Petale pe zăpadă

– povestiri de iarnă –

.

de
autorii editurii
Petale Scrise

.

Editura Petale Scrise
Anul apariției: 2022
Număr de pagini: 262
Copertă: Maria Cătălina Buboc

.

Antologia de proză scurtă alcătuită din povestiri ale autorilor editurii Petale Scrise tinde să devină o frumoasă tradiție care oferă cititorilor ocazia de a-și descoperi romancierii preferați într-o nouă postură, aceea de plăsmuitori ai unor miniaturi literare capabile să adune, în spațiul lor comprimat, la fel de multă intensitate emotivă ca volume întregi ce-și desfășoară neîngrădite complexitatea.

Tematica aleasă, iarna, cu fulgii săi de nea, zăpada, atmosfera de Sărbători, spiritul Crăciunului și speranțele reînnoite se constituie în scenografia perfectă pentru aventurile individuale trăite de fiecare dintre personajele diverselor povești de viață descrise de cei optsprezece scriitori selectați.

Orice întâmplare capătă un plus de romantism sau spectaculozitate în decorul hibernal imaculat, iar faptul că pentru moment ducem dorul zăpezilor de altădată e un imbold în plus ca să ne delectăm cu acestea în oglindirea lor beletristică.

Petale pe zăpadă. Povestiri de iarnă este un volum care se poate savura lent, lângă o cană de ceai, sau sorbi pe nerăsuflate, într-o noapte de insomnie, în funcție de dispoziția exploratorului său.
Rămâne în urma lecturii – și pe tot parcursul ei – senzația aceea specială pe care o lasă cărțile sau filmele bune ambientate în atmosfera Crăciunului.
Un parfum de magie și un revigorat val de încântare în fața tumultului atât de frumos al vieții, cu toate aspectele sale.

Petale pe zapada - recenzie

Doar câteva cuvinte de prezentare generală, despre fiecare povestire.
Oricare dintre ele are calitatea de a deveni preferata unui anumit gen de cititor, în funcție de gusturi și ideea acestuia despre fascinația iernii.

Antologia este deschisă de o poezie-motto, Menuet, în care am încercat chiar eu să surprind anticipativ un pic din atmosfera volumului.
Nu vă speriați, e singura pagină de versuri din toată selecția de proză scurtă.

Diana Boitor readuce, în O dorință pierdută, sentimentele profunde în organizația lui Moș Crăciun, ce părea să fi devenit cam prea corporatistă, în ton cu tendințele actuale de dezvoltare ale multinaționalelor uniformizatoare și insensibile.

Nu e niciodată prea târziu să lași să se scurgă în existența ta Un strop de magie, demonstrează povestirea în stil gotic-rococo-americanizat, scrisă de Mihaela Anghel.

Ruxandra Popa ne poartă pe străduțe pustiite de ger, unde bântuie regrete și stafiile trecutului, dar poate lumina și un Licăr de speranță.

Un om special, povestirea semnată de Alexandra Condrat, modelează o persoană deosebită și o include în viața protagonistei, scriitoarea jucându-se psihologico-metaforic cu aspirațiile feminine înspre iubirea ideală și modalitatea mereu ironică a Destinului de a alege să le împlinească.

Nu iubiți marea pe timp de iarnă? Cu nisipul înghețat scârțâind sub pași și rafale vijelioase reci venind dinspre larg, cu hotelurile pustii, lipsite de turiștii atrași la munte…
În acest decor cu aparență post-apocaliptică, două suflete rătăcite se reunesc… în O regăsire de poveste, impresionanta istorisire romanțată de Delia Mitroi.

Minutul 85, de Cătălin Dumitrescu, ne demonstrează că există generozitate și-n fotbal și că o pasiune comună adună oamenii laolaltă, în cele mai surprinzătoare echipe.

Mițoaca de Crăciun, miniatura Cătălinei Pană, ne așază retrospectiv și comemorativ la masa bunicii de la țară, cufundându-ne cu nostalgie în tradiții parcă eternizate și mici bucurii comune familiale.

Corina Lupu este o maestra în arta de a face să vibreze coarda sensibilă a fiecăruia dintre noi. Mărturisesc că m-a mișcat până la lacrimi cu povestirea Băiatul care iubește Crăciunul, așa cum reușește, de fiecare dată, și cu romanele sale sentimentale.

Un cadou păcătos, textul conceput de Delia Moretti, descrie o relație pasională de cuplu, la fel de agitată precum zborul fulgilor de nea, în toată splendoarea sa intimă.

În povestea senzuală Miracolul meu ești tu, de Andrada Rezmuveș, presiunea familială și tipicele îndemnuri de a-și găsi pe cineva măcar de sărbători, adresate femeilor singure, duc înspre o rezolvare fericită, intenși fiori erotici și pasiune dezlănțuită.

Griul unei nopți de iarnă reconstituie atmosfera unui basm pentru o eroină foarte modernă, utilizatoare de poțiuni magice periculoase, într-o captivantă reinterpretare fantasy marca Elena Druță.

Zâna corporat(r)istă, povestirea lui Morgan Hexner, aplică procedura inversă și scurge basmul în modernitate. Lumi mitice, paralele celei reale, asigură protagonistei sale o evadare exotică din decorul înconjurător banalizat.

Inelul de Cristes Maesse, semnat Alexandra Drestaru, vine ca prequel la fulminantul său roman de debut, fiind o poveste historical romance despre ultimul Crăciun fericit în familie, înainte ca umbra dezastrului să se întindă asupra unui întreg regat.

Dorința lui Moș Ninja, de Ioana Mihaela Curaleț, este un tulburător exercițiu de empatie ce ne transpune în viziunea unui motănel abandonat, un mic luptător decis să supraviețuiască oricăror încercări, oricât de groaznice.

În Bușteanul de Ajun al Aureliei Chircu, avem parte de aventuri palpitante greu clasificabile altfel decât drept incitante fragmente de thriller, western și literatură fantastică… alipite.

Petale-pe-zapada - Povestiri-de-iarna - recenzie

Ciocolată caldă este cea mai recentă explozie de genialitate a lui M. K. Lynn, o autoare pe care eu o ador și despre care am impresia că nu are cum să lanseze ceva ce să nu te cucerească. Parcă mai ieri debuta cu o splendidă serie fantasy adolescentină, acum, deja, după ce a câștigat cu creațiile ei orice concurs literar la care a participat, a devenit o scriitoare completă, cu un viitor strălucit ușor previzibil, ce poate aborda la fel de spectaculos romanul sau proza scurtă, genurile SF&F, thriller, historical fiction ori, așa cum o face în acest volum, pe cel romantic cu o ușoară tentă erotică, foarte originală.

Protagoniștii delicatei ei povestiri combină într-un mod inedit relația dintre Luceafăr și Cătălina cu mitul antitezei Soare-Lună, pentru a zămisli ceva cu totul nou, un basm modern care ar putea deveni legendar el însuși.

Rămâi definitiv în minte cu chipurile eroilor din Ciocolată caldă și te aștepți să-i întâlnești cândva în localul lor din Centrul Vechi, deasupra căruia întotdeauna ninge.

Povestirea Prima Pecete – a scriitoarei Alina Cosma – încheie apoteotic volumul, constituindu-se într-o concluzie cvasi-filosofică a sa, plină de sensibilitate și de forță evocatoare.
Revelația din final umple inimile de duioșie și de speranță, părând să definească însuși sensul întregii zbateri existențiale a omenirii.

Antologia Petale pe zăpadă. Povestiri de iarnă poate fi adăugată oricând în colecția operelor artistice de suflet și cu suflet, ce ne ajută să ne lăsăm cuprinși de farmecul sărbătorilor înzăpezite.

images (3)

Puteți comanda cartea pe site-ul editurii
Petale Scrise

editura petale scrise