Cinci motive pentru a citi cartea

Logodnicele Reichului 

de
Jean-Christophe Grangé

.

Editura
CRIME SCENE PRESS

Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Les Promises (2021)
Traducere: Horia Nicola Ursu
Număr de pagini: 688
Format: trade paperback cu supracopertă

.

Logodnicele Reichului este o carte care te surprinde prin modalitățile în care mixează șabloanele genurilor literare și tipurile de personaje, altoindu-le în combinații provocatoare sau explozive.

Selectez convențional cinci motive pentru care merită să citiți acest excelent roman al lui Jean-Christophe Grangé, dar ele sunt mult mai multe și toate au câteva superlative atașate.

Combinația între roman cu naziști și anchetă criminalistică

Atât cititorii de ficțiune istorică bine documentată, cât și fanii romanelor polițiste încărcate de suspans vor fi absolut cuceriți de modul în care scriitorul francez reușește să desfășoare o captivantă anchetă detectivistă în atmosfera berlineză din pragul celui de-Al Doilea Război Mondial – restaurată minuțios, cu elemente ale sale mai puțin cunoscute, dar prinzând în context și toate momentele istorice care au marcat epoca.

Seria neobișnuită de asasinate

Soțiile ștabilor din Al Treilea Reich sunt masacrate una după alta, prin aceeași procedură sinistră.
După ce sunt înjunghiate de mai multe ori, cu răni mortale la gât, sunt mutilate oribil, le e decupată regiunea pubiană și le sunt extrase cu totul organele genitale, asasinul în serie preluându-le ovarele, uterul, colul uterin, vulva… și pantofii pe care îi purtau.

Având în vedere cine sunt victimele, ancheta este preluată de la Kripo (Kriminalpolizei), de către Gestapo (Poliția Secretă de Stat, aflată în subordinea SS-ului).

Echipa pestriță de detectivi

Trei investigatori de conjunctură își vor uni eforturile pentru a rezolva acest caz.
Simon Kraus, un psihanalist dubios ce avea doar paciente femei, cu care ajungea de multe ori în pat sau, și mai grav, să le șantajeze cu secretele familiale dezvăluite, Franz Beewen, un uriaș brutal gestapovist, fanatic și belicos, dar deloc idiot și Minna von Hassel, moștenitoare bogată și psihiatru dedicat, hotărâtă să salveze lumea, genul idealist proto-ONG-ist

Interacțiunea lor e spumoasă, fiecare contribuind în ritm propriu la punerea cap la cap a datelor obținute, pentru descoperirea ucigașului.

Logodnicele Reichului - recenzie

Informațiile inedite din toate domeniile

Incluse în firul narativ, fără să îl disturbe sau să îl aglomereze, ne sunt strecurate informații cvasi-enciclopedice despre diferite noțiuni, obiceiuri sau evenimente, în alt stil decât al autorilor de ficțiune istorică.
Ajungi astfel să afli tot soiul de amănunte, de la faptul că varul nestins, cu care se arunca peste cadavre pe atunci, nu topea și metalele, cum ar fi dinții de aur, până la organizarea programului de natalitate ariană controlată Lebensborn al lui Himmler.

Un Luc Besson al literaturii

Dacă ați citit măcar unul dintre romanele polar ale lui Jean-Christophe Grangé, e imposibil să nu-i fi remarcat stilul dur, de un realism extrem, palpitant până la cardiopatie.
După acest thriller realizat într-o cu totul altă ambientare, se poate spune despre autor că reprezintă pentru beletristică ce este Luc Besson pentru cinematografia franceză, un nume de referință venit automat pe buzele fanilor de istorisiri șocante, entuziasmant puse în scenă.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur organizat după lansarea romanului.
Puteți găsi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Crime Scene Press