Transfer de putere
Mitch Rapp
(Asasin American)
3
de
Vince Flynn
Editura Preda Publishing
Colecția: Spionaj
Data publicării în limba română: 2019
Titlul original: Transfer of Power (1999)
Traducere: Cristina Barbu
Număr de pagini: 544
Al treilea volum din seria Mitch Rapp, în ordine cronologică internă, primul despre acest personaj lansat vreodată, în ordine temporală externă, Transfer de putere este un spy techno-thriller excepțional de bine alcătuit.
Dozajul ideal de tensiune și suspans se aplică unui scenariu realist, conceput de un autor nu numai foarte bine documentat, ci chiar profesionalizat în domeniul pe care îl abordează beletristic.
Acum, după ce am citit prequel-urile și primul volum publicat inițial, pot spune că modalitatea în care a decis editura Preda Publishing să ne introducă în acest vast ciclu literar a fost cea mai bună alegere.
Recomand și eu, ca majoritatea fanilor și însuși autorul, parcursul în ordinea aparițiilor romanelor în limba română, nu în cea în care au fost lansate la timpul lor.
Toate însă funcționează perfect și ca lecturi independente.
Recrutat de CIA, după ce și-a pierdut iubita într-un atentat terorist, instruit să devină o armă letală, Mitch Rapp și-a dedicat viața combaterii terorismului, executând pentru agenție cele mai violente, secrete și periculoase misiuni.
Oficial, el nici măcar nu este încadrat ca agent CIA, fiind considerat un contractor privat și răspunzând direct numai în fața câtorva nume importante de la Langley, singurele persoane din ierarhia statală care-i cunosc activitatea.
Din interogarea unui conducător Hezbollah, capturat și extras din Iran, în avionul cu care e transportat acasă, Rapp află că asupra Casei Albe se pregătește un asalt înarmat chiar în ziua respectivă.
Știrea pare pe cât de alarmantă, pe atât de incredibilă, având în vedere măsurile de securitate extraordinare asigurate de U.S. Secret Service.
Totuși, nimeni nu tratează informația cu neseriozitate, din cauza filierei pe care sosește avertismentul, dar este deja prea târziu pentru a fi oprit atacul, încercându-se măcar salvarea vieții președintelui.
Astfel că, într-o dimineață ca oricare alta, prin forfota obișnuită a funcționarilor guvernamentali, a militarilor de la pază, a turiștilor și a ziariștilor acreditați, în maiestuozitatea de simbol național a Casei Albe, izbucnesc rafale de împușcături și explozii.
Teroriști musulmani radicali au erupt în clădire, ucigând pe toți cei care le stau în cale.
Datorită avertismentului lui Rapp și eroismului agenților de la Secret Service, viața președintelui este salvată, el se refugiază într-un bunker subteran, alături de câțiva oameni ce-i erau prin preajmă, dar nu se poate evita capturarea a zeci de ostatici și montarea de explozibili care să le ofere atacatorilor posibilități cât mai variate de presiune, în eventualitatea unor negocieri.
În timp ce teroriștii sunt conduși de un lider decis, care a plănuit ani de zile toată lovitura în amănunt, inclusiv cum să scape viu odată ce președintele ar fi asasinat, forțele guvernului american acționează în prima fază haotic, prin nenumărate agenții ce au jurisdicție comună, ajungând să se calce în picioare, și prin politicieni de rangul doi care văd într-un posibil deces prezidențial, o șansă de a se cocoța ei în fruntea statului.
În această atmosferă confuză, debarcă la Washington Mitch Rapp, care încearcă să acționeze în stilul lui fulgerător, pentru a nu da timp teroriștilor să ajungă în bunkerul unde s-a adăpostit președintele.
O posibilitate de infiltrare ar fi prin tunelurile și pasajele secrete ale Casei Albe…
Dar cum poate el reuși, când aceia cu care trebuie să colaboreze sunt cei mai interesați ca o asemenea misiune să eșueze?
De la publicarea romanului încoace, au fost lansate și câteva filme despre preluarea Casei Albe de către forțe ostile.
Cele mai renumite sunt: White House Down (2013) și Olympus Has Fallen (2013).
În pofida forței vizuale create de efectele lor speciale, niciunul dintre ele nu reușește să fie la fel de captivant și să te țină cu sufletul la gură așa cum o face romanul
Transfer de putere.
Vince Flynn
(1966-2013)
s-a născut în Saint Paul, Minnesota.
Absolvent al Academiei Saint Thomas și Universității St. Thomas, Flynn decide, în 1991, să renunțe la o promițătoare carieră în marketing pentru a deveni pilot în Forțele Aeriene ale S.U.A.
Este autorul a treisprezece thrillere politice, dintre care douăsprezece îl au ca personaj central pe Mitch Rapp.
Invitat frecvent al posturilor de știri, Flynn a câștigat recunoașterea publicului și a presei, datorită expertizei sale în zona serviciilor secrete și previziunilor referitoare la amenințarea crescândă a terorismului Islamic.
Vince Flynn a încetat din viață la numai 47 de ani, în urma unei forme agresive de cancer.
Iată care sunt toate volumele seriei, după ordinea datării acțiunii lor.
În paranteză, anul primei publicări sau al traducerii în limba română:
1. American Assassin(2010) / Asasin American (2018)
2. Kill Shot (2012) / Lovitură fatală (2018)
3. Transfer of Power (1999) / Transfer de putere (2019)
4. The Third Option (2000)
5. Separation of Power (2001)
6. Executive Power (2002)
7. Memorial Day (2004)
8. Consent to Kill (2005)
9. Act of Treason (2006)
10. Protect and Defend (2007)
11. Extreme Measures (2008)
12. Pursuit of Honor (2009)
13. The Last Man (2012)
14. The Survivor (2015)
15. Order To Kill (2016)
16. Enemy Of The State (2017)
17. Red War (2018)
+ Term Limits (1997) – romanul de debut al lui Flynn, în care apar unele personaje ale seriei, dar încă nu și Mitch Rapp
Începând cu The Survivor, cărțile francizei îl au autor pe Kyle Mills.
Romanul poate fi achiziționat pe site-ul editurii
Preda Publishing
sau în librării
Super bine suna recenzia ta! M-ai facut chiar curioasa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Eva! 🙂 O idee originala a autorului, asta cu asaltul asupra Casei Albe, scenariile asemanatoare de filme l-au cam plagiat. 😀
ApreciazăApreciază
Ce faina e poza aleasă!!!! Recenzia ta e excelentă. Încă nu am cumparat seria. Rusine sa-mi fie 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Vero!!! 🙂 Sunt atat de frumoase volumele! Cu coperte de super-calitate si cu scris in relief sidefat, din ala pe care nu te poti satura sa iti plimbi mana… Arata minunat in biblioteca! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vaiiiiiii ce-mi faci tu mie….
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😛 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Interesant!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Seria asta e tot mai buna cu fiecare roman. 🙂
ApreciazăApreciază
Mă duce cu mintea la un film care m-ar tine cu sufletul la gură. Chiar aș fi curioasă, cum apare o asemenea acțiune, într-o carte.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vince Flynn mi se pare mai vizual si mai creator de tensiune realista decat multi regizori de thrillere, cu efectele lor speciale. Precis te va prinde si pe tine, Dana. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană