Ceasul fantasmelor

.

de
Oliviu Crâznic

.

Editura Crux Publishing
Anul publicării: 2015
Număr de pagini: 160

.

Ceasul fantasmelor este un volum de povestiri SF&F în care extravaganța stilului unui scriitor foarte talentat se pune total în serviciul coerenței și atractivității istorisirilor propriu-zise, pentru a le livra cititorului captivante, încărcate de tensiune, cu momente de suspans sau finaluri surprinzătoare.

Remarci asta tocmai fiindcă de prea multe ori trebuie să alegi între o carte interesantă și una excelent scrisă, majoritatea autorilor care stăpânesc perfect tehnica literară pierzându-se în delir artistic autosuficient, în loc să urmărească o poveste cu acțiune logică și personaje raționale.

Toate povestirile din antologia semnată Oliviu Crâznic produc consistență vizuală, cinematografică, te simți, răsfoind cartea, ca în fața meniului Netflix, încercând să te hotărăști ce listă să accesezi dintre:
epic fantasy, gothic, steampunk sau space opera.

Structurarea în patru părți a volumului este nu doar o împărțire pe tematici, ci și pe universuri.
Te regăsești în aceeași lume până ieși dintr-o secțiune și poți întâlni aceleași personaje, evaluate din alte perspective.
O idee foarte bine-venită, pentru că rămâi mereu cu dorința de a afla mai multe despre soarta protagoniștilor istorisirii anterioare și astfel, uneori, ea ți se-ndeplinește.

Ceasul fantasmelor - recenzie

Primul mănunchi de povestiri poartă subtitlul Înainte de coșmar și conține două aventuri dure de grimdark medieval, având la bază teme gotice tradiționale, dar cu rezolvări inedite, în genul celor din The Witcher.

În Lenore Arras, butada Homo homini lupus își îmbogățește valențele prin viziunea unui licantrop mai uman decât unii oameni.

Pivnițele Palatului Charron dezvăluie orori inimaginabile unui preot obligat de doi nobili sadici să îngrijească o fată torturată.

Evenimentele din Înainte de coșmar le preced pe cele din volumul …Și la sfârșit a mai rămas coșmarul, constituindu-se drept garanție a cât de bun trebuie să fie și romanul plasat în același univers.

Partea a doua a antologiei dă și titlul său.
Ceasul fantasmelor conține literatură fantastică de groază în cea mai clasică abordare, amintind de începuturile romantice ale horrorului, cu trimiteri omagiale înspre Edgar Allan Poe, Mircea Eliade sau Stephen King.

În Însângerată, luna, într-o atmosferă de western transilvan, o ființă feminină diafană, complice cu luna, smulge inima drumeților, cătanelor habsburgice și localnicilor, deopotrivă, fără niciun strop de simț patriotic.

Trecătoarea descrie lupta disperată pentru supraviețuire dusă de câțiva legionari romani blocați într-o zonă muntoasă: prinși între pereți înalți, labirintici, de stâncă și hărțuiți fără încetare de dacii lui Zalmoxis.

Doi polițiști descind într-o casă unde un criminal în serie pare că a masacrat mai mulți membri ai unei familii.
Cât de greu va fi să-l identifice, aflați în Ellen Lee.

Spiridușii albi a ieșit ca un amestec al filmului It cu serialul Dark.
Într-un orășel idilic american, o amenințare misterioasă planează asupra adolescenților care fac excursii cu cortul prin împrejurimi.
Ritul lor de trecere spre maturitate devine o înfruntare cu demonii… la propriu.

Viitorul ieri și azi e o secțiune steampunk cu iz victorian și anomalii temporale.

În Anna Lise, un inventator trăznit din secolul XIX are o mașinărie care mestecă organele cadavrelor disecate pentru a obține indicii care să ajute ancheta polițienească… și cadavrele n-au nimic împotrivă.
Dar se împotrivește rău de tot unul dintre polițiști.

Tempus fugit surprinde panica unei societăți confuze, în care timpul se măsoară cu clepsidra, atunci când un terorist începe să deschidă porți spre realități alternative.

Încercând să împiedice asasinarea femeii iubite, protagonistul din Imora reîmpletește febril firele trecutului și ale viitorului… doar pentru a ajunge mereu la același rezultat.

Ultima parte a antologiei, Întâlnire cu Ermengaarde, include povestiri doldora de intrigi politice senzuale, în regim de planetary romance și space opera, în stilul aventurilor galactice vintage cu Prințesa Marțiană sau Barbarella.

Într-o lume a aristocrației genetice și a marilor Case Nobiliare conducătoare, Principesa Ermengaarde din Dinastia Eyes manipulează cu grație bărbații războinici din jurul ei, pentru a modifica întreaga societate terestră și, mai târziu, coloniile din Sistemul Solar, după dorințele sale.
Seducție, otravă, trădare, schimbare bruscă a alianțelor, asasinate, masacre sau confruntări armate sângeroase… toate vor fi utilizate pentru a-și impune voința.

Cred că pe lângă povestiri, și acest univers ar merita un roman dezvoltat în cadrul său.
Este la fel de ofertant ca epic-fantasy-ul din secțiunea coșmarească.

Ceasul fantasmelor - coperta - recenzie

Colecția de povestiri Ceasul fantasmelor are organizare militaristă și exuberanță imaginativă onirică, amalgamând modular subgenuri science fiction sau fantasy și combinații hibride cu influențe clasice.
Debordează de originalitate, dar reușește să prindă în compoziția sa și referințe culturale de prim rang ale fantasticului din toate timpurile.

Atunci când pe cineva îl cheamă Oliviu sau Olimpiu, nu poate fi decât ardelean, chiar dacă s-a mutat la București.

Născut în 1978, Oliviu Crâznic este scriitor, publicist şi consilier juridic (cu o lucrare de diplomă susținută la disciplina Criminalistică intitulată Particularități tactice privind confruntarea dintre inculpat și persoana vătămată).

În 2010, a lansat romanul gotic …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul.

Autorul a câștigat numeroase premii, inclusiv unul acordat de Societatea Europeană de Science Fiction.

Volumul de colecție Ceasul fantasmelor cuprinde mare parte din povestirile şi nuveletele publicate inițial în antologii tematice sau reviste.

.

images (3)

.

Cartea
poate fi achiziționată pe site-ul editurii
Crux Publishing

crux publishing logo