Nopți
la
Monaco

.

de
Natașa Alina Culea

.

Editura Bookzone
Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 296

.

Când sunt întrebat Ce autor român crezi că mi-ar plăcea?, o recomand oricărui gen de cititor pe scriitoarea Natașa Alina Culea, pentru că toate cărțile sale, chiar fiind atât de diferite între ele, au intensitate emoțională, umor, dramă, aventuri, erotism, călătorii exotice și personaje pitorești surprinse perfect natural în spectacolul vieții.

Romanul Nopți la Monaco caligrafiază feminin, mai mult ludic decât delicat, adesea cu amuzament sau ironie, un Bildungsroman – epic traseu formativ cu bază în aspirații lirice adolescentine.

nopti-la-monaco-citat-fragment-natasa-alina-culea

Nicoleta Dragomirescu s-a născut la țară, într-o familie numeroasă, cu părinți simpli, prinși în năuca lor existență rutinieră.
Crescând, fata își dezvoltă tot mai mult sensibilitatea juvenilă analitică și comparativă ce o influențează să perceapă lumea satului mai degrabă drept un mediu limitativ și abrutizant, decât ca pe un spațiu bucolic al libertății neîngrădite.

Ruralitatea idilică, producătoare de poeți și de memorialistică nostalgică, nu trezește în frumoasa Nicoleta decât dorința de schimbare și dorul de ducă.

Atunci când mătușa ei din Ploiești, domnișoara-bătrână bibliotecară a orașului o ia pentru un timp la ea, molipsind-o de dragostea pentru cărți, universul interior al fetei se lărgește și se clarifică, până la nivelul unor revelații livrești care i-ar putea defini scopul vieții.

Rămasă fără protectoare, Nicoleta se folosește ingenios de moștenirea simbolică pe care i-a lăsat-o aceasta (o pianină), pentru a pleca din casa părintească, hotărâtă să se realizeze prin studiile universitare din București, învățând cu ardoare, dar și muncind, în paralel, ca ospătăriță.

Nopti la Monaco - recenzie

În dura vânzoleală metropolitană, tânăra  își dă repede seama că mai are multe învățat și că deșteptarea ei nu era decât una incompletă, teoretică, de etapă.
Primește o nouă lecție crâncenă de la viață, atunci când se lasă atrasă într-o relație pasională cu prietenul căsătorit al patronului său, care se dezice de ea, imediat ce lucrurile se complică.

Dezamăgirea și furia înăbușită se alătură ambiției fetei de a reuși, determinând-o să înceapă o nouă aventură, de data aceasta în străinătate.

În bagaj doar cu un credit neachitat la bancă și cu o pisică rătăcită salvată, suava Nicoleta se transformă treptat în oportunista Nika, femeia fatală care profită de orice ocazie pentru a-și spori câștigurile materiale, în lumea de la granița legalității a afaceriștilor din Malta sau în cea decadentă a petrecăreților de pe iahturile din Monaco.

Prinsă în jocuri cu iz imoral, negociind contracte de milioane – uneori chiar adăugând la preț propriul trup -, Nika devine o superbă tipă stilată din anturajul bogătașilor Europei…
Până când trebuie să înfrunte iar ironia sorții.

Va reuși să își păstreze fata din satul Văleni, statutul de vedetă mondenă a reuniunilor înaltei societăți din Monaco?
Cât de periculos poate ajunge rolul ei de mediatoare neoficială a lumii interlope din Valetta?
O va împiedica ceea ce a fost sau a devenit să-și împlinească noua iubire?

Nopti la Monaco de Natasa Alina Culea

Nopți la Monaco este o lectură absolut pasionantă, cu peripeții glamouroase, misiuni inedite pe tot globul, lovituri de teatru și momente fierbinți sau încărcate de suspans, dar parcă mai puternic decât orice, o definește umorul.
Umorul de limbaj, de situații, caracterial, hazul de necaz, sarcasmul și auto-ironia, toate ambientându-se savuros în diferite contexte sociale, adaptate fiecăruia dintre ele.

Preschimbarea Nicoletei în Nika are motivații minuțios construite psihologic; caracterul protagonistei păstrează chiar și în clipele de maximă ranforsare, o înduioșătoare naivitate izvorâtă din generozitatea-i înnăscută și respectul țărănesc adresat mereu părinților.
Senzația de poți scoate fata elegantă din sat, dar nu și satul din fata elegantă – se încheagă ca anecdotă supremă a traseului ințiatic al eroinei noastre și al indestructibilității spiritului mioritic.

Încântătoare partitură pe tema tinereții ezitante și fragile, aflate pe drumul conștientizării propriei forțe!
Caleidoscopică reflectare de lumi!
Măiastră scriitoare!
Inspirată Editura Bookzone să ne ofere întreaga serie de autor Natașa Alina Culea, cu lansări într-un ritm susținut, inclusiv ale unor titluri noi, publicate pentru prima oară.
Așteptări febrile ale fanilor!

.

images (3)

.

Romanul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Bookzone