«…Te arunci în lume ca o bucată de turbă azvârlită în foc…»

Legea viselor

de 
Peter Behrens

 

Editura RAO
Categoria: cărți de aventură
Anul publicării în limba română: 2012
Titlul original: The Law of Dreams (2006)
Traducere: Lingua Connection
Număr de pagini: 512
volum achiziționabil pe
Libris.ro

 

Legea viselor este genul acela de roman istoric care te cufundă organic în vremurile pe care le descrie, ce te face să simți efluviile epocii, gustul sângelui și dureri sau temeri ale altui timp.

Peter-Behrens-Legea-viselor

Marea Foamete irlandeză, cataclismul care marchează întreaga acțiune a cărții, a ucis peste un milion de oameni, provocând acel val imens de migrație care, în cea mai mare măsură, a făcut ca până în ziua de azi să existe mai mulți etnici irlandezi în afara propriei țări, decât sunt între hotarele Irlandei.

Cauzele declanșării dezastrului au fost o ciupercă, Phytophthora infestansmana cartofului, care a afectat monoculturile de cartofi ce asigurau principala hrană a localnicilor, și politica neinspirată britanică prin care s-au transferat puținele ajutoare centralizate către moșierii englezi, în ideea că ele vor ajunge indirect la toți țăranii irlandezi de pe terenurile acestora.

Evenimentele analizate acum la rece, economico-social, au avut în momentul desfășurării lor, pe un vast teritoriu, aparența unei apocalipse.
Lumea, așa cum o știau, pur și simplu s-a terminat pentru milioane de oameni.
Nu am citit nicio distopie science fiction imaginată mai dur decât această oglindire fidelă a unei perioade istorice.

legea viselor 1

Fergus O’Brien își vede distrusă brusc, în 1846, fericirea adolescentină bucolică de a trăi modest pe pământurile unui moșier, împreună cu mama și surorile sale și cu un tată ce era mai mult pe drumuri, lucrând o bucată de pământ care i se acorda familiei sale anual, pentru a cultiva pe ea cartofi.

La numai cincisprezece ani, pierde totul.
Înfometarea, boala și incendierile purificatore ale armatei engleze îl lasă fără nimeni și nimic, în afara dorinței de a supraviețui cu orice preț și a unei furii clocotitoare lipsite de-o direcție clară.

Încercând să lase în urmă moartea, înșiruirea de leșuri ce-l însoțesc pe fiecare drum ales, Fergus ajunge în azilul pentru săraci al unui oraș infestat de febră tifoidă, într-o bandă de copii-tâlhari condusă de o fetișcană îndrăzneață, printre văcari, prostituate și constructori de căi ferate, pe docurile și în bordelurile din Liverpool, pe vase care traversează mări și oceane, din Irlanda, în Anglia, Țara Galilor și Canada.

Un traseu întortocheat și confuz, marcat de lupta continuuă pentru existență.

Dacă totul este doar un coșmar, din care la un moment dat se va trezi, Fergus nu are altă alegere decât să urmeze legea viselor, aceea care te obligă să mergi mereu tot mai departe.

legea viselor

Romanul este un tablou vivant – de un realism înfiorător – al epocii, ce surprinde aspecte brute sau rafinate ale psihologiei umane, scris într-un ritm alert, încărcat de tensiune și de suspans.

Peter Behrens s-a născut și a crescut în Montreal.
Povestea din Legea viselor are la bază cercetarea pe care a făcut-o în timp ce se documenta despre istoria propriei familii de emigranți irlandezi.

Există o continuare a volumului, The O’Briens, lansată în 2011, având drept protagoniști membri ai clanului O’Brien de peste două generații. Ar fi minunat dacă Editura RAO ar publica și traducerea sa în limba română.

Nu se mai găsesc prea multe exemplare din acest titlu. Dacă vă atrage, grăbiți-vă să-l achiziționați, înainte de a se epuiza definitiv.

 

images (3)

 

roman disponibil
pe site-ul librăriei online
LibrisLibris