Cărăbușii

al doilea volum din seria
Harry Hole

de
Jo Nesbø

.

Editura Trei
Colecția: Fiction Connection

Anul publicării în limba română: 2019
Titlul original: Kakerlaken (1998)
Traducere: Bogdan Perdivară
Număr de pagini: 416

.

Romanul Cărăbușii, lansat în 1998, este al doilea din seria de thrillere polițiste care îl au ca protagonist pe inspectorul criminalist Harry Hole, de la Poliția din Oslo, după Liliacul, cartea de debut a ciclului literar.

Fiecare dintre volume urmărește o anchetă separată, se pot citi individual, începând cu oricare dintre ele, dar luându-le în ordine, veți asista la evoluția protagonistului lui Jo Nesbø.

Și de data aceasta, investigația detectivului Harry Hole se desfășoară tot în afara Europei.
Prima anchetă a fost localizată în Australia, acum el este transferat în Thailanda, într-o provocare chiar și mai mare din punct de vedere al șocului cultural.
De la frigul și zăpezile scandinave la căldura și umiditatea thailandeză, de la liniștea și ordinea de pe străzile capitalei Norvegiei la haosul și aglomerația din Bangkok, de la birocrația instituțională tradițională nordică, la autorități care își încalcă propriile principii și pot acționa la fel de radical și de dur ca interlopii – totul anunță și alte probleme decât cele ale cazului în sine.

Regăsim un Harry Hole la treizeci și ceva de ani, care, în pofida faimei câștigate după capturarea serial-killer-ului de la antipozi (istorisită în prima parte a seriei) nu reușește să se desprindă de dependența de alcool, este izolat, ostracizat de colegi, și suferă pentru că nu poate să îl identifice pe violatorul surioarei lui cu Sindrom Down.
Pentru el, misiunea în Thailanda reprezintă posibilitatea de a avea acces la mai multe date despre problema familială care îl obsedează (după trocul gen serviciu contra serviciu cu șeful lui), dar și o distragere de la tendințele sale autodistructive, o catalizare a eforturilor lui deductive spre un caz în care nimic nu este cum pare a fi.

Pentru asta debarcă într-un Bangkok infernal, unde traficul este permanent congestionat, aerul irespirabil, atmosfera fierbinte, corupția generalizată protejând traficul de droguri, prostituția și pedofilia, alimentând speculațiile de toate soiurile și turismul sexual occidental, prin oferta de femei ușoare ieftine și victime minore.

Carabusii - Editura Trei - recenzie

În acest peisaj atât de confuz, ambasadorul Norvegiei în Thailanda este găsit asasinat într-un bordel.

Oficialul era în relații apropiate cu prim-ministrul norvegian și, pentru a evita un scandal, politicienii de la Oslo hotărăsc să trimită la fața locului pe cineva care să investigheze cazul cu cea mai mare discreție.

Omul ales este Harry Hole, polițistul alcoolic și dependent de vitamina B12, utilizată ca energizant, care primește instrucțiuni clare: să încerce să păstreze intactă reputația prim-ministrului și a Ministerului de Externe.

Odată ajuns în capitala sufocantă a Thailandei, Harry descoperă că asasinarea ambasadorului este un caz mult mai complicat decât părea la prima vedere.

Absorbit de zgomotul și traficul frenetic al metropolei asiatice, polițistul european află că în asasinat a fost implicată probabil și mafia opiului, iar unul dintre localnicii care îi vin în ajutor dispare misterios.

Harry se încăpățânează să elucideze un caz pe care, de fapt, nimeni nu-l vrea rezolvat.

Și în timp ce se adâncește în investigație, piedicile și pistele false par să se multiplice asemeni insectelor din camera lui de hotel – inspectorul norvegian realizând că nu doar autoritățile thailandeze, dar și familia mortului sau polițiștii locali încep să își limiteze contactele cu el.

Harry Hole se trezește iar singur, în frenezia Bangkokului, căutând într-un adevărat furnicar, ucigașul care ar putea fi oriunde…

Chiar dacă romanul Cărăbușii nu are încă stilul perfect dozat al thrillerelor lansate recent de autor, se constituie într-o lectură captivantă, cu compoziție dramatică bine structurată și doldora de lovituri de teatru.
Atmosfera încărcându-se progresiv de tensiune, ce devine absolut electrizantă înspre final.

Cu fiecare carte semnată Jo Nesbø pe care o citesc, mă conving încă o dată că la romancierul norvegian nu poți găsi o poveste care să nu te prindă total, în orice etapă a carierei sale scriitoricești dai peste el.

images (3)

Articolul face parte dintr-un blog-tur dedicat romanelor autorului.
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii

Editura Trei - logo