Luna de topaz
de
Alina Cosma
Editura Primus
Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 258
Luna de topaz este un roman în care și pasionații de acțiune tensionată (majoritar de gen masculin) și cititorii care savurează poveștile romantice (în principal cititoare) vor găsi tot ceea ce apreciază la cărțile preferate, într-o combinație surprinzătoare, fascinantă și explozivă.
Scriitoarea Alina Cosma și-a plasat, de data aceasta, eroii în viitorul apropiat, într-un ambient futuristic care câștigă în dezvoltare tehnologică, dar păstrează toate tarele societății actuale.
Atmosfera științifico-fantastică este însă doar încadratura perfectă pentru a dezvolta o relație de dragoste turbulentă și tulburătoare, în care sentimentele zburdă de la o extremă la alta și protagoniștii săi sunt trecuți prin toată gama de încercări imaginabile sau inimaginabile, confirmând astfel rezistența iubirii lor.
Suntem teleportați în anul 2117, în regatul Solaris, în plină confruntare armată a unor trupe de elită care îndeplinesc ordinele potentaților vremii.
Tessa face parte din echipa care asigură protecția unei persoane importante, despre care nu știe nimic.
Ea este doar o rotiță dintr-un angrenaj perfect uns, o componentă dintr-o unitate de luptă cu potențial letal imens, una dintre mercenarii conduși de un ofițer format în armată, care acționează de câțiva ani împreună și au devenit renumiți pe piața cotractanților militari.
Tânăra s-a înrolat în armată cu speranța că-și va găsi un refugiu împotriva ororilor vieții sale familiale, marcate de violență, abuz sexual și crimă. Dar și aici a avut parte de doze mari de umilințe, agresiuni sau violuri.
Chiar și în aceste condiții, a fost suficient de puternică pentru a se integra mediului cazon, acceptând, în cele din urmă, oferta fostului ei sergent, acum locotenent, pentru un serviciu privat bine plătit.
Cineva care și-a legat întreaga existență de viața soldățească, percepută ca includere într-o nouă familie, bună, rea, cum era, resimte intens șocul atacului reușit asupra echipei sale.
Tessa pășește printre rămășițele lichefiate ale camarazilor săi, fiind singura supraviețuitoare, alături de microcomputerul cvasi-IA, Max, un personaj el însuși, foarte apropiat de la început de o inteligență artificială autonomă, ceea ce în curând, după unele updatări, va și deveni.
Relația dintre cei doi, om și dispozitiv vorbitor, pare a fi pentru Tessa înlocuitorea dragostei părintești sau fraterne. Max este punctul ei de sprijin într-un univers dement și informatorul său întotdeauna leal, într-o lume plină de trădări.
A mai supraviețuit cineva atacului mercenarilor adverși.
Subiectul misiunii lor, înaltul demnitar pe care trebuiau să îl protejeze, Dave. Acesta este un empat care face parte din clasa conducătoare a regatului Solaris, un născut sub semnul Lunii de topaz care a căpătat abilități speciale.
Nu se știu multe despre această misterioasă confrerie genetică și membrii ei, dar pentru Tessa devine evident că, măcar născutul cu ochi de topaz pe care îl are ea în grijă este un cetățean de rang înalt, poate chiar din familia regală, care a trăit toată viața într-o bulă de bunăstare și răsfăț, necunoscând, la rândul lui, mai nimic despre lumea reală, cea de pe străzi mizere, unde fetițele sunt vândute drept sclave sexuale sau bebelușii pot fi sfâșiați de câini hămesiți.
Tocmai prin acest infern suburban vor trebui să bântuie cei doi companioni de ocazie, în căutarea salvării și a răzbunării.
Scenele de acțiune se succed furibund în prima parte a romanului, astfel încât nu ai timpul să percepi cu adevărat senzualitatea apropierii treptate dintre cei doi protagoniști.
Apare fenomenul invers celui întâlnit în cele mai multe idile literare, când prințesa nevinovată este salvată de un cavaler curajos. Aici, băiatul bun și naiv e scos din mâzga realității de către o tipă dură care a trecut prin chestii îngrozitoare, și readus în mediul lui igienizat, protejat și idealizat.
Cu atât mai uimitoare este transformarea personajelor în cea de-a doua parte a cărții, când civilizația societății capitalei redefinește raporturile de forțe.
Dave devine cel puternic, capabil să comande aproape orice și-a pus în gând, și Tessa, reinstalată pe post de rotiță într-un angrenaj, încearcă să își valorifice altfel calitățile și să își impună pașnic principiile umaniste.
Dar nici în noua structură culturală, cei doi îndrăgostiți nu au parte de liniște.
Interesele sunt și mai mari, iar scelerații care acționează în numele lor sunt și mai periculoși.
Printre comploturi sinistre, revelații năucitoare și ciocniri cu antagoniști parcă descinși din iad, neobișnuita poveste de iubire continuă în ritmul ei predestinat, profețit de vise.
Vor reuși cei doi sortiți, să construiască împreună o lume mai bună?
Sigur-sigur, veți dori să aflați și ce se întâmplă cu inteligența artificială autonomă Max, odată ce ați făcut cunoștință cu acest simpatic super-computeraș.
Luna de topaz cucerește într-o mie de moduri, niciun cititor de romane palpitante nu are cum să scape din forța gravitației sale, înainte de a-i descifra toate enigmele.
E dificil să păstrez obișnuința blogului meu de a face analogii cu titluri celebre, când un roman este atât de original, dar pentru conexiunea de soft SF, mister și thriller, aș garanta că toți fanii trilogiei Constelații (Cioburi de stele, Fărâme de șoapte, Frânturi de lumină) vor citi Luna de topaz cu la fel de mult interes pentru aventuri și cel puțin la fel de adâncă înduioșare romantică.
Puteți comanda
cartea
pe site-ul editurii
Petale Scrise
Recenzia primește cei 3 de da, la fel și autoarea care m-a cucerit cu Aripi frânte, pe care nu am putut o lăsă din mână-rar pățesc. Cu siguranță și aceasta poveste e la fel de captivantă și clar îmi doresc să mai citesc cărți de ale sale.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Dana! 🙂 Alina scrie la fel de captivant in toate genurile literare pe care le abordeaza. 🙂
ApreciazăApreciază
Minunata recenzia! Sunt de acord cu tine, romanul este cu adevarat impresionant, prin combinatia de stiluri, precum si prin poveste.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci mare-mare, Ancuta! 🙂 Mai rar romane care sa poata fi la fel de indragite de fanii SF, de consumatorii de thrillere si de savuratoarele de romance. Alina a reusit reteta perfecta. 🙂
ApreciazăApreciază
Mi-a zis Geo ca e foarte posibil sa fie pe gustul meu aceasta carte, intr-adevar mi s-a parut printre cele mai atractive titluri semnate de autoare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si eu cred ca te-ar prinde imediat, Ana! 🙂 Actiunea e dura si realista. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Felicitari pentru recenzie! E la fel de coplesitoare ca actiunea zbuciumata din carte. ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multuuumesc! 😀 Un foc de artificii genial! Spectacol total! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O carte care mi-a plăcut tare mult. Frumoasa recenzie, Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult, Geo! 🙂
ApreciazăApreciază
Frumoasă recenzie
ApreciazăApreciază