Locuri întunecate

.

de
Gillian Flynn

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2014
Categoria: Literatura universală
Titlul original: Dark Places (2009)
Traducere: Bogdan Perdivară
Număr de pagini: 488
Format: paperback cu supracopertă
volum achiziționabil pe
Libris.ro

.

Thrillerele psihologice plăsmuite de Gillian Flynn sunt alerte, surprinzătoare, șocante, perfide și inteligente, având toate protagoniste feminine puternice, cu trecut tenebros, mustind de sexualitate deviantă și nu foarte clar pozitive.

Locuri Intunecate

Când Libby Day îl condamnă – prin mărturia ei – pe fratele său Ben la închisoare, ea este doar o fetiță de șapte ani, singura supraviețuitoare a masacrului în care i-a fost ucisă familia.

Marcată de tragedie, cu o copilărie nomadă de orfană încredințată diverselor rude care îndrăzneau să își ia răspunderea creșterii ei, Libby a rămas psihic într-o veșnică etapă de infantilism, incapabilă să își asume cele mai banale responsabilități, chiar dacă demonstrativ afișa o armură exterioară de indiferență și cinism.

Profitând de popularitatea macabră pe care i-a adus-o cazul „Sacrificiul Satanic” din Kinnakee, Kansas, devenit celebru, în care mama şi surorile i-au fost ucise, iar fratele acuzat de măcelărirea lor, ea a tot stors, de-a lungul vieții de adolescentă și adultă, donații în bani de la cei cărora micuța rămasă singură pe lume le mișca sufletul.

Douăzeci şi ceva de ani mai târziu, membrii Clubului Omor, o societate de detectivi amatori pasionați de crime celebre, o contactează pe Libby şi o plătesc ca să le ofere detalii despre acea noapte sângeroasă, ei pledând pentru nevinovăţia lui Ben, pe care nu-l cred în stare să fi săvârșit grozăviile.

Mai mult din grija că a rămas fără bani, decât din convingere, Libby se implică în investigaţie, dar pe măsură ce caricatura de anchetă retrospectivă o poartă prin locurile unde personajele care au legătură cu masacrul s-au aciuat între timp, cluburile sordide de striptease din Missouri sau oraşele turistice abandonate din Oklahoma, un alt adevăr decât cel pe care îl știa se conturează treptat.

Cu predestinarea ei de victimă, Libby ajunge astfel, din nou, în punctul de unde a pornit, prinsă într-o buclă de déjà-vu: fugind din calea cuiva care vrea s-o ucidă.
Va reuși să depășească traumele copilăriei și să înfrunte combinația letală de trecut și prezent?

Locuri Intunecate 1

Narat din multiple perspective, cel mai des totuși din cea a lui Libby Day, alternând capitole despre evenimente actuale cu cele care refac momente de acum două decenii, Locuri întunecate este un roman nemilos și brutal în descrierea personajelor, locațiilor și compoziția atmosferei.
Gillian Flynn își confirmă capacitatea de a sonda adâncurile cele mai intime ale psihicului uman și a surprinde decorul rural din Midwest în cele mai sumbre și tulburate perioade ale sale.

Ca toate celelalte romane ale autoarei, și acesta a fost ecranizat (Dark Places, 2015), cu Charlize Theron în rol principal.
Cartea oferă însă o experiență total deosebită de cea produsă de vizionarea filmului. Poate fi citită și înainte, și după acesta, fără să își afecteze reciproc interesul cu care sunt savurate.

.

images (3)

.

volum
disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris