Ținutul mareelor

.

de
Philippa Gregory

.

Editura Polirom
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: Tidelands (2019)
Traducere: Mihaela Negrilă
Număr de pagini: 512
volum achiziționabil pe
Portokal.ro

.

Philippa Gregory a devenit celebră ca autoare de ficțiune istorică scrisă din perspectiva feminină, a soțiilor, surorilor și fiicelor unor personaje masculine regale sau nobiliare din diferite epoci.

În romanul Ținutul mareelor însă, protagonista, Alinor, este o femeie de rând din Anglia secolului XVII, o țărancă-insulară de la malul mării, pescăriță, vindecătoare cunoscătoare a ierburilor de leac, cu statut neclar de probabil-văduvă și mamă care-și crește singură copiii, în vremuri foarte dificile pentru condiția femeii.

Sussex, 1648.
Aşteptând o viziune sub luna plină din Ajunul Sânzienelor – să i se arate fantoma bărbatului ei dispărut, în speranţa că se va  simți astfel eliberată de legământul căsătoriei -, Alinor întâlneşte în schimb un spion catolic cât se poate de real, pe tânărul preot James, aflat în misiune secretă printre anglicani.
Alinor îi oferă adăpost peste noapte și îl călăuzește prin mlaştina primejdioasă, declanșând o serie de evenimente care îi vor schimba dramatic destinul, atât ei, cât și celor dragi.

Perfect documentat și restaurând nu numai ambientul istoric, ci și psihologia personajelor, foarte diferită de cea de azi, Philippa Gregory țese o tapiserie literară în care surprinde traiul femeilor din timpul Războiului Civil Englez, perioadă beligerantă marcată spiritual de fanatism religios, superstiţii, credințe populare într-un supranatural malefic ce se strecoară în viața zilnică a omului și vanătoare de vrăjitoare.

Un timp în care a trezi invidia vecinilor prin realizări personale și a fi bănuită de practicarea magiei pot pune o prea frumoasă culegătoare de ierburi curative… în pericol de moarte.

Povestea de dragoste a cărții se naște între două personalități extrem de diverse, care par să nu aibă nimic în comun.

Preotul James, fiul unor aristocrați din exil, rămâne fascinat de farmecul lui Alinor și luptă contra tentației fizice, rugându-se să nu cadă în ispită și să își mențină dedicarea bisericoasă.
Pentru el, forța interioară înseamnă să rămână sclav al propriilor preconcepții și al limitărilor comportamentale impuse de casta căreia-i aparține.

Alinor însă se zbate pentru a-și depăși condiția socială, își învinge temerile și încearcă să îmbunătățească viitorul copiilor ei, înfruntând toate dificultățile ivite în cale și riscând să-i îndrume înspre o soartă necunoscută ce pare oricum mult mai ofertantă decât cea cunoscută, previzibilă.

Tinutul mareelor - Philippa Gregory - recenzie

Firul epic are o curgere relativ liniștită, acumulativă, până spre finalul romanului, când apar emoțiile puternice și momentele de suspans născute din primejdia care planează asupra eroinei îndrăgite.

Chiar cu riscul de a scăpa prea multe spoliere, trebuie să remarc interesul creat de informațiile consemnate istoric despre probele prin care se demonstra vrăjitoria sau cele legate de zestrea necesară unei căsătorii, ce o transformau într-o veritabilă tranzacție comercială.
Femeia privită ca o marfă sau ca o vinovată de serviciu, care trebuie pedepsită când iese din comun ori se întâmplă lucruri neobișnuite, fiind o normă a epocii, nicidecum vreo cazuistică rară.

Se simte că scriitoarea are știința îndelung exersată de a combina în proporțiile cele mai potrivite realitatea cu fantezia și descrierea unei existențe rutiniere sau a unor peisaje frumoase, cu loviturile de teatru ce schimbă brusc ritmul narațiunii, tensionându-l și păstrând captivă întreaga atenție a cititorului.

Philippa Gregory, una dintre cele mai renumite autoare britanice contemporane de romane istorice, s-a născut în Kenya, în 1954.
A studiat la Universitatea din Sussex, unde a obținut o diplomă de licență în istorie.
Ulterior a devenit doctor în filologie la Universitatea din Edinburgh, cu o lucrare despre literatura secolului al XVIII-lea.  A lucrat o vreme că jurnalist și producător la BBC, însă pasiunea pentru istorie și literatură a îndemnat-o să se dedice scrisului.
Autoare prolifică, Philippa Gregory a publicat pînă în prezent peste patruzeci de romane, printre care: Surorile Boleyn (2001), volum distins cu Premiul Parker Romantic Novel of the Year și ecranizat de cîteva ori, Prințesa statornică (2005), Moștenirea Boleyn (2006), Regina albă (2009), Doamna apelor (2011), Blestemul regelui (2014), Îmblânzirea reginei (2015) și Ultimul dintre Tudori (2017), apărute în România la Editura Polirom.
Cărțile sale au fost traduse în numeroase limbi și s-au bucurat de succes în toată lumea.
În 2016 i s-a decernat Harrogate Festival Award for Contribution to Historical Fiction.
Philippa Gregory este și o autoritate recunoscută în domeniul istoriei femeilor.

.

images (3)

.

Ținutul mareelor
și alte cărți semnate
Philippa Gregory
pot fi comandate pe
site-ul  librăriei online
Portokal

portokal