Fără ieșire

.

de 
Taylor Adams

.

Editura Paladin
Colecţia: Paladin Crime Masters
Grupul Editorial Art
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: No Exit (2017)
Traducere: Roxana Brânceanu
Număr de pagini: 288

.

Fără ieșire este un thriller de cinci stele.
E uimitor ce reușește să facă tânărul scriitor Taylor Adams cu doar câteva personaje blocate într-un singur loc, pe parcursul unei unice nopți.

În izolarea hibernalo-montană maiestuosă a unei vijelii de zăpadă se derulează un veritabil coșmar claustrofobic, încărcat de adrenalină, tensiune insuportabilă și revelații imprevizibile.

Seara de 23 decembrie o găsește pe studenta la Arte Darby Thorne înaintând tot mai greu pe autostrăzile înzăpezite din Colorado, în tentativa de a ajunge acasă, în Utah, peste Munții Stâncoși.
Mama fetei este bolnavă în stare gravă, operată de cancer pancreatic, așa că ea a pornit grăbită la drum, din campusul universitar, fără să țină seama de previziunile meteorologice sau avertizările despre posibile blocaje rutiere.

Darby a avut mereu raporturi conflinctuale cu mama sa, după ce tatăl ei le-a părăsit, dar umbra morții așternută asupra acesteia o face să își dorească cu disperare să ajungă s-o mai vadă în viață, pentru a face pace și a-și lua înapoi vorbele dureroase aruncate în certurile pe care le aveau pe când era o adolescentă rebelă.

Înaintarea devine imposibilă, la un moment dat, șoseaua fiind barată de nămeți și vijelie.
În așteptarea plugurilor de dezăpezire, fata nu are altă soluție decât să să se oprească la un refugiu, într-o clădire amenajată pentru popas, numită Wanapa.
Poate cu un pic de noroc, după o gură de cafea fierbinte, își va putea relua drumul.

Fara iesire Paladin

Odată ieșită de pe autostradă, Darby se trezește într-o altă lume, una a zăpezilor imense și tăcute care înconjoară luminile centrului de refugiu.
În parcarea acoperită de troiene de nea, nou-venita întrezărește trei mașini, iar înăutru îi va cunoaște pe proprietarii lor, patru persoane rămase, la rândul lor, blocate în pustietatea albă.

Aceștia sunt: un simpatic cuplu de rude care se îndreptau spre o reuniune familială, Ed și Sandi, volubilul Ashley și ciudatul Lars, ce pare să sufere de o formă ușoară de întârziere mintală.

Cu cât furtuna se înrăutățește, cu atât devine mai clar că cei cinci drumeți vor trebui să își petreacă întreaga noapte împreună.
Pentru a destinde atmosfera și a se cunoaște dincolo de prezentările politicoase, Ashley întreține grupul prin trucuri de magie și jocuri verbale cu întrebări provocatoare.
Darby însă nu poate să se gândească decât la starea mamei sale și încearcă obsesiv să trimită măcar un SMS surorii ei, pentru a explica de ce întârzie și a cere noi vești.

Toate comunicațiile cu exteriorul sunt căzute.
Încercând să prindă semnal pe telefonul mobil, în parcare, Darby observă într-una dintre mașinile staționate, într-o dubă, o mânuță de copil apărând fantomatic în interiorul vehiculului.

Prima reacție e să creadă că are halucinații, dar lumina telefonului dezvăluie o fetiță închisă într-o cușcă pentru câini, dincolo de prosoapele ce acoperă parțial geamurile.

Este genul acela de moment care poate schimba destine.
A fost de ajuns o secundă pentru ca întreaga noapte și toată viața tinerei studente să se desfășoare cu totul altfel decât se preconiza.

fara iesire

Ce poți face când un viscol te-a blocat într-un refugiu din creierul munților, fără nicio cale de comunicare, alături de patru străini, dintre care știi că unul a răpit un copil?
Pe neașteptate, Darby se vede pusă în situația de a deveni îngerul păzitor al unei fetițe de șapte ani.
Hotărâtă să salveze viața micuței, ea nu poate decât să se bazeze pe propria ingeniozitate, demers ce devine o luptă cruntă pentru supraviețuire într-un spațiu pe care natura l-a decretat fără ieșire…

„Uneori Dumnezeu pune oamenii exact acolo unde e nevoie de ei.
Chiar dacă ei n-o știu.”

Decizii cruciale trebuie luate rapid, țînând cont că răpitorul este înarmat, în așa fel încât să fie identificat cât mai repede și să fie protejate toate viețile nevinovate, atât cea a fetiței răpite, cât și ale călătorilor blocați împreună cu răufăcătorul.

Ambientul extern influențează continuu alegerile personajelor, devenind el însuși un elemet fundamental al romanului.

Cu toată povestea petrecându-se într-o singură noapte și cu numărul suspecților limitat, pare că sunt prea puține variabile pentru a dezvolta un thriller axat pe altceva decât pe acțiune, dar romanul Fără ieșire izbutește să își surprindă cititorii cu noi și noi întorsături de situație, absolut năucitoare.

E nevoie de veritabil geniu pentru a reuși asta.
Taylor Adams apare ca un Quentin Tarantino al literaturii.
De altfel, singura analogie cu vreun scenariu asemănător, care îmi vine în minte când încerc să compar cartea lui cu ceva, ar fi cu filmul The Hateful Eight al intrigantului regizor.

fara iesire - editura paladin

Fără ieșire este un roman hipnotic în care tensiunea sporește cu fiecare pagină.
Desfășurarea sa dă senzația de puzzle pe care protagonista își dă seama că l-a greșit și îl reia mereu de la început, cu un timp de reflecție tot mai scurt, într-o viteză tot mai mare, până când ajunge să se încreadă doar în instinct, pentru că supraviețuirea ei și a fetiței pe care vrea să o salveze depind de rezolvarea lui imediată.

Recomand! Recomand! Recomand!

.

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo