Aliați în slujba dreptății

Umbra sinelui

.

Născuți din Ceață
#4 & #5

.

de
Brandon Sanderson

.

Editura Trei
Anii publicării în limba română: 2017, 2019
Număr de pagini: 376 + 432 
Categoria: Literatura Universala
volume achiziționabile pe 
Libris.ro

.

.Voi ați citit toate cărțile lui Brandon Sanderson traduse în limba română?
Eu, astăzi, după ce am terminat Umbra sinelui, pot spune, în sfârșit,
DAAA!!!
Și absolut toate sunt excelente!
Un autor care, chiar dacă este atât de prolific, încât pare să lanseze noi titluri pe bandă rulantă, semnează doar povești extraordinare.

Am început cu romanele de la Editura Paladin: Elantris, Sufletul Împăratului (o cărțulie-nuveletă ce ar trebui neapărat reeditată, fiind singura de negăsit momentan), Calea Regilor (două volume), Cuvinte despre lumină (două volume), Steelheart, Firefight și am continuat cu seria Mistbron/Născuți din ceață, publicată de Editura Trei: Ultimul imperiu, Fântâna Înălţării, Eroul Evurilor,
Aliați în slujba dreptății, Umbra sinelui.

Aliati in slujba dreptatii

Aliați în slujba dreptății 
este volumul patru din saga Mistborn a lui Brandon Sanderson, primul dintr-o nouă mini-serie cuprinsă în seria mare, a cărei acțiune are loc la trei secole distanță de trilogia inițială.

O restartare de ciclu literar ce păstrează doar atmosfera și sistemul magic din lumea Ultimului Imperiu, această carte se poate citi în mod independent, fără nicio dificultate sau pierdere de savoare.

Brandon Sanderson nu a dorit să își lase universul într-un veșnic Ev Mediu, ca al altor lumi fantasy statice, unde trec mileniile și tehnologia nu se schimbă deloc. Astfel încât, a imaginat o societate umană vibrantă, în dezvoltare avântată, odată scăpată de sub dominațiile care o sufocau prin magie întunecată.

După trei sute de ani de la eliberarea din ploaia de cenușă, Scadrial e o planetă înfloritoare, în pragul modernităţii, are căi ferate care dublează transportul pe canale, iluminat public electric și înalţă primele structuri de zgârie-nori.
Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Spook și ceilalţi eroi eliberatori au devenit repere istorice sau religioase.
Dar, în ciuda spectaculosului progres tehnologic, vechile arte magice ale allomanţiei și ferochimiei continuă să joace un rol important în această lume renăscută.

umbra sinelui

Waxillium Ladrian este un nobil nonconformist pe care, la începutul romanului, îl găsim în Ținuturile Necruțătoare, unde face pe justițiarul de serviciu, într-o zonă ce amintește de Far West-ul american.
El menține legea și ordinea în aceste locuri primejdioase, alături de amicul său Wayne, până când o tragedie personală îl determină să se întoarcă înapoi acasă, în orașul Elendel.

Aici va trebui să își asume responsabilitatea de a fi Lord, capul Casei sale nobiliare.
Mii de oameni depind de stabilitatea Casei Ladrian, cu serviciile, viețile și familiile lor.
Deși, istoric, odată era una dintre Casele cele mai importante din oraș, cunoscute și respectate, afacerile pe care trebuie să le preia acum Waxillium nu merg deloc bine și pentru a le putea pune pe picioare, fostul aventurier are nevoie să învețe repede cum să devină un demn membru al înaltei societăți și… probabil… să se căsătorească.

Așa că, Wax renunță la a-și mai afișa armele și la a-și utiliza în public talentele de arzător-de-metale, consacrându-se traiului tradiționalist citadino-aristocratic.

Însă nici orașul nu este lipsit de pericole.
Au loc jafuri incredibile, mai multe femei sunt răpite și poliția nu poate înțelege modul uimitor în care acționează răufăcătorii.
Waxillium simte că ar putea dezlega aceste mistere, dar cum s-ar putea implica fără a-și afecta nou-câștigata conduită exemplară?

Aliati-in-slujba-dreptatii

În saga Născuți din ceață, magia apare sub forma allomanției, adică a abilității umane, transmisă genetic, de a extrage forță vitală din metale, arzându-le (mistuindu-le intern după ingerare, într-un mod special).  Capacitățile allomanților nu sunt absolute, ele se educă, pot fi îmbunătățite, însă nu dincolo de puterea înnăscută a fiecărui individ care le folosește. Unii fiind mai înzestrați, alții mai puțin, în accesarea lor.

Utilizarea metalelor, calitățile acestora și împerecherile reactiv-contrareactiv dintre ele sunt descrise și codificate cu extraordinară credibilitate, punând parcă bazele unei științe paralele sandersoniene.

Modalitățile în care acest gen de super-puteri s-au schimbat, odată cu trecerea timpului, și cum s-au adaptat posesorii lor noilor vremuri… devin fire incandescente de interes pentru cititorii care au parcurs și alte volume ale seriei.

Atât ei, cât și cei care pătrund pentru prima oară în universul fantasy Mistborn vor descoperi, la fel de captivați, personaje pitorești evoluând într-o epocă similară celei victoriene (aproape steampunk), cu un propriu Vest Sălbatic al ei, într-o combinație pasionantă de anchetă detectivistă și aventuri tip western.

Umbra sinelui

Umbra sinelui
(volumul 5 al seriei Născuți din ceață)

În ultimele trei secole, civilizaţia de pe Scadrial a progresat vertiginos, graţie unui amestec de tehnologie și magie.
Credinţa a devenit o forţă tot mai puternică, cele patru religii importante disputându-și supremaţia globală, iar democraţia, deși a reușit să se impună pe întreaga planetă, trebuie să ţină piept corupţiei.  Această societate efervescentă, dar încă în derivă, se confruntă pentru prima oară cu terorismul, al cărui scop este să stârnească revolte și conflicte.
Wax și Wayne, cu ajutorul inventivei Marasi, trebuie să demonteze această conspiraţie înainte ca tulburările sociale să oprească progresul pe Scadrial.

Lumea fantastică a lui Sanderson îmbină steampunk-ul, peisajele industriale timpurii și atmosfera Vestului Sălbatic, înglobând două forme ingenioase de magie – Allomanţia și Feruchimia.
Fanii fantasy-ului vor fi încântaţi de această escapadă trepidantă.

Cele două trilogii care compun – deocamdată – saga Mistborn / Născuți din ceață conțin titlurile:

Ultimul Imperiu / Mistborn: The Final Empire (2006)
Fântâna Înălțării / Mistborn: The Well of Ascension (2007)
Eroul Evurilor / Mistborn: The Hero of Ages (2008)

Aliați în slujba dreptății Mistborn: The Alloy of Law (2011)
Umbra sinelui / Mistborn: Shadows of Self (2015)
Mistborn: The Bands of Mourning (2016)

.

images (3)

.

volume
disponibile
pe site-ul librăriei online
Libris

libris logo