Când mâine
nu
mai vine

 

de
Heine Bakkeid

 

Editura Paladin
Colecţie: Paladin CRIME Masters
Grupul Editorial Art

Anul publicării în limba română: 2020
Titlu original:  Jeg skal savne deg i morgen (2016)
Traducere din limba engleză: Silviu Genescu
Număr de pagini: 400

 

Când mâine nu mai vine este un roman original, foarte greu încadrabil stilistic.
Are, pe de o parte, atmosfera înghețată a thrillerelor nordice noir cu care ne-au obișnuit scriitorii scandinavi de succes, pe de altă parte, surprinde cu tematici de psihologie post-traumatică tratate nespecific de sentimental și prin apariția supranaturalului gothic, care crește, la un moment dat, până aproape de nivelul horror.

O carte stranie, tulburătoare, în care granițele dintre clipa prezentă și cea trecută se lichefiază, asemeni celor dintre realitate și iluzie sau stare de veghe și oniric.

cand-maine-nu-mai-vine-heine-bakkeid

Povestea este narată din punctul de vedere al norvegiano-islandezului Thorkild Aske, fost polițist specializat în tehnicile interogative, acum doar un detectiv privat de circumstanță, cu mințile în dezordine, după un șoc afectiv despre care aflăm amănunte pe parcursul romanului, în capitole flashback de alternanță memorialistică.

Starea actuală a lui Aske nu-i permite încă să lucreze oficial și să își reia locul în societate.
A fost închis pentru că a provocat un accident sub influența substanțelor stupefiante, eveniment tragic în care și-a pierdut viața iubita lui, a suferit o leziune cerebrală și se află sub tratament medicamentos. Are dificultăți în a relaționa cu alții, a-și gestiona emoțiile și este chinuit de remușcări, de greutatea acceptării oribil de definitivelor urmări ale acțiunilor sale.

Totuși, nu poate rezista îndurerării unor părinți ce se zbat de multe zile între speranță și disperare, vechi cunoștințe care și-au pierdut fiul, când aceștia îl roagă să-i ajute să îl găsească, chiar dacă ar fi acum numai un cadavru luat de mare.

Rasmus a dispărut, se presupune înecat, în timpul unei imersiuni subacvatice în Laponia, unde restaura un vechi far de pe o insulă pustie, pentru a-l introduce în circuitul turistic.

Ancheta fostului polițist se defășoară într-o regiune izolată din nordul îndepărtat, într-o perioadă a anului când în zonele de sub influența Cercului Arctic se lasă tot mai apăsătoare lunga noapte polară și furtunile ce se abat asupra coastei devin tot mai sălbatice.

Un loc cu oameni puțini și ciudați, care au propriile legende înspăimântătoare despre întunecata lume a abisurilor acvatice.

Thorkild Aske este, prin talentele sale de polițist, cel mai înzestrat candidat să dezlege misterul dispariției tânărului, dar, prin instabilitatea sa psihică, ar fi cel mai puțin indicat să se lase absorbit de un astfel de mediu al însingurării și al halucinațiilor.

Cand maine nu mai vine coperta

Thrillerul nordic a ajuns deja un gen bine definit, cu caracteristici precise, aproape prestabilite.
La debutul său ca romancier ce se adresează unui public adult, Heine T. Bakkeid are grijă să nu iasă din siajul marilor maeștri care i-au asigurat succesul internațional, dar își manifestă totuși puternic propria personalitate, aducând investigația detectivistică dintre fiorduri, foarte adânc înspre introspecția psihologică și delirul intim al viziunii narcotice.

Heine Bakkeid (n. 1974) a crescut în peisajul aspru al nordului Norvegiei, unde apele acoperite de cețuri se întâlnesc cu unii dintre cei mai impresionanți munți scandinavi.
Și-a făcut debutul literar în 2005, cu un roman de spionaj adresat adolescenților.
Când mâine nu mai vine – primul volum din seria Thorkild Aske – i-a adus recunoașterea criticii și categorisirea de virtuos al suspansului sumbru.

 

images (3)

.

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

paladin-logo