Piatră, hârtie, foarfecă  

.

 de
 Alice Feeney

.

Editura Storia Books
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: Rock Paper Scissors (2021)
Traducere: Roxana Brînceanu
Număr de pagini: 316

.

Romanul Piatră, hârtie, foarfecă este un mystery-thriller psihologic cu atmosferă gotică și întorsături de situații absolut năucitoare, a cărui tesiune crește progresiv și accelerat, pentru a exploda odată cu revelațiile dinspre final.

Adică exact genul de mystery-thriller psihologic peste care îți dorești să dai când cauți o carte aparținând tuturor acestor categorisiri, sub ale căror tag-uri adesea se ascund de fapt diverse drame familiale ce, oricât de bune ar fi, nu prea te țin cu sufletul la gură în așteptarea dezvăluirilor propuse.

Nu e cazul la Piatră, hârtie, foarfecă.
Povestea aparent banală a unui cuplu de vârsta a doua plictisit de propria rutină casnică se transformă rapid într-o spirală a suspiciunii, a șocului și a groazei.

Adam Wright este un scenarist obsedat de interesanta sa muncă de-a alege cărți necunoscute bune pe care să le ecranizeze în filme de succes.
Amelia, soția lui, e implicată total în activități de protejare a animalelor, atât de mult încât dă impresia uneori că le iubește mai mult decât iubește oamenii.
Deși s-au căsătorit din dragoste, acum căsnicia celor doi londonezi de peste patruzeci de ani scârțâie, fiecare preferând să-și dedice timpul propriei pasiuni, decât să îl petreacă împreună.

La îndemnul consilierului lor marital, perechea încearcă să-și dea o ultimă șansă pentru a îndrepta lucrurile, printr-o excursie în Highlands, ținuturile muntoase ale Scoției, pe care Amelia a câștigat-o la o tombolă a personalului de la Adăpostul pentru câini Battersea.

După un drum cu mașina de peste opt ore, soții constată că locul lor de cazare e cât se poate de neobișnuit, fiind situat într-o veche bisericuță cu aspect lugubru și uși ce par se deschidă singure.
Vremea urâtă de iarnă, vijelia care vântură zăpada, concurează dispoziția posomorâtă a perechii Wright, ce numai favorabilă împăcării nu a ajuns să fie.

Piatra, hartie, foarfeca

Nici Adam, nici Amelia nu au o familie extinsă.
Singura lor legătură apropiată este tocmai cea între ei, la care se adaugă cea cu labradorul lor negru, Bob.

Ambii au propriile traume. Amelia a rămas orfană de mică, Adam are o afecțiune neurologică numită prosopagnozie – suferă de o boală rară care-l împiedică să distingă fețele celor din jur, astfel încât nu-și poate recunoaște nici măcar nevasta, fără alte indicii decât cele ce țin de identificarea trăsăturilor chipului.

La fiecare aniversare, cei doi parteneri fac schimb de cadouri din materiale tradiționale și în fiecare an, soția lui Adam îi scrie o scrisoare pe care nu-l lasă niciodată să o citească.

Până acum… În această excursie ce devine tot mai sinistră și răvășește toate straturile de secrete pe care soții le-au păstrat unul față de celălalt.

Narațiunea alternează capitole scrise la persoana întâi din perspectiva Ameliei cu cele ce exprimă viziunea lui Adam, dar niciunul dintre ei nu câștigă la început în mai mare măsură sprijinul cititorilor, care nu știu cu cine să țină până când se precipită revelațiile dinspre final.

Deasupra întregii excursii plutește o umbră a cărei bântuire pare să fie programată de cineva – de o persoană străină ce vrea să-i terorizeze sau poate chiar de unul dintre cei doi.

Romanul Piatră, hârtie, foarfecă se constituie într-o disecție sadică a vieții de cuplu, într-o expunere a sincerității dintre soți și a elementelor ce dau durabilitate căsniciei, în ambientul crud al unei realități exterioare confortului rutinier.
Dar mai înainte de orice, este un mystery-thriller foarte bun.

.

images (3)

.

Articolul face parte din blog-turul organizat cu ocazia lansării romanului.

Crime Club
Puteți citi alte opinii despre carte, pe paginile:

Literatura pe tocuri
Biblioteca lui Liviu
Cărțile mele și alți demoni
Anca și Cărțile
Ciobanul de azi
CITESTE-MI-L
Falled
Pălărisme

images (3)

Volumul
poate fi achiziționat în librării sau pe
site-ul editurii
Storia Books

logo storia books