Petrecerea
de
vânătoare 

.

de
Lucy Foley

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection

Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: The Hunting Party (2018)
Traducere: Daniela Purgaru
Număr de pagini: 400
Format: paperback cu supracopertă

.

Petrecerea de vânătoare este un thriller de atmosferă, în care tensiunea anchetei criminalistice e potențată prin ambianța de izolare înzăpezită turistică dintr-o cabană montană.

Plasarea în peisaj amintește oarecum de titlurile clasice ale romanelor cu detectivi, dar abordarea misterului și modalitățile de prezentare a interacțiunii personajelor asigură acestui volum o surprinzătoare originalitate.

Cititorul – informat din primele capitole despre o crimă – trebuie să identifice nu doar ucigașul și mobilul asasinatului, dar și cine este victima.

Avem grupul de prieteni, dintre care unul este ucis.
Pot fi elucidate toate enigmele omorului doar prin analiza trecutului lor comun, în care își au înfipte adânc rădăcinile diverse secrete și încrengături psihologice intime?

Foștii colegi care au studiat în cosmopolitul oraș universitar Oxford petreceau împreună Noul An, așa cum fac de zece ani, de data asta într-o pensiune de lux din munții Scoției.

Locul părea perfect ales pentru deconectare, un pustiu maiestuos înghețat, aflat în contrast cu aglomerația citadină în care sunt toți obișnuiți să își ducă agitata existență.
Un loc care predispune la nostalgie și depănare de amintiri, în timp ce se bea șampanie lângă focul din șemineu.

Petrecerea de vanatoare - recenzie

Însă câteodată, rememorările pot fi periculoase și trecutul își poate deșerta povara de resentimente chiar în cele mai nepotrivite momente, distrugând dispoziția sărbătorească.

Un viscol teribil izolează cabana de orice legătură cu exteriorul și unul dintre turiști este ucis chiar de Anul Nou.

Cine e victima? Cine e asasinul?

Culisând planurile narațiunii între trecut și prezent, Lucy Foley țese cu răbdare o plasă de intrigi ce se dezvăluie progresiv, odată cu prezentarea personajelor, prin capitole dedicate punctului de vedere al fiecăruia dintre protagoniști asupra evenimentelor.
Flashbackurile și schimbările atât de dese de perspectivă creează un puternic efect de puzzle, păstrând alertă atenția de detectiv amator a cititorului, în căutarea următorului indiciu esențial pentru rezolvarea cazului.

Stilul de a povesti al autoarei este fluid, direct, simplu, specific romanului de acțiune, fiind cu atât mai remarcabil că reușește să surprindă astfel complexitățile, subtilitățile, fragilitățile nemărturisite sau sentimentele profunde ale atât de diferitelor caractere umane implicate în jocul deducțiilor.

Dincolo de intensitatea thrillerului bine calibrat, romanul Petrecerea de vânătoare propune o reflecție asupra prieteniei, a ieșirilor tradiționalizate în cupluri de amici, a modalității în care instinctul social al omului de a-și confecționa câte o mască pentru fiecare interlocutor apropiat se adaptează grupului de cunoscuți, când recompunerea acestora trebuie să fie accelerată sau să caute o medie, permițând astfel surprinderea momentană a adevăratei personalități.

Lucy Foley

Lucy Foley a studiat literatura engleză la universitățile Durham și UCL și a lucrat ca redactor de ficțiune în industria editorială, înainte de a se dedica exclusiv scrisului.

Petrecerea de vânătoare este romanul ei polițist de debut, fiind inspirat de o zonă izolată din Scoția.
A lansat și trei volume istorice, care au fost traduse în mai multe limbi.
La Editura Trei a mai apărut un alt roman foarte apreciat al scriitoarei, publicat în original după acesta:
Lista de invitați.

.

images (3)

Articolul face parte din blog tour-ul organizat de
Editura Trei,
cu ocazia apariției în limba română a romanului.

Puteți citi alte opinii despre carte pe blogurile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Palarisme.ro
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo