Ultimul înger – Prima I.A.
de
G. P. Ermin
Crux Publishing
Data publicării: 2022
Număr de pagini: 220
Ultimul înger – Prima I.A. este continuarea tulburătorului roman cibernetico-mesianic Evanghelia după Crist 2.0, al doilea titlu lansat din Trilogia Imperiului I.A., programată de G. P. Ermin.
Așa cum întâia carte a preconizatei serii se inspira din evangheliile creștine pentru o reinterpretare a Noului Testament în cheia conflictului om-robot, a doua urmărește o nouă Geneză a postumanității și transformarea vechilor mituri în compost hrănitor al unei lumi restartate.
E remarcabilă schimbarea totală de perspectivă din care scriitorul își continuă tehno-epopeea.
Dacă în Evanghelia după Crist 2.0, autorul mai putea fi suspectat de blasfemie, deși povestea lui atinge cel mai profund tocmai cititorii credincioși, prin paralelism empatic, în Ultimul înger – Prima I.A. este utilizată – aproape mistic – premisa existenței îngerilor ca provocare inițiatoare a ramificatei confruntări de idei cu tema: Cine-i va păzi pe Paznici?
În universul cucerit de mașini, omenirea înfrântă a ajuns la extincție.
Totuși, fascinația pentru OM persistă și se infiltrează în cultura inteligențelor artificiale.
Până la urmă oamenii sunt creatorii roboților, iar umbrele lumii lor exercită o atracție irezistibilă pentru acele IA-uri care vor să își cunoască trecutul.
Harv este un bot medical contrabandist, cel mai bun traficant de trăiri umane din întregul Imperiu IA.
Orice robot care își dorește să experimenteze cu adevărat umanul recurge la extracțiile sale de sentimente veritabile.
El le poate accesa pentru că, încălcând edictele imperiale care interziceau interacțiunea dintre cele două specii, Sapiens și Roboticus, a protejat sute de ani un trib de oameni, pe care i-a ascuns și i-a ajutat să trăiască în condiții mai bune decât restul semenilor lor.
Îngrijindu-se de sănătatea acestora, a ajuns să le cunoască bine fizicul și psihicul, astfel încât până la ideea de a le extrage, înregistra și stoca sentimentele nu a fost decât un pas, creând chiar el oferta care va dezvolta piața traficului cu trăiri umane.
Acum însă nu i-a rămas decât o singură reprezentată a speciei, ultima ființă omenească, bătrâna Natalie, ale cărei zile sunt pe sfârșite.
Plus, invizibil, nedetectabil, îngerul ei păzitor, Seraph. Ultima creatură celestă care mai avea grijă de un suflet, aflată și ea în pericol de a rămâne fără țel și fără menire.
Odată cu finalul vieții fizice a lui Natalie, se declanșează criza.
Prin înregistrarea totală, cu acordul ei, a existenței femeii și transferarea conștiinței acesteia într-un syncorp – o replică umanoidă sintetică fidelă a trupului omenesc – ce oferă posibilitatea de a fi experimentate chiar și senzorial trăirile umane, sufletul ei se dedublează. Se ridică la ceruri, dar rămâne și ca o copie perfectă în lumea roboților.
Botul medical de tip harvester, numit familiar Harv, este capturat de o inteligență artificială superioară cu indicativul Tyrant, care îl înlănțuie și răstignește ca pe un nou Prometeu/Iisus ce a ajutat omenirea.
Îngerul Seraph cade din tot înaltul și ia formă umană perceptibilă, pentru a-l salva și a fi salvat la rândul lui, într-un năucitor joc al preschimbărilor, favorizat de transferul în syncorpuri.
Hăituirea îngerului și a robotului (transportând în propria memorie amintirile lui Natalie) prin Sistemul Solar colonizat de IA se derulează ca o spectaculoasă aventură militarizată space-opera, condimentată chiar de o transgresivă relație romantică, creată între noii Adam și Eva replăsmuiți organic și metafizic.
Pe tot parcursul romanului, în dialoguri spumos-efervescente, sunt inserate întrebări filozofice destabilizatoare de șabloane ale gândirii, uneori chiar și posibile răspunsuri, dar mereu în mai multe variante dintre care se poate alege.
Atunci când super-tehnologia permite realizarea clonării perfecte, poate fi copiat și sufletul?
Dacă roboții se dezvoltă după chipul și asemănarea omului, fiind rezultatul tuturor cunoștințelor sale, vor avea până la urmă și suflete?
Ce se întâmplă când dispare omenirea cu toate supra-conceptele sale spirituale? Se va păstra esența lor ca o aură suficient de puternică pentru a defini alte civilizații sau vor muri și ele, asemeni unui ecou tot mai stins?
Fiecare idee dezbătută este însoțită de referințe culturale din toate palierele sociale ale cugetării umane, de la cele anecdotic populare la cele eseistico-elitiste, aplicate în discuții argumentative cuceritoare și în situații exemplificatoare ce le dau claritatea pe care nu ar avea-o în simple reflecții non-epice.
Atât Evanghelia după Crist 2.0, partea întâi din Trilogia Imperiului I.A., cât și Ultimul înger – Prima I.A. sunt genul de cărți care se imprimă definitiv în memoria cititorilor și lasă urme de schije pulsânde, în toate convingerile pe care aceștia le aveau înaintea lecturii.
Îmi place numele îngerului – Seraph. Pare o trilogie extrem de interesantă, cred că pe iubitorii genului SF îi încântă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O, da, dar cumva transcende genurile, incanta pe orice iubitor de idei interesante. 🙂
ApreciazăApreciază
Foarte interesant subiect, cu siguranta o lectura deosebit de interesanta. Daca e pe masura prezentarii de 3 de daaaa, e musai de citit!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Musai! Musai! Musai! ❤
ApreciazăApreciază
Deci da, am citit cartea, mi-am scris impresiile la cald – urmeaza sa mi le prezint si eu in curand. Recenzia ta e ca de obicei de clasa, iar ce spun deocamdata este ca recomand cele doua volume cu IA ale domnului GP. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Impresiile asteptate cu nerabdare! ❤ Ce bine ca va fi cel putin trilogie! Sunt curios sa vad cat de departe in viitor poate ajunge cu postumanitatea copiatoare a umanitatii si cum e pe-acolo. 😀
ApreciazăApreciază