Colecționarul
de
John Fowles
.
Editura POLIROM
Colecție: BIBLIOTECA POLIROM
Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: The Collector (1963)
Traducere: Mariana Chițoran
Număr de pagini: 336
volum achiziționabil pe
Portokal.ro
.
Colecționarul este romanul de debut al lui John Fowles, scriitor englez care la noi este apreciat mai ales pentru o altă carte foarte bună a sa, Magicianul.
Scris în 1963, acest prim bestseller publicat de el poate părea astăzi că abordează un subiect des întâlnit, dar numai din cauză că de-atunci, a inspirat un întreg subgen literar de opere psihologico-polițiste care i-au exploatat ideile în diferite alte moduri de operare.
Frederick Clegg, un banal funcționar statal, șters, introvertit, cu aparență umilă și inofensivă, face o pasiune nebună pentru o tânără studentă la Arte, Miranda Grey, a cărei frumusețe și strălucire vitală, elitist încadrată social, îl atrage ca lumina lămpii pe un fluture.
Orfan de tată și părăsit de mamă, crescut de mătușa și unchiul său, Fred este entomolog amator, colecționând în timpul liber chiar fluturi.
El nu încearcă să își explice fascinația maladivă pentru fată (sau o asociază, într-un raport fals inversat, cu cea pentru un fluture deosebit de frumos), doar se lasă condus de ea în tot mai multe dintre acțiunile sale.
Obsesia admirativă i se menține la nivel de observație și urmărire, înțelegând că Miranda are un statut comunitar la care el nu poate aspira, până în clipa când, un neașteptat câștig imens la pronosport îl pune în postura de a-și putea îndeplini orice fantezie, cu ajutorul banilor.
Atât de naiv și nepriceput în a se înțelege pe sine însuși, Fred se dovedește însă foarte calculat în tot ce ține de lucruri practice.
Pregătește meticulos răpirea fetei și modalitatea de a o păstra numai pentru sine, închisă într-o casă izolată de țară, cu o pivniță ascunsă, folosită cândva de contrabandiști.
Apoi își pune în aplicare planul cu răbdare și hotărâre.
Nu are totuși nici cea mai mică idee ce va face cu prizoniera sa.
Anticipările lui în privința reacțiilor Mirandei sunt confuze, nereușind să depășească strategiile de a-i împedica acesteia orice tentativă de evadare. Fred speră absurd și oarecum demn de milă, că ea va ajunge să îl cunoască și să se îndrăgostească de el, în condițiile în care a sechestrat-o și o ține într-un subsol.
Nu o forțează la nimic, îi cumpără tot ce își dorește, dar o lipsește de libertate și comunicare cu oricine altcineva.
Cartea culisează perspectivele ambilor protagoniști.
Dacă în prima parte urmărim evenimentele din punctul de vedere al ciudatului răpitor, în cea de-a doua ni se oferă viziunea victimei asupra faptelor.
Sub forma unui jurnal cu scurte însemnări febrile, Miranda își descrie momentele înfiorătoare de panică de la începutul atacului, când credea că va fi violată și ucisă, speranța că ar putea fi măcar lăsată în viață, orice altceva ar păți… apoi transformarea sa treptată, când devine conștientă cu ce fel de sociopat limitat are de-a face.
Deși victimă, femeia inteligentă simte că are o putere sentimentală uriașă asupra bărbatului sărac cu duhul și nu ezită să o exploateze în folosul ei, uneori chiar discreționar, inutil și meschin.
Nimic nu decurge așa cum se așteaptă jalnicul Fred, autointitulat Ferndinand și poreclit livresc de fată Caliban, în această aventură pe care speră să o controleze el, dar nici cum își închipuie Miranda, ca rezultat al manipulărilor sale.
Proza lui Fowles este elegantă, versatilă și cameleonică – mulându-se la persoana întâi pe două caractere atât de diferite între ele, dar și contradictorii în propriile manifestări.
Fred este, pe de o parte, un torționar nemilos și machiavelic, pe de altă parte, e el însuși o victimă patologică a pasiunii oarbe pentru fată, cea care îl duce pe singurul drum ilegal pe care a apucat vreodată.
Miranda are o personalitate capricioasă și voluntară, ce răbufnește răutăcios când are ocazia să își răzbune sinistra sechestrare, dar tot ea are și puseuri de milă față de adoratorul nedorit.
Romanul Colecționarul poate fi citit ca un thriller tensionat sau ca un studiu de caz din psihologia criminalistică, având în plus și multe oglindiri analitice sociale, politice, etice, artistice sau spirituale.
Rămâne, în orice cheie ar fi parcurs, un volum memorabil, impresionant și deschizător de noi căi literare.
.
.
E o carte celebra, prezentata cu maiestrie aici, ca o tentatie pentru fanii genului.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc, Ana! 🙂 Toate cartile lui John Fowles par sa aiba ceva special care le transforma in bestselleruri. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cum de mi-a scapat atata timp??? Da,da,daaaaa si musai! :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dana, vad ca e data ca epuizata in multe locuri, grabeste-te sa o iei. 😀 Lectura placuta! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Wow! Suna grozav, iar combinatia dintre thriller si psihologie mi se pare de-a dreptul geniala. Musai sa o citesc si eu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eva, cartea asta a inspirat (declarat) seria „Gradina cu fluturi” a lui Dot Hutchison, care stiu ca ti-a placut mult. 🙂
ApreciazăApreciază
Am auzit de ea, se pare ca e o capodopera.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, chiar nu mi se pare un cuvant prea mare pentru valoarea ei. Mai ales tinand seama ca sta la baza genului asta de thriller psihologic. 🙂
ApreciazăApreciază
Cum de mi-a scăpat cartea asta ?. Multumesc, Marius !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O lectura obligatorie pentru iubitorii de thrillere psihologice! 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte reușită recenzia ta. 🙂 M-a făcut să-mi doresc să recitesc cartea, deși între Magicianul și Colecționarul am preferat-o pe prima.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, Roxi! 🙂 Magicianul ramane totusi inegalabila. 😛
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa e. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană