Like feminin și like masculin

                                 de Alina Culea și Marius Andrei

 

 Eşti de sex feminin şi te întrebi câtă încredere să ai în like-urile pe care le primeşti pe facebook şi de ce uneori aprecierile altora ţi se par atât de diferite faţă de propriile evaluări? Cum se face că fotografii pe care le consideri super-reuşite încasează mult mai puţine degete-n sus decât altele cărora abia te-ai încumetat să le dai drumul în  public – singurele cât de cât bune din vreo serie dezastru, din care totuşi voiai să păstrezi măcar una?

Dacă numărul celor ce te-au umplut de like-uri la una din pozele nefericite, înclină zdravăn spre useri fete, femeiuşti, tipe, femei, muieri, doamne, cucoane şi madame, am încropit un răspuns extras din şablonul compartamental, general aplicabil. Iar cum la asemena problemă spinoasă, deducţia pentru a fi de necontrazis, nu putea veni doar de la un sex sau celălalt, ne-am unit forţele într-un cuplu analizator şi din perspectivă dublă feminin-masculină, iată ce-am remarcat :

like

Alina : Războiul clasic în care armatele de bărbați se confruntă unele cu altele este doar un meci amical nesemnificativ  în comparație cu războaiele dintre femei, eterne, implacabile, mortale și de cele mai multe ori fără niciun sens. Femeile sunt copleșite de pozele perfecte din revistă și-și trec și ele în revistă zilnic defectele lor. Pentru noi este vital să arătăm bine, fie că recunoaștem asta sau nu. Uneori se întâmplă ca unei femei să nu-i mai pese de felul în care arată, dar asta este doar din cauză că a capitulat, a cedat în fața kilogramelor, problemelor sau a unei naturi nemiloase. Femeile dau like-uri de înduioșare altei femei, ceva de genul: „Biata de ea, nu o să-i dea nimeni like, haide să-i dau eu”, „Vai, în ce hal arată X-uleasca, hai să-i arunc un like în coșul ei, doar mi-a dat și ea săptămâna trecută”. Like-urile femeilor nu sunt sincere. Sunt ochi pentru ochi și colț pentru colț. Femeile dau cele mai multe like-uri celor care nu le pun în pericol imaginea despre ele însele, de aceea cele mai multe like-uri le vor avea mereu pisicile, câinii, bebelușii și femeile care se străduiesc mult, dar pot puțin. Like-ul este pentru strădanie, nu pentru ea.

Ce spune o femeie când vede o fotografie cu o tipă foarte frumoasă care-i amintește imediat că a mâncat gogoși cu ciocolată la micul dejun, prânz și cină, și nu s-a dus la sală de trei ani? „Nici pe-asta n-am văzut-o” și dă scroll mai departe. Apoi se întoarce și analizează cum arată rivala. Apoi mai mănâncă o gogoașă.

Marius : Like-urile celor de sex opus sunt sincere. Mai ales dacă nu au niciun interes la voi, niciun motiv deosebit de a fi politicoși sau a vă aduce aminte de existența lor. Dar chiar şi aşa, vor alege întotdeauna fotografia care le place cel mai mult din ce aveţi. Iar băieţii, adolescenţii coșurosi, bărbătuşii, tipii, masculii, bărbaţii, domnii şi obsedaţii sexual care vă apreciază fără niciun interes identificabil, sunt adevărata oglindă ce va întoarce imaginea publică nedistorsionată şi neafectată de falsitate socială sau sabotaje ascunse sub prefacută admirație.

Asta se întâmplă din cauza că niciun individ de sex masculin nu vrea să îşi facă imagine proastă în faţă friends-ilor, votând cine ştie ce urâțeala (de poză, toate femeile sunt frumoase – desigur !!! – doar unghiurile greşite mai fac probleme). Iar celor ce nu le pasă de prieteni, sigur-sigur nu o să le pese nici de minima politeţe de a flata vreo cetățeană la care nu are niciun interes.

bucuresti

Poate vă aşteptaţi să completăm acum analiza, discutând şi dacă bărbaţii pot avea încredere în like-urile care li se pun. Ei bine, … nu prea ar avea rost. Mintea masculină nu e atât de suspicioasă încât să emită dubii cu privire la ele. Dacă sunt acolo înseamnă că a fost meritat fiecare dintre ele, indiferent de cât de nereușită e fotografia apreciată. Iar dacă nu sunt, oricum nu contează, important e să câştige echipa favorită meciul de fotbal pe terenul de amatori sau la televizor la profesionişti, acolo unde e concurenţa adevărată!

Excepțiile, ca de obicei, nu fac decât să întărească regula … sau să ridice dubii referitoare la cât de mare e de fapt latura ta feminină ori masculină, tu fiind de celălalt sex. likeor