«…întotdeauna există alt război…»

Cântecul sângelui

Cartea I 
din seria 
Umbra corbului

de 
Anthony Ryan

 

Editura Trei
Colecția: Fantasy
Anul apariţiei: 2015
Titlul original: Blood Song (2011)
Traducere: Mihai-Dan Pavelescu
Număr de pagini: 736
roman achiziționabil pe 
Cartepedia.ro

 

Cântecul sângelui este genul acela de grimdark fantasy care arată ca Harry Potter dacă ar fi fost scris de George R.R. Martin sau, și mai sugestiv pentru fanii genului, ca Numele vântului refăcut de Brandon Sanderson: acțiune în curgere vijelioasă, aventuri cu succesiune rapidă și lirism moderat, doar cât să provoace imaginația să copleteze scenele de bătălii grandioase, peisajele maiestuoase sau valurile emotive ale trăirilor profunde.

Vaelin Al Sorna are numai zece ani, când, după ce a rămas orfan de mamă, este încredințat de tatăl său, Lordul Bătăliilor și Prima Spadă a Tărâmului, preoților războinici ai Ordinului Credinţei Unificate, pentru a fi antrenat să devină unul dintre ei.

Alături de alţi băieți de vârsta lui, va fi educat printr-un regim brutal, în care preţul eşecului este adesea moartea, spre a ajunge preot al celui de-Al Șaselea Ordin.
Vaelin va învăța să lupte cu toate tipurile de arme și să își considere Frați camarazii, fiindcă Ordinul va fi de acum unica lui familie.
Menirea sa este de a apăra Credinţa cu tăişul sabiei, de a deveni el însuși o armă letală a intereselor politico-militaro-religioase ale Tărâmului Unificat.

cantecul sangelui 2

Recruții trebuie să urmeze reguli stricte, să uite că au avut vreodată alte familii, în afara fortăreței unde se antrenează, și să se conformeze disciplinei rigide predată de maeștri care-i educă.
Doar după ani de instrucție și multe probe crâncene, tinerii se pot numi cu adevărat războinici.

«…Viața în Ordin este aspră și adesea scurtă. Mulți dintre voi veți fi eliminați înaintea Încercării finale, poate chiar toți, iar aceia care vor câștiga dreptul să rămână cu noi își vor petrece viețile cutreierând prin hotare îndepărtate, luptând în războaie nesfârșite împotriva sălbaticilor, tâlharilor sau ereticilor, în care probabil că vor muri, dacă sunt norocoși, sau vor fi schilodiți.
Puținii care vor supraviețui după cincisprezece ani de slujire vor căpăta propriii soldați pe care să-i comande sau vor reveni aici ca să-i învețe pe cei care vă vor înlocui.
Aceasta este viața căreia v-au încredințat familiile voastre. Poate că nu pare așa, dar este o cinste, iubiți-o, ascultați-vă maeștrii, învățați ce vă putem preda și fiți mereu loiali Credinței…»

Vaelin demonstrează de la început abilități fizice, forță psihică și tenacitatea unui lider înnăscut, dar ceva periculos în mod nedefinit îl pândește din umbră, la marginea conștiinței.
Cântecul sângelui este o voce interioară misterioasă, un instinct primordial, o stare alertă subconștientă, deopotrivă protectivă și amenințătoare, ce ar putea fi un dar al Beznei sau un blestem al Credinței.

Într-o lume răvășită de nenumărate bătălii și războaie infinite, Vaelin va descoperi singurul motiv pentru care merită să lupte și, mai ales, va învăța să privească în sine însuși și să asculte acea chemare, acel urlet de lup pe care doar el îl poate auzi.

Navingând printre intrigi, secrete, comploturi și masacre dezlănțuite, va încerca să aleagă mereu calea care duce spre răul cel mai mic, cu cele mai puține pierderi de vieți.

«…Am luptat în bătălii care au lăsat în urmă sute de leşuri, dar despre ele n-a rămas scris nici măcar un singur cuvânt. Ordinul nostru luptă, însă adesea luptă în umbră, fără glorie sau răsplată. Noi nu avem stindarde…»

Prima parte a cărții se concentrează pe formarea tânărului războnic de elită, a doua, pe misiunile și conflictele în care ajunge implicat ca adult.
Ambele, la fel de captivante – autorul nu are scăderi de ritm și nu își scapă cititorii nicio clipă din mână, transferându-i total într-o altă dimenisiune, chiar dacă (sau tocmai fiindcă) utilizează pentru conturarea ei foarte puține elemente fantastice.

Cantecul sangelui - coperta

Romanul Cântecul sângelui a avut el însuși un destin sinuos. Respins în primă fază de structurile organizate editoriale, din cauză că ieșea prea voluminos, a văzut lumina tiparului în regim de self-publishing.
După marele succes înregistrat de această auto-lansare, editurile au revenit cu super-oferte financiare, determinându-l pe Anthony Ryan să îl republice, să-i programeze continuările și să se dedice exclusiv scrisului.

Din trilogia Raven’s Shadow fac parte titlurile:

Blood Song (2013) / Cântecul sângelui (Editura Trei, 2015)
Tower Lord (2014)
Queen of Fire (2015)

 

images (3)

 

cartea
poate fi
comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia