot ceea ce ai reușit deja să realizezi din ce ți-ai propus.

Cu o atitudine tonică și optimistă, poți aborda mult mai eficient ce a mai rămas de făcut.

Descoperă-ți propriul trib

În Navy SEALs se știe că nimeni nu învinge de unul singur.
Este o lecție pe care toți, mai devreme sau mai târziu, o vom învăța.
În orice comunitate, această lege universală se aplică imuabil. Ea provine din însuși faptul că omul este un animal social.

Pentru a avea succes, trebuie să ne alegem bine partenerii, în funcție de talentul fiecăruia, dar și să fim destul de inteligenți încât să-i identificăm corect pe cei cu care împărtășim același obiectiv și avem aceleași valori, formând o echipă cât mai compatibilă cu reușita.

NS 2

Dacă doriți să aflați mai multe despre trupele de elită Navy SEAL, ar trebui să citiți cartea Războinicul (memorialistică militară de cel mai înalt nivel), scrisă de Robert O’Neill, un veteran care a activat în cadrul lor ca lunetist, maestru parașutist, instructor pentru operațiuni aeriene, master training specialist, scafandru și expert în supraviețuire, luând parte la peste 400 de misiuni de luptă, în calitate de combatant sau lider de echipă.

O’Neill descrie misiunile din Irak și Afganistan, evocă umorul negru și camaraderia generate de anii lungi de război, exemplifică eficiența letală a celei mai exclusiviste unități din armata S.U.A. și dezvăluie detaliile celei mai importante operațiuni de eliminare a unui terorist din istorie, misiunea la finalul căreia a fost lichidat Osama bin Laden.

images (3)

Preda Publishingpreda