Făt-Frumos
vs.
Darth Vader
.
de
G. P. Ermin
.
Editura Crux Publishing
Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 160
.
Etnoromanul SF Făt Frumos vs. Darth Vader este veriga lipsă dintre basmul popular și space opera, restaurată de către un cronicar băștinaș contemporan și expusă publicului galactic în suc propriu umoristic efervescent.
M-am distrat copios citind acest mutant evadat din laborator, o carte nici călare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe cărare, nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, făcând mereu echilibristică de graniță, doar pe hotare nehotărâte: între nuvelă și roman, între poveste și ficțiune speculativă, între fantasy strămoșesc și sci-fi hollywoodian, între satiră tonică și critică socială acidă.
Într-un scenariu epic care nu este doar amuzant, ci ajunge și captivant, pe Planeta Moldova din Universul Star Wars, forțele bucolice ale Binelui mioritic înfruntă trupele tehnologizate ale Răului invadator.
Împăratul Universului a hotărât să se însoare, dar în niciun caz nu-și dorește o aristocrată de familie veche din birocrația imperială, ci o nevestică frumoasă cum numa-n vis s-arată, neîntinată de atingerea puterii, a corupției și a celorlalte vicii de la vârful oricărei administrații comunitare moderne.
Așa că îl trimite pe cel mai capabil cyborg Sith, Lord Vader, fostul aspirant Jedi Anakin Skywalker, să găsească o astfel de fată naivo-neștiutoare, în cel mai îndepărtat cotlon al spațiului.
Adică tocmai pe Planeta Moldova, într-o zonă galactică spre care nu duce niciun drum principal, nici în ziua de astăzi.
Darth Vader și stormtrooperii lui vor simți însă curând, pe propria piele, că pe cât de ușor este să găsești fete superbe deschise spre noi experiențe, pe aceste plaiuri, pe atât poate fi de dificil să lupți contra voinicilor rebeli non-conformiști ai locului, pentru nurii lor.
O veritabilă echipă de super-eroi se constituie rapid sub conducerea flăcăului armăsar Făt-Frumos, un comando format din figuri legendare ale basmelor populare românești.
Păunașul Codrilor, Zmeul Zmeilor, Gerilă, Fata lui Verdeș Împărat, Scorpia cu Trei Capete și Cocoșu’ Roșu, câștigătorii unei selecții elitiste dure mai ales prin lipsa de logică, sunt toți gata să o apere pe Ileana Sâmziana, preafrumoasa clonă ce urmează a fi mai mult sau mai puțin răpită de imperiali.
E remarcabil că în spatele tonului ghiduș, mereu hâtru al povestitorului, se simte o documentare mega-competentă în privința protagoniștilor aventurilor narate.
Este trecută în revistă o galerie imensă de eroi din basmele naționale, cu toate isprăvile lor și super-puterile alocate fiecăruia, pentru a-i alege pe cei mai potriviți misiunii, conștientizând cititorul, pe nesimțite, de bogăția fantastică a imaginarului autohton.
Prin comparație, Enciclopedia Star Wars pare sărăcăcioasă, dar link-urile ei informative sunt la fel de profund studiate în corelațiile lor.
Cred că SF-ul e un mediu ostil satirei, pentru că ori îi scade valoarea prin extragerea ei din contextul mainstream, ori întărește renumele genului care o găzduiește de unul neserios, doldora de omuleți verzi și scriitori deliranți, fiind astfel respinsă chiar de fani. Cu excepția cazurilor când este foarte bună și neantizează orice reținere internă sau externă, așa cum e pricina cu această pseudo-satiră de acțiune.
Făt Frumos vs. Darth Vader are puțin din toate, cultură pop altoită cu populară și hlizeală tochită peste o înfruntare pasionanto-pasională a civilizațiilor.
Nici nu mai contează dacă respectiva gâlceavă a fost provocată de confuzie sau neînțelegerea scopului după care alerga celălalt, chiar și un contact mai finuț ar fi dus la același rezultat final – virușii locali patrioți infestând, inevitabil, marțienii alogeni din Războiul Lumilor, mai devreme sau mai târziu, preschimbându-i în niște malformații irecognoscibile, dar perfect adaptate noii ambianțe.
Sentimentul de Hai ai noștri! creează mai multă empatie decât orice traseu formativ existențial al altor genuri de personaje, iar sarcasmul și auto-ironia se dovedesc a fi cele mai bune arme de combatere a defetismului…
Ori, dintr-o luptă dusă până la capăt… nu știi niciodată cine poate ieși victorios.
Coperta romanului e o glumă perfectă din aceeași tematică a ciocnirii civilizațiilor – care nu sunt nici măcar strict identificabile, în lumea paralelă reală, prin coordoatele est-vest, putând fi la fel de reprezentative și pentru estul european ancestral contra celui năvălitor militarizat, nomad asiatic, stalinisto-putinian.
„M-am întrebat adesea ce s-a întâmplat cu faimosul meu străbunic, prin ce colţ al universului îi rugineşte tabla.
Acest manuscris ce a călătorit ani lumină şi care vorbeşte, într-un savuros limbaj arhaic, despre Jedi, cavaleri mioritici şi Lorzi Sith aduce, de dincolo de veacuri, necesarele clarificări.
Ce destin ciudat, să fii construit de Vader pe Tatooine, să lupţi împotriva lui Palpatine prin tot Imperiul şi să ajungi cazanul de ţuică al lui Nea Vasile pe Planeta Moldova…”
C3PO-43
Dacă ți-au plăcut filmele Guardians of the Galaxy, ai să-ți dorești să fie ecranizată și cartea asta!
.
.
Romanul
poate fi achiziționat pe site-ul editurii
Crux Publishing
Ce idee ingenioasă! Cred că e tare interesantă și amuzantă cartea asta. Mulțumesc pentru recomandare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa, tare-tare! 😀 Cu drag! 🙂
ApreciazăApreciază
Si mie mi-a starnit interesul aceasta creatie semnata G. P. Ermin, dar chiar aveam nevoie de o parere, iar de recomandarile tale reusesc sa fie mereu convingatoare. Eu apreciez mult, dupa cum stii, umorul in literatura si se pare ca acest mini roman are umor din plin. 🙂 Se trece mai in fata pe wishlist!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt sigur ca ai sa-i apreciezi si tu umorul la fel de mult, Ana! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce interesantă recomandare. Merci, Marius!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag, Vero! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
MULTUMESC TARE, TARE MULT!
ApreciazăApreciază
Multumesc eu pentru reprizele zdravene de ras! 😀
ApreciazăApreciază
Nu stiu daca mi-ar placea cartea, dar recenzia ta e savuroasa! 4 de da! :)))
ApreciazăApreciat de 2 persoane
De 4 ori merci, dar nu era trei maximul? 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De data asta am mai pus un da, în loc de steluță 😀
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Uuu! Si onorat cu da-uri, si instelat! 😀 Mega-mersici! 😛
ApreciazăApreciat de 1 persoană