Cinci motive pentru a citi cartea
Augustus
de
John Williams
Editura Polirom
Anul publicării în limba română: 2017
Titlul original: Augustus (1972)
Traducere: Ariadna Ponta
Număr de pagini: 344
Categoria: Literatura Universală
volum achiziționabil pe
Libris.ro
Augustus este o biografie romanțată epistolară care restaurează într-o manieră originală, prin scrisori, jurnale, rapoarte oficiale şi declaraţii imaginate de autor, pe baza unei documentări minuțioase, viața împăratului roman
Caius Octavius Augustus.
Sunt o mulțime de motive pentru care merită să citești o asemenea carte, apărută la noi într-o frumoasă ediție a colecției Biblioteca Polirom, eu am să dezvolt doar cinci dintre ele:
Un protagonist fascinant
Octavianus Augustus a fost primul împărat roman și nepotul lui Iulius Cezar.
Chiar dacă a păstrat structura Republicii Romane, a condus autocratic pentru mai mult de 40 de ani.
A încheiat un secol de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială.
Biografia sa ficțională – scrisă de John Williams – se constituie nu doar într-un portret al personalității politice, ci și al omului din spatele funcțiilor oficiale, urmărit din anii adolescenţei, până la bătrâneţe.
Atmosfera Romei Antice
Restaurarea societății Imperiului Roman a fost executată în cel mai interesant mod, atât printr-o migăloasă documentare, cât și prin completări logice ale informațiilor lipsă, dând consistență și culoare ambientului istoric.
Cartea reface amănunțit o lume, cu intrigi şi lupte pentru putere, patriotism şi loialitate, comploturi şi libertinism.
Personaje secundare celebre
Anii în care a trăit Octavius Augustus (63 î.Hr. – 14 d.Hr.) au fost o epocă de aur romană, în care au activat personalități culturale, militare și politice, absolut remarcabile.
Pe foarte multe le putem întâlni între filele romanului biografic.
De la marele Iulius Cezar, care l-a adoptat drept fiu pe nepotul său, tânărul Caius Octavius, până la conducători militari faimoşi, precum Marcus Antonius, provocatoarea Cleopatra sau cărturari şi poeţi ca Strabon, Horaţiu, Virgiliu şi Ovidiu, convingătorul Cicero sau promiscua fiică a împăratului, Iulia, fiecare personaj îşi păstrează individualitatea şi se povesteşte, în acelaşi timp, pe sine însuşi.
Intrigi versus lealitatea prietenilor de-o viață
Pe tot parcursul ascensiunii și domniei sale (27 î.Hr. – 14 d.Hr.), Octavius a trebuit să înfrunte o colcăiala de intrigi și alianțe ale celor care se împotriveau planurilor lui, intrând în conflict chiar cu propria familie.
Singurii care i-au fost mereu alături, până la moarte, sunt tocmai cei mai vechi prieteni, cei pe care i-a îndrăgit încă din perioada studiilor din Apollonia: Caius Cilnius Mecena, Marcus Vipsanius Agrippa și Quintus Salvidienus Rufus, deveniți ei înșiși figuri istorice asociate cu generozitatea, buna administrare sau victoriile de pe câmpul de luptă.
Un mare autor
Scriitorul american John Williams s-a născut în 1922, în Clarksville, Texas.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a înrolat în aviaţia Statelor Unite, petrecând doi ani şi jumătate în Birmania şi India.
La sfârşitul războiului s-a înscris la Universitatea din Denver, pe care a absolvit-o în 1950.
În 1955, după obţinerea titlului de doctor în literatură engleză la Universitatea din Missouri, a revenit la Denver ca asistent universitar şi, ulterior, profesor.
A debutat în 1948, cu romanul Nothing But the Night, urmat de volumul de poeme The Broken Landscape (1949).
În 1960 i-a apărut al doilea roman, Butcher’s Crossing, o frescă a vieţii din Kansasul anilor 1870.
În 1963, graţie unei burse Rockefeller, a făcut o călătorie de documentare în Italia, ce a stat la baza romanului Augustus.
În 1965 a publicat romanul Stoner (Polirom, 2014, 2016), povestea ficţională a vieţii unui profesor de la Universitatea din Missouri.
Revenit în atenţia publicului după aproape jumătate de secol, Stoner a devenit un fenomen editorial internaţional, traducerea în limba franceză fiind semnată de celebra scriitoare Anna Gavalda.
Romanul Augustus (1972; Polirom, 2017), care înfăţişează Roma din timpul împăratului Caius Octavius Augustus, a primit prestigiosul National Book Award for Fiction, alături de Chimera de John Barth.
John Williams a murit în 1994, înainte de a termina cel de-al cincilea roman al său, The Sleep of Reason.
Departe de a fi un simplu roman istoric, Augustus este o naraţiune complexă a devenirii şi transformării unei fiinţe umane remarcabile, un adevărat tur de forţă şi virtuozitate narativă.
Foarte faină ideea de a prezenta astfel motivele pentru a citi cartea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci, Eva! 🙂 Sigur, sunt mult mai multe, dar cat sa dau un imbold. 😀
ApreciazăApreciază
Oricum as fi fost tentata de carte, la mine e suficient sa aiba un titlu gen „Augustus”, sau „Cicero”, sau mai stiu eu ce, intelegi cum sta treaba. 🙂 Partea buna, mai ales acum, ca am niste teancuri de citit, e ca toate aceste argumente sunt indeplinite in 344 de pagini (nu ca nu mi-ar placea povestile mai amplu desfasurata, cum a fost seria Emperor de Iggulden). Faina recomandarea, multumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu drag, Ana! 🙂 Si eu sunt fan al cartilor si filmelor cu actiunea amplasata in vremea Imperiului Roman. Inca cred ca Rome e cel mai bun serial din istoria umanitatii. Chiar si dupa GoT. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
GoT ar fi putut fi foarte bun, daca pastrau linia cartilor. Pe de alta parte, cum sa pastrezi linia unei serii neterminate, fara sa dai spoiler la serie? Sa speram ca Martin va scoate odata ce mai are de scos. Inclusiv continuarea la Fire and Blood, care mi-a placut cel putin la fel e mult ca ASOIAF, poate mai mult chiar.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, cred ca nici George Martin nu stia inca in ce fel va continua seria. 😀 Eu nu il cred ca a lucrat la urmatoarea carte tot timpul asta, ii poarta cu vorba pana are chef sa o scrie si atunci o va da gata intr-o luna. :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce-i drept, cu Martin nu poti sa stii niciodata. 🙂 Eu am suspectat ca vrea sa mulga doua vaci, cu ecranizarea, apoi cu continuarea seriei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mare smecherut. 😀 Si cat a mai muls si cu enciclopediile despre universul GoT. :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană