Saşenka

de
Simon Sebag Montefiore 

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection
Anul publicării în limba română: 2015
Titlul original: Sashenka (2008)
Traducere: Laura Karsch
Număr de pagini: 704
Categoria: Literatura contemporana
volum achiziționabil pe
Libris.ro

.

Simon Sebag Montefiore ar putea aspira la dublul titlu de cel mai bun romancier dintre istorici și cel mai bun istoric dintre romancieri.
Cărțile sale de ficțiune au mereu un abundent context al epocii, iar volumele-i științifice capătă aparența unor romane realiste de aventuri.

Datorită stilului său narativ spumos, înclinat spre spectaculozitate, dramatic și anecdotic, este unul dintre puținii scriitori care pot transforma un eseu monografic într-un thriller pasionant întins pe mai multe generații și o saga familială bine documentată, într-o serie romantică tulburătoare.

Astfel este trilogia Moscova, alcătuită din volumele: SașenkaÎntr-o noapte de iarnă și Cerul roșu al amiezii.

Primul roman din serie, Sașenka, are la bază o contorsionată poveste despre pasiune şi trădare, descoperită în arhivele secrete ale KGB. 

sasenka

Iarna lui 1916: Sankt Petersburg. Rusia e în pragul revoluţiei.
În faţa Institutului Smolnîi pentru Fete din Înalta Societate, Saşenka, fiica de şaisprezece ani a baronului milionar de origine evreiască Zeitlin, este aşteptată de către guvernanta sa, dar şi de poliţia secretă a Ţarului…

Frumoasă şi aprigă, Saşenka este captivată de noua ideologie bolşevică, de teoriile egalitariste, şi, inițiată de unchiul său, intră în jocul periculos al conspiraţiei anti-statale.

1936, douăzeci de ani mai târziu, o regăsim căsătorită cu un membru de seamă al partidului comunist şi având doi copii.
Viața elitelor conducătoare nu este însă deloc simplă când se desfășoară în apropierea lui Stalin, dictatorul apucat periodic de crize de paranoia, urmate de epurări drastice.

Pentru prima oară în viață, Saşenka se îndrăgostește. Iar idila ei interzisă cu un scriitor are consecinţe devastatoare pentru întreaga sa familie.

1994: aproape o jumătate de secol a trecut peste Saşenka, peste apropiații și cunoscuții ei, de mulți dintre ei nemaiștiindu-se nimic, fiind pierduți în imensitatea spațiului sovietic… până ce Katinka, o tânără specializată în istorie, este angajată să facă anumite cercetări nominale, de un misterios cetățean britanic care încearcă astfel să îndeplinească o dorință a mamei sale.

Luând cu răbdare urma firelor meandrice de informații din arhivele partidului, de puțin timp deschise publicului, Katinka începe să așeze la locul lor bucăți dintr-un puzzle dramatic ce oglindește un trecut uitat, dar atât de zguduitor, încât nu poate lasă pe nimeni indiferent…

Povestea de dragoste a cărții este extraordinară, iar plasarea ei într-o lume în care nu există cu adevărat o alegere bună, ci numai un alt drum spre dezastru, îi conferă un tragism sublim. 

Sasenka - recenzie - Editra Trei

„Această saga surprinde atât zbuciumul unei elite bolşevice căzute în dizgraţie, cât şi paradoxurile istoriei pe care avem impresia că o cunoaştem.” – The Independent

„Cu frumuseţea ireală, cu distincţia care trece dincolo de avere sau clasă socială şi cu idealurile sale sincere care au costat-o atât de mult, Saşenka reuşeşte să ne cucerească definitiv.” – The Spectator

„Montefiore se dovedeşte a fi un povestitor inegalabil, cu un stil precis, care te marchează.” – Wall Street Journal

„Pe coridoarele acestei aripi a închisorii era un du-te-vino continuu: bărbaţi şi femei erau aruncaţi în celulele lor, aduşi la interogatorii, trimişi în lunga călătorie din exilul siberian. Unii plângeau cu sughiţuri, alţii dormeau; întreg spectrul vieţii era adunat aici. Jandarmul din spa­tele ghişeului îşi tot îndrepta privirea către Saşenka, de parcă aceasta ar fi fost un păun într-o cocină de porci.”

Istoricul Simon Sebag Montefiore deţine un doctorat în filosofie, este profesor la Universitatea Buckingham şi prezentator al seriilor BBC TV Jerusalem (2011), Rome (2012), Istanbul/Constantinople/Byzantium: A Tale of 3 Cities (2013).
Romanele şi volumele sale de nonficţiune sunt traduse în zeci de limbi. 

images (3)

titlu
disponibil
pe site-ul librăriei online
Libris

libris logo