Henry şi June

Din
Jurnalul Dragostei, necenzurat
1931–1932

de
Anaïs Nin 

.

Editura Humanitas
Colecția: Raftul Denisei 
Anul publicării în limba română: 2021
Titlul original: Henry and June: 1931–1932
Traducere: Luana Schidu
Număr de pagini: 256
Categoria: Literatura Universală
volum achiziționabil pe
Libris.ro

.

Fragmentul autobiografic – publicat sub formă de roman – intitulat Henry şi June. Din Jurnalul dragostei, necenzurat acoperă (și descoperă) perioada petrecută de Anaïs Nin la Paris, între jumătatea anului 1931 și finele lui 1932.

Atunci a avut loc întâlnirea sa cu celebrul scriitor Henry Miller și soția acestuia, June, o dublă întâlnire care va marca profund evoluția sentimentală și literară a autoarei.

Atrasă de genialitatea fascinantă a lui Henry și tulburată afectiv de senzualitatea lui June, tânăra Anaïs începe un soi de educație erotică intensivă bisexuală, ce o va purta spre propria maturizare emoțională.

Henry si June - Humanitas Fiction

Anaïs Nin (1903-1977) s-a născut în Franța, la Neuilly-sur-Seine, într-o familie cu rădăcini cubaneze, franceze și, din partea mamei, daneze.

Are unsprezece ani când tatăl ei părăsește familia.
Imediat după aceea, în drum spre America, Anaïs începe să-și scrie faimosul jurnal.
La douăzeci de ani se căsătorește cu Hugo Guiler și revine în Franța, stabilindu-se la Paris.
Aici descoperă lumea scriitorilor, a artiștilor, a avangardei și psihanalizei, o lume boemă în care își trăiește liber aventurile amoroase – cu Henry Miller, Otto Rank, Antonin Artaud, Edmund Wilson, Gore Vidal –, pe care le consemnează în jurnal.

Își câștigă existența lucrând ca model, dansatoare, psihanalist amator.
În 1939, înainte de izbucnirea războiului în Europa, se întoarce împreună cu Hugo Guiler în Statele Unite, iar în 1955, prea puțin preocupată de impedimente legale, se va căsători și cu Rupert Pole, mariaj anulat însă în 1966. Pole îi va fi totuşi alături până când scriitoarea se va stinge din viață în 1977, la Los Angeles.

Anaïs Nin iubeşte pasional, dincolo de convenţii şi pudori moştenite.
Îl iubeşte pe Henry Miller pentru geniul lui. Pe June Miller pentru frumuseţe şi mister. Pe Hugo, soţul ei, pentru tandreţea cu care o protejează. Pe Eduardo, vărul de care a fost îndrăgostită în copilărie, pentru farmecul lui de efeb.
În jurnal, fantasmele se întâlnesc cu luciditatea, iar rezultatul este o viziune unică asupra erotismului şi fidelităţii.

Henry si June -- Editura Humanitas

În scrierile sale, Anaïs Nin glisează mereu între autodezvăluire şi automistificare, adevăr şocant şi minciună menită să inspire.
Henry şi June este primul volum din „Jurnalul dragostei“, surprinzând anul 1931–1932, în care Anaïs Nin îi întâlneşte la Paris pe scriitorul Henry Miller şi pe soţia lui, June.
Pentru autoarea jurnalului, care se autoanalizează cu voluptate, aproape vorace, până la extincţia oricărui alt personaj în afara propriei conştiinţe, este o perioadă de mari contorsionări sufleteşti.
Iubirea senzuală pentru Henry Miller, atracţia fatală către June, ataşamentul faţă de Hugo, soţul ei, şi rămăşiţele iubirii adolescentine pentru vărul ei, Eduardo, toate aceste sentimente se întretaie şi se decantează treptat în jurnal.

Întreaga viaţă a lui Anaïs Nin stă sub semnul explorării sinelui, căutare căreia i se subordonează atât panerotismul, cât şi pasiunea pentru psihologie.
Incendiar şi violent în distrugerea preconcepţiilor asupra vieţii de cuplu, fidelităţii, căsătoriei sau iubirii senzuale, Henry şi June conturează trei personaje puternice şi contradictorii, care sunt de fapt trei proiecţii de conştiinţă.
Cum şi conştiinţa poate fi pusă în scenă, la Anaïs Nin, nimic nu e ceea ce pare, cu excepţia originalităţii gândirii scriitoarei şi a plăcerii pe care o dă lectura jurnalului său.

Henry si June - recenzie

În 1914, când avea unsprezece ani, Anaïs şi-a început jurnalul, astăzi celebru, ca pe o serie de scrisori către tatăl ei, care îşi abandonase familia.
Şi-a considerat jurnalul un confident şi a scris în el aproape zilnic, pe tot parcursul vieţii – în franceză până în 1920, iar după aceea în engleză (Jurnalele scrise de mână, cuprinzând aproximativ 35 000 de pagini, se află acum la Secţia de colecţii speciale a UCLA.)

Disciplina de a scrie zilnic, fără cititori ori cenzură, i-a dat autoarei, de-a lungul anilor, uşurinţa de a-şi descrie emoţiile de moment, acea obişnuinţă cultivată ce avea să-şi găsească împlinirea în perioada Henry şi June, care a început în 1931.

A scris continuu, atât ficţiune, cât şi jurnal, încă patruzeci şi cinci de ani.

Între Anaïs, scriitoarea de jurnal, şi Anaïs, romanciera, a fost întotdeauna o relaţie încordată.
În 1933, consemna:

„Cartea mea [un roman] şi jurnalul meu se calcă permanent pe bătături. Nu pot nici să le separ, nici să le reconciliez. Le trădez pe amândouă. Sunt totuşi mai fidelă jurnalului. Voi pune pagini din el în carte, dar niciodată pagini din carte în jurnal, dovedindu-mi fidelitatea omenească faţă de autenticitatea omenească a jurnalului“.

La sfârşitul anilor ’20, John Erskine i-a spus lui Anaïs că jurnalul conţine cele mai bune scrieri ale ei, iar în mintea autoarei a început să încolţească o idee ce avea să-i permită să publice „multe pagini“ din el.

Începând de atunci, a conceput câteva  planuri de publicare: să transforme jurnalul în ficţiune, să-l lase sub formă diaristică, dar cu nume fictive, sau sub formă de jurnal, cu nume atât fictive, cât şi reale.

Însă din1932, când a început cu Henry Miller ceea ce avea să devină căutarea de o viaţă întreagă a dragostei perfecte, Anaïs şi-a dat seama că nu-şi va putea publica niciodată jurnalul fără a-l răni pe soţul ei, Hugh Guiler, precum şi pe alţii.

Henry si June --- recenzie

A început în schimb să publice ficţiune.
Pe la mijlocul anilor ’50, după ce nuvelele şi romanele ei nu i-au adus mai mult decât o recunoaştere mediocră, s-a gândit la o altă metodă posibilă de a-şi publica jurnalul fără a risca să prejudicieze pe nimeni. A hotărât să folosească nume reale şi să scoată tot ce ţinea de viaţa ei personală, de soţul şi de amanţii ei.

După ce va citi Henry şi June, oricine cunoaşte jurnalul publicat iniţial (1966) îşi va da seama ce realizare ingenioasă a fost.

Volumul de faţă pune acea perioadă într-o perspectivă nouă, scoţând la lumină fragmente care au fost şterse din jurnalul iniţial şi nu au mai fost publicate până în prezent.
A fost dorinţa lui Anaïs să fie spusă întreaga poveste.
Textul este preluat din jurnalele anilor 1932-1936, intitulate: June, Posedaţii, Henry, Apoteoză şi prăbuşire şi Jurnalul unei posedate, scrise din octombrie 1931 până în octombrie 1932.
A fost redactat astfel încât să se concentreze pe povestea lui Anaïs, Henry şi June. Materialele apărute în Jurnalul lui Anaïs Nin, 1931-1934 au fost excluse în cea mai mare parte, cu excepţia câtorva fragmente reluate aici pentru a oferi o relatare coerentă.

În scrierea jurnalului, aceasta este perioada cea mai prolifică. Numai în 1932, Anaïs a umplut şase caiete. Ele includ primele ei încercări de scriere erotică.
Tânăra catolică puritană care nu era în stare să-şi descrie în jurnal experienţele obscene (pentru mintea ei inocentă) de model încerca acum să-şi consemneze aventurile sexuale.
A fost influenţată, fireşte, de stilul şi vocabularul lui Henry Miller. În cele din urmă, vocea ei unică prevalează, iar stilul îi reflectă frenezia trupească şi emoţională din acest an de apogeu. Nu va mai fi niciodată atât de sălbatică, deşi odiseea ei sexuală va continua încă mulţi ani.

Anais si June

 În 1932, Anaïs Nin publică prima carte, D.H. Lawrence: An Unprofessional Study, urmată de House of Incest (poem în proză, 1936), Winter of Artifice (1939) și Under a Glass Bell (povestiri, 1944), Stella (1945), „romanul continuu“ Cities of the Interior (compus din Ladders to Fire – 1946, Children of the Albatross –1947, The Four-Chambered Heart – 1950, A Spy in the House of Love – 1954 și Seduction of the Minotaur – 1961), scrierile erotice Delta lui Venus (Delta of Venus, 1969; Humanitas Fiction, 2007) și Little Birds (1979, postum).

Jurnalul lui Anaïs Nin este publicat în formă cenzurată începând cu 1966.
Volumele aceluiași jurnal încep să apară necenzurate din anii ’90, în seria „Jurnalul dragostei“: Henry și June (Henry and June: 1931–1932; 1990; Humanitas Fiction, 2008, 2014, 2021), Incest (Incest: 1932–1934; 1992; Humanitas Fiction, 2006, 2010, 2016, 2021), Foc (Fire: 1934–1937; 1996; Humanitas Fiction, 2006, 2014), Nearer the Moon: 1937–1939 (1996), Mirages: 1939–1947 (2013) și Trapeze: 1947–1955 (2017).

 Opera lui Anaïs Nin este tradusă în peste douăzeci de limbi.

Cartea Henry și June. Din Jurnalul dragostei, necenzurat a fost ecranizată în 1990, în regia lui Philip Kaufman, cu Fred Ward, Uma Thurman și Maria de Medeiros în rolurile principale.

images (3)

titlu
disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris

libris logo