Cercul Polar

de
Liza Marklund

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării in limba romana: 2022
Titlu original: Polcirkeln (2021)
Traducere: Raluca Pop
Număr de pagini: 368

.

Romanul Cercul Polar este primul volum dintr-un nou ciclu literar lansat de Liza Marklund, autoarea seriei Annika Bengtzon.

Acțiunea sa are loc în Stenträsk, un orășel liniștit suedez situat aproape de Cercul Arctic, unde soarele nu apune vara și întunericul neîntrerupt domnește iarna, învecinat cu o bază științifico-militară americană.

Într-o noapte de vară din anul 1980, Sofia Hellsten, în vârstă de șaptesprezece ani, fiica unui consilier municipal, dispare.

Viața comunității continuă, deși nimeni nu poate uita incidentul.

Peste patruzeci de ani, un pod prăbușit dezvăluie cadavrul decapitat al unei tinere ce ar putea fi fata dispărută.
Inspectorul șef Wiking Stormberg reîncepe ancheta în groaznicul caz care a tulburat profund întreaga colectivitate.

Acea vară fatidică va influența dramatic existența vieții adulte a celor cinci fete din Cercul Polar, clubul de carte creat în timpul școlii de Sofia și prietenele sale: Carina, Susanne, Birgitta și Agneta.

Narațiunea culisează două perioade temporale: cea din 1980, de dinaintea dispariției Sofiei și cea din 2019, de după descoperirea cadavrului.

Mai mult, povestea este spusă din perspectiva tuturor celor cinci fete, devenite peste ani patru doamne mai mult sau mai puțin respectabile și trecută prin prisma literaturii alese de ele pentru a fi discutată în clubul de lectură.

Lolita. Rădăcini. Pasărea-spin. Ucigașul de polițiști. Aventurile lui Tom Sawyer.
Un amestec de titluri care reflectă cinci personalități feminine diferite, aflate în pragul maturizării și al unei schimbări dureroase.

Ce s-a întâmplat în vara în care a dispărut una dintre fetele din clubul de carte și cum le-a schimbat pierderea ei pe celelalte?
Ce secrete teribile puteau avea  ele la vârsta lor?

Romanul Cercul polar explorează mintea a cinci femei, în diferite faze ale existenței.
Sexul, gelozia și dorința de a evada dintr-o comunitate minusculă, plictisitoare, au adus sfârșitul alianței lor din adolescență.
Dar ce a luat viața uneia dintre ele?

Cercul Polar - recenzie

„Cercul Polar este un thriller psihologic intens, cu o intrigă construită inteligent. O poveste despre excludere, diferențe de clasă, rușine și căutarea identității.”
Verdensgang

„Inteligent, spiritual și răutăcios într-un mod elegant.”
Dagbladet

„Cu un condei sensibil, Liza Marklund descrie nesiguranța, vulnerabilitatea și căutarea identității adolescentelor (…) Rezolvarea misterului crimei este și neașteptată, și unică, lăsând câteva subiecte neelucidate, care deschid calea către următorul volum al trilogiei.”
Bok 365

„Povestea oscilează cu măiestrie între trecut și prezent, într-un mod care sporește constant suspansul și îl obligă pe cititor să rămână vigilent.”
Svenska Dagbladet

„Cu experiență și talent, dar și ochi pentru detalii, Liza Marklund presară indicii și piste false. Cercul Polar este construit simetric, ca o piesă muzicală clasică, un roman polițist și în același timp o poveste epică.”
Aftonbladet

Liza Marklund este jurnalistă și scriitoare suedeză. A publicat zece romane în seria Annika Bengtzon, cea care i-a adus faima internațională. Este, de asemenea, coproprietara Piratforlaget, a treia mare editură din Suedia, și scrie pentru ziarul Expressen.
A fost reporter de investigații timp de zece ani și a realizat numeroase documentare TV, subiectele abordate fiind în special drepturile copiilor și ale femeilor. Din 2004 este ambasador UNICEF.

De aceeași autoare, la Editura Trei au apărut titlurile:
Explozii în Stockholm (recompensat cu Polonipriset și Debutantpriset), Fundația Paradis, Studio 69 (Swedish Union’s Award), Testamentul lui Nobel, Pe viață, Lupul Roșu, Un loc sub soare și Ferma de perle negre.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat cu ocazia lansării romanului.

Logo Crime Club

Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Pălărisme
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Fata Cu Cartea

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo