Fața Întunecată
a
Lunii

 

de
Anthony O’Neill

 

 

Editura RAO
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: The Dark Side (2016)
Traducere: Bogdan Nicolae Marchidanu
Număr de pagini: 400

 

 

Fața Întunecată a Lunii este o întâlnire literară explozivă între SF-ul de calitate și investigația detectivistă tipică romanului polițist.

Într-un viitor în care Luna a devenit deschisă colonizării și o importantă atracție turistică pentru pământeni, a rămas totuși un mediu extrem de periculos pentru rezidenții ei permanenți, atât de primejdios încât s-a impus butada:
Numai un lunatic ar locui pe Lună.

Dar superlativul pericolului selenar îl reprezintă baza Purgatoriu, cu orașul capitală Sin (Păcat), din Zona Întunecată.
Aceasta s-a format cu statut de colonie penală, asemeni Australiei de odinioară, și a ajuns în timp destinația preferată a oricui vine pe Lună pentru operații chirurgicale cu preț redus sau ilegale, droguri de contrabandă, sex ilicit, sporturi mortale, pariuri neautorizate sau discuții importante imposibil de monitorizat.
Pentru cei care populează stabil Purgatoriul, butada colonizării apare puțin modificată:
Numai un lunatic – sau un renegat, sau un paria, sau un mizantrop, sau un obsedat al riscurilor, sau un asasin în masă – ar putea trăi permanent pe Lună.

fata-intunecata-a-lunii

Descoperim această comunitate de pionieri spațiali, alcătuită preponderent din infractori, în timpul a două crize ce izbucnesc în tandem.

Un android amnezic, Leonardo Black, începe brusc o odisee scelerată, ucigând pe toți oamenii întâlniți în calea sa, în timp ce străbate fața întunecată a Lunii, în căutarea unui neidentificat El Dorado de cucerit – scop prioritar pe care i l-a fixat defecțiunea din sistem ce i-a permis să facă un lucru imposibil pentru roboți: să ucidă.
Majoritatea celor peste care dă, la început, sunt condamnați izolați în igluuri individuale, pentru multiple crime, confruntarea cu fiecare dintre ei devenind astfel un duel între ucigași.

Concomitent, un polițist exilat recent în această lume de frontieră, locotenentul Damien Justus de la PPD (Purgatory Police Department), începe anchetarea unui atentat straniu, care ar putea să-l implice pe cel mai puternic om din Purgatoriu, chiar întemeietorul acestei baze, și pe fiica sa.

Prin atmosfera ei excentrică, intern-antagonică (sumbră cu tentă hazlie), încărcată de acțiune, mister și suspans, cartea Fața Întunecată a Lunii va fi o surpriză plăcută pentru toți iubitorii literaturii științifico-fantastice și ai celei cu detectivi nonconformiști, dar mai ales pentru fanii roboților pozitronici ai lui Isaac Asimov sau ai investigatorilor lui Raymond Chandler.

Anthony O’Neill este un scriitor australian căruia-i place să mixeze subgenurile beletristice și al cărui tată a fost polițist.

 

images (3)

 

Puteți achiziționa volumul online
– pe site-ul editurii RAO –
sau în librării

RAO