Inutilii

.

de
Cornelia Voiculescu

 .

Editura StoryCraft Publishing
Anul apariției: 2021
Număr de pagini: 320

.

Atunci când s-a declanșat pandemia și s-a constatat că virusul îi ucide mai ales pe bătrâni și bolnavi, a început să se închege o teorie a conspirației care susținea că guvernele mondiale au hotărât să scape astfel de populația neproductivă, de toți cetățenii care exercită o inutilă povară asupra bugetelor statale.
Nu a prins chiar cum va prinde ceva mai târziu cea cu cipul implantat prin vaccin, din cauză că era de o complexitate cam mare și nu era destul de absurdă – în trecutul său istoric confundându-se adesea cu diferite apucături eugenice, cum au fost cele spartane sau cele hitleriste.

Însă tocmai fiindcă ideea are o logică cinică ofertantă și oglindește un mental colectiv ce o percepe ca aplicabilă, m-aș fi mirat să rămână neutilizată de scriitorii de ficțiune speculativă, primii pregătiți să contureze preventiv chipul sinistru al societății unde legile unei astfel de concepții neo-darwiniste ar funcționa.

Surpriza cea mare a fost să găsesc, pentru întâia oară, genul acesta de lume complet dezvoltată în varianta sa finală distopică, la o autoare autohtonă.
Și asta nu pentru că scriitorii români nu ar fi la fel de receptivi și talentați în a crea universuri tematice, cum sunt oricare alții, ci pentru că industria oportunistă a bestellurilor occidentale are grijă să înșface rapid orice neliniște planetară care plutește prin aer și să dea cu ea profunzime poveștilor descrise de autorii proprii, spre încântarea publicului internațional.

Poate însă, chiar nu ar trebui să mai fie o atât de mare surpriză, aflând că scriitoarea noastră debutantă, Cornelia Voiculescu, este formată la Școala de Scris, seria de cursuri de scriere creativă cu finalizare (cum le spun eu – în sens că la sfârșitul lor, absolvenții chiar pot ajunge scriitori, cei mai buni dintre ei fiind publicați de editura asociată StoryCraft Publishing).
Deci tot un fel de industrie incipientă stă și în spatele acestui roman, chiar dacă la noi ea e alcătuită dintr-un unic proiect ce și-a propus declarativ să lanseze pe piață bestselleruri românești în stilul celor americane sau anglo-saxone.
Primii pași arată mai mult decât promițător.

Dincolo de cine s-a mișcat mai repede decât cine, în abordarea unui subiect tulburător al viitorului umanității… romanul Inutilii ne oferă o fascinantă pluri-poveste familială, de dragoste adolescentină și camaraderie în regim de stres militarizat letal.

Inutilii - de Cornelia Voiculescu - recenzie

După Al Treilea Război Mondial, pașnica Norvegie, odată cea mai fericită țară din lume, trece printr-o cruntă criză alimentară care-i împinge populația până la episoade de canibalism.
Clasa conducătoare pierde total încrederea oamenilor și o Revoluție ce promite schimbări din temelii, plus hrană pentru toți, are succes deplin, în pofida ideologiei sale desprinse din cele mai întunecate momente ale istoriei.

Bazată pe teorii naziste și încercând să restabilească valori, tradiții și zeități scandinave pre-creștine, noua conducere impune drept regulă economisitoare de resurse:
Ritualul de Primenire.
O ceremonie prin care „inutilii”, bătrânii de peste 70 de ani și cetățenii cu handicap sau cu boli terminale sunt eliminați din societatea căreia nu-i mai pot fi de folos.

Dorindu-și să aibă un dublu rol, Ritualul, practic o execuție în masă inspirată din ceremonialul funerar viking, este pus în practică de adolescenții comunității, care devin astfel membri cu drepturi depline ai ei.
Un macabru rit de trecere unde victimele sunt încă vii și ar trebui să își primească demn sfârșitul, în bărci arzând pe mare, în timp ce tinerii lor călăi au ordin să-i săgeteze nemiloși de la țărm.

Bjorn Anderson abia a împlinit 16 ani, dar se antrenează pentru Ritual în școala transformată într-un instrument al îndoctrinării cu noua ideologie.
Pe măsură ce se apropie momentul încercării, băiatul conștientizează tot mai dureros că va fi nevoit să își ucidă cu propriul arc bunicul, adultul cu care are o legătură sufletească specială, poate chiar mai puternică decât cu părinții săi.

Între dușmănii, prietenii și o dragoste ce se înfiripă, Bjorn trebuie să se maturizeze forțat și să facă alegerile care-i vor influența dramatic întreaga viață.

Personajele din Inutilii, atât cele principale, cât și cele secundare, au fiecare motivații complexe care le justifică acțiunile, dezvăluite progresiv pe parcursul romanului.
Lipsa lor de liniaritate sporește suspansul paranoid, niciodată nu ești sigur cine este un provocator, cine va trăda sau cine vrea doar să ajute în situații limită.

Cartea poate fi definită young adult doar de vârsta protagoniștilor și de specificul activității lor educativo-aventuroase, atmosfera sufocantă, claustrofobică, de dictatură apăsătoare, și studiul sociologic post-apocaliptic din fundal, o aduc mai degrabă în domeniul distopiei psihologice moralizatoare.
Pe ansamblu, Inutilii arată ca și cum trilogia Divergent ar fi fost rescrisă de Margaret Atwood.

Spre final începi să realizezi că ai de a face doar cu primul roman dintr-o serie și se trezește sentimentul acela de vreau cât mai repede și celelalte volume, ce apare numai la istorisirile reușite.

Un debut literar remarcabil al unei autoare care dovedește deja mână sigură, atât în detalierile asociate feminității, cât și în cele atribuite masculinității, menținându-se la fel de credibilă și tentantă pentru toate genurile de cititori.

.

images (3)

.

Romanul
poate fi achiziționat
pe site-ul
StoryCraft

StoryCraft