Cinci motive pentru a citi cartea

Augustus

de
John Williams

Editura Polirom
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: Augustus (1972)
Traducere: Ariadna Ponta
Număr de pagini: 344
Categoria: Literatura Universală
volum achiziționabil pe
Libris.ro

Augustus este o biografie romanțată epistolară care restaurează într-o manieră originală, prin scrisori, jurnale, rapoarte oficiale şi declaraţii imaginate de autor, pe baza unei documentări minuțioase, viața împăratului roman
Caius Octavius Augustus.

Sunt o mulțime de motive pentru care merită să citești o asemenea carte, apărută la noi într-o frumoasă ediție a colecției Biblioteca Polirom, eu am să dezvolt doar cinci dintre ele:

Un protagonist fascinant

Octavianus Augustus a fost primul împărat roman și nepotul lui Iulius Cezar.
Chiar dacă a păstrat structura Republicii Romane, a condus autocratic pentru mai mult de 40 de ani.
A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială.

Biografia sa ficțională – scrisă de John Williams – se constituie nu doar într-un portret al personalității politice, ci și al omului din spatele funcțiilor oficiale, urmărit din anii adolescenţei, până la bătrâneţe.

Octavianus Augustus

Atmosfera Romei Antice

Restaurarea societății Imperiului Roman a fost executată în cel mai interesant mod, atât printr-o migăloasă documentare, cât și prin completări logice ale informațiilor lipsă, dând consistență și culoare ambientului istoric.

Cartea reface amănunțit o lume, cu intrigi şi lupte pentru putere, patriotism şi loialitate, comploturi şi libertinism.

Personaje secundare celebre

Anii în care a trăit Octavius Augustus (63 î.Hr. – 14 d.Hr.) au fost o epocă de aur romană, în care au activat personalități culturale, militare și politice, absolut remarcabile.
Pe foarte multe le putem întâlni între filele romanului biografic.

De la marele Iulius Cezar, care l-a adoptat drept fiu pe nepotul său, tânărul Caius Octavius, până la conducători militari faimoşi, precum Marcus Antonius, provocatoarea Cleopatra sau cărturari şi poeţi ca Strabon, Horaţiu, Virgiliu şi Ovidiu, convingătorul Cicero sau promiscua fiică a împăratului, Iulia, fiecare personaj îşi păstrează individualitatea şi se povesteşte, în acelaşi timp, pe sine însuşi.

Intrigi versus lealitatea prietenilor de-o viață

Pe tot parcursul ascensiunii și domniei sale (27 î.Hr. – 14 d.Hr.), Octavius a trebuit să înfrunte o colcăiala de intrigi și alianțe ale celor care se împotriveau planurilor lui, intrând în conflict chiar cu propria familie.

Singurii care i-au fost mereu alături, până la moarte, sunt tocmai cei mai vechi prieteni, cei pe care i-a îndrăgit încă din perioada studiilor din Apollonia: Caius Cilnius Mecena, Marcus Vipsanius Agrippa și Quintus Salvidienus Rufus, deveniți ei înșiși figuri istorice asociate cu generozitatea, buna administrare sau victoriile de pe câmpul de luptă.

Augustus - recenzie

Un mare autor

Scriitorul american John Williams s-a născut în 1922, în Clarksville, Texas.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a înrolat în aviaţia Statelor Unite, petrecând doi ani şi jumătate în Birmania şi India.
La sfârşitul războiului s-a înscris la Universitatea din Denver, pe care a absolvit-o în 1950.
În 1955, după obţinerea titlului de doctor în literatură engleză la Universitatea din Missouri, a revenit la Denver ca asistent universitar şi, ulterior, profesor.
A debutat în 1948, cu romanul Nothing But the Night, urmat de volumul de poeme The Broken Landscape (1949).
În 1960 i-a apărut al doilea roman, Butcher’s Crossing, o frescă a vieţii din Kansasul anilor 1870.
În 1963, graţie unei burse Rockefeller, a făcut o călătorie de documentare în Italia, ce a stat la baza romanului Augustus.
În 1965 a publicat romanul Stoner (Polirom, 2014, 2016), povestea ficţională a vieţii unui profesor de la Universitatea din Missouri.
Revenit în atenţia publicului după aproape jumătate de secol, Stoner a devenit un fenomen editorial internaţional, traducerea în limba franceză fiind semnată de celebra scriitoare Anna Gavalda.

Romanul Augustus (1972; Polirom, 2017), care înfăţişează Roma din timpul împăratului Caius Octavius Augustus, a primit prestigiosul National Book Award for Fiction, alături de Chimera de John Barth.

John Williams a murit în 1994, înainte de a termina cel de-al cincilea roman al său, The Sleep of Reason.

Augustus - coperta

Departe de a fi un simplu roman istoric, Augustus este o naraţiune complexă a devenirii şi transformării unei fiinţe umane remarcabile, un adevărat tur de forţă şi virtuozitate narativă.

images (3)

titlu
disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris

libris logo