O simplă favoare

de
Darcey Bell

 

Editura Litera
Colecția Buzz Books
Data apariției: 2018
Titlul original: A Simple Favor (2017)
Traducere: Manuela Bulat
Număr de pagini: 368
ediție tie-in
titlu achiziționabil pe 
Cartepedia.ro

 

După succesul romanului (via ecranizare) Fata dispărută, scris de Gillian Flynn, multe thrillere psihologice noi se revendică, încă de pe copertă, ca având câte ceva din acea poveste, chiar dacă nu au absolut nimic.
Fără să se prezinte astfel și fără să fie imitativă, cartea O simplă favoare este, din tot ce am citit eu, cea mai apropiată operă literară, ca stil narativ și structură conceptuală, de celebrul bestseller.

o-simpla-favoare

Stephanie, o tânără văduvă cu copil de cinci ani, are un blog pe care împărtășește tuturor mămicilor ce i-l citesc, experiențele sale de părinte unic. Soțul și fratele ei vitreg au murit amândoi în același accident de mașină, lăsând-o cu micuțul Miles, pe care îl crește fără niciun model masculin prin preajmă.
Atunci când, în micul orășel din Connecticut, unde locuiește, reușește să se împrietenească cu Emily, mama lui Nicky – camaradul preferat al băiețelului ei –, Stephanie se simte fericită să își poată povesti gândurile interacționând direct, la un pahar de vin sau o ceașcă de cafea, cu cineva care o înțelege.

Emily este o femeie de carieră, lucrează ca marketing manager pentru o companie de modă faimoasă, Stephanie se mulțumește cu rolul de casnică, bloggeriță și mamă, așa că i se pare normal să își ajute prietena, luând băieții de la școală când aceasta este foarte ocupată.

o simpla favoare

Dar într-o zi, banala simplă favoare amicală se transformă într-o complicație majoră.
Pentru că deși l-a adus pe Nicky la ea acasă, Stephanie nu mai primește niciun semn de la Emily că va veni să-și recupereze copilul, iar când, îngrijorată, o sună, prietena ei nu răspunde.

După o raită pe la casa acesteia, unde nu e prezentă decât menajera, Stephanie devine tot mai panicată de ce s-ar fi putut întâmpla și ajunge să îl contacteze pe soțul lui Emily, în Londra.

Sean este om de afaceri, călătorește mult în interes de serviciu, fiind prea puțin implicat în viața puștiului său. Dar acum trebuie să se întoarcă de urgență în Connecticut, fiind nevoit să țină și locul mamei, până ea reapare.

o simpla favoare 2

Prin preocuparea lor comună pentru soarta lui Emily și grija pe care o au ca băieții să se simtă bine împreună, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, Stephanie și Sean se apropie tot mai mult, până la a înfiripa o relație sentimentalo-pasională.

Apar informații contradictorii despre soarta dispărutei, drama se intensifică, fiecare dintre personajele ei are ceva de ascuns și niciunul nu este complet sincer în vreuna dintre ipostazele sale publice.
Senzația de amenințare nedefinită se accentuează odată cu acumularea misterelor și apariția revelațiilor năucitoare.

«Mama obișnuia să spună că toată lumea are secrete. Acesta este motivul pentru care nu poți niciodată cunoaște cu adevărat pe cineva. Sau să ai încredere în cineva. Acesta este motivul pentru care nu te poți cunoaște pe tine. Uneori avem secrete chiar și față de noi înșine.»

Stephanie apelează des la cititoarele blogului ei pentru sfaturi, dar informația pe care le-o oferă este diluată, edulcorată, falsificată în așa fel încât să iasă ea mereu cea care acționează corect.
Postările de blog sunt intercalate între capitolele cărții, care la rândul lor prezintă trei perspective: a lui Stephanie, a lui Sean și a lui Emily.

o-simpla-favoare-cartea

O simplă favoare este un roman inedit, ce se încarcă treptat cu suspans psihologic, doldora de secrete și dezvăluiri, trădări și răsturnări de situație, gesturi impetuoase extreme și planuri diabolice alambicate.

Cele două protagoniste imaginate de scriitoare, deși sunt atât de diferite între ele, au o viclenie perverso-vicioasă comună, care te bagă un pic în sperieți ca mascul, dacă te duci înspre concluzia că ea e specifică feminității.
Dar nu orice poveste bună trebuie să aibă și o morală.

Darcey Bell s-a născut în 1981 și a crescut la o fermă din vestul statului Iowa. Este educatoare la o grădiniță din Chicago. A Simple Favor (2017) este romanul ei de debut, a fost tradus în peste 25 de țări și ecranizat, cu Anna Kendrick și Blake Lively în rolurile principale.

 

images (3)

cartea
poate fi
comandată pe
site-ul librăriei online
Cartepedia

cartepedia