În ritmul
inimii

.

de
Mark Burnell

.

Editura Corint
Colecția: Leda Edge
Anul publicării în limba română: 2020
Titlul original: The Rhythm Section (1999)
Traducere: Carmen Ion
Număr de pagini: 528

.

În ritmul inimii este un mystery thriller cu infiltrații de spionaj, servicii secrete și acțiuni anti-teroriste.

Structura sa narativă aduce, în mare, păstrând proporțiile și specificitățile, cu cea a unora dintre filmele lui Luc Besson: semi-clasicul Nikita sau mai proaspătul, însă mai puțin izbutitul, Anna.

in ritmul inimii coperta

Stephanie Patrick are douăzeci și doi de ani, dar simte că viața ei s-a sfârșit la șaptesprezece, atunci când întreaga sa familie a pierit într-un accident aviatic.
Sentimentele de autoînvinovățire care i-au sufocat orice dorință de a-și mai trăi propria existență izvorăsc chiar din faptul de a nu fi fost alături de ai ei în momentul fatidic, așa cum trebuia, alegând în ultima clipă să nu urce în acel avion blestemat, din rebeliune adolescentină împotriva părinților.

Încercând să-și înece suferința în alcool, ajungând și la droguri, Stephanie a început să practice prostituția, înfundându-se tot mai mult pe o cale a destinului fără ieșire.

Totuși, la un moment dat, i se oferă o nesperată mână de ajutor pentru a-și depăși decăderea psihică și fizică, odată cu apariția unui ziarist de investigații care-i aduce o știre tulburătoare.

Keith Proctor se încăpățânează să nu se lase intimidat de reticența fetei în a-l asculta, trecând peste bătaia încasată de la bodyguardul clubului unde aceasta lucra și peste amenințările ei, pentru a-i transmite toate informațiile pe care le deține.
El este convins că Avionul Boeing 747 al companiei North Eastern Airlines nu s-a prăbușit în Atlantic din cauza unui accident, ci ca urmare a unui atentat terorist organizat de un grup islamic ținut secret de către autoritățile americane.

Ancheta jurnalistului și însăși persoana acestuia îi dau lui Stephanie motivația de care avea nevoie pentru a se regăsi și a se recupera, a se extrage din abisul în care se lăsase să cadă.
Împreună cu el simte că ar putea face dreptate tuturor celor pe care i-a pierdut, împăcându-se astfel și cu sine însăși.

Dar un nou eveniment cutremurător are loc și fata se trezește prinsă în jocul letal al agențiilor secrete și al rețelelor de spionaj, unde dorința sa de răzbunare este stimulată până la nivelul la care ajunge o obsesie utilizabilă.

in ritmul inimii leda edge

Fără să fie vreun mare scriitor profetic, părând chiar că își încheagă cultura – vizibil subdezvoltată – din Daily Mail, inspirându-se din articole despre atentate găsite pe-acolo, britanicul Mark Burnell reușește în acest roman, lansat în 1999, să prevadă tragicele evenimente din 11 septembrie  2001.
N-ar fi stricat să-i citească povestea și instituțiile americane care le-ar fi putut preveni.

Stilul de scriere al autorului e simplist, puțin credibil și oarecum deprimant, dar evocă locuri și situații interesante, mai ales dintre cele frecventate sau create de marginali social.
Nu îl ajută deloc ideea de a cita periodic din jurnalul intim al tinerei sale protagoniste. Se percepe mult prea clar că, în continuare, scriitura rămâne a unui bărbat.
Te simți, ca cititor, mai confortabil când trece din nou la persoana a treia, a povestitorului neimplicat direct. Strofocările lui la persoana întâi feminin sunt demne de milă și au chiar o nuanță perversă. Pare că își compune vreun material erotic de auto-satisfacere ce nu ar trebui parcurs de oricine.

Transformarea Stephaniei dintr-o jucărie sexuală apatică, într-o eficace asasină cu sânge rece, trece prin damf de alcool, delir provocat de droguri, violuri și negocieri ale propriului trup, peste care se așază stratul subțire de liniște recuperativă alături de Proctor și cel gros al exacerbării manipulative a sechelelor sale ce duc spre violența răzbunătoare.
Un traseu psihologic spectaculos, chiar dacă nu mereu realist.

Am rămas nelămurit, până la urmă, doar de ce și-ar detesta meseria un jurnalist plătit să călătorească și să scrie niște articolașe despre cele mai frumoase zone ale lumii vizitate, în condițiile în care îi mai rămânea și destul timp pentru investigații personale între călătorii, deci fără niciun fel de presiune de vreun soi.
Dacă el își blestema zilele, toate celelalte personaje defavorizate închipuite de Burnell ar fi trebuit să se sinucidă imediat.

Totuși, oricine ar vrea să critice lipsa de credibilitate a poveștii ar face bine să-și amintească că avem de-a face cu un autor care a prevăzut atentatele ce au schimbat lumea. Poate că, înainte de ele, s-ar fi găsit cineva să spună că tocmai alea nu se pot întâmpla.

Dând Cezarului ce-i al Cezarului, merită remarcat că În ritmul inimii s-a vândut în regim de bestseller, mai ales după pomenitele evenimente istorice, și că are parte de o recentă ecranizare, cu Blake Lively în rolul principal.

Stephanie Patrick este eroina a patru romane ale lui Mark Burnell, acesta fiind primul dintre ele:

The Rhythm Section (1999) / În ritmul inimii (Editura Corint, 2020)
Chameleon (2001)
Gemini (2003)
The Third Woman (2005)

.

images (3)

.

Puteți comanda
volumul
 pe

site-ul
Editurii Corint

GECORINT