Copilul zânelor

primul roman din seria
Ordinul Dragonului

                                                    de Philippa Gregory

 

Editura POLIROM
Anul publicării în limba română: 2013
Titlul original: Changeling (2012)
Traducere: Luminița Gavrilă
Număr de pagini: 256
Achiziționabilă pe 
Cartepedia.ro

 

Philippa Gregory a devenit celebră cu ideea biografiilor ei romanțate, privite prin ochii femeilor protagoniste ale istoriei Angliei. Astfel că toți iubitorii de ficțiune istorică au deja anumite așteptări șablonarde de la cărțile ei.

Cu romanul Changeling / Copilul zânelor a surprins pe toată lumea, și asta se simte din modul radical cum i-a fost primit noul gen de poveste în rândul fanilor, fie cu mare încântare, fie cu mare dezamăgire, aproape exclusiv prin reacții dintr-o extremă sau alta.
Aș spune că se simte și în încercările confuze de a categorisi romanul, mulți scoțându-l de la simpla ficțiune istorică și clasificându-l nejustificat drept young adult, fantasy sau basm modern, deși autoarea a declarat doar că l-a scris din plăcere, respectând realitățile epocii, nicidecum că ar fi vrut să se adreseze cu el  cititorilor de vârste fragede.

Probabil brand-uirea de young adult a apărut din cauză că ambii protagoniști au doar șaptesprezece ani, unii poate uitând că în Evul Mediu asta însemna maturitate înaintată, etatea la care oamenii erau căsătoriți și cu copii, dacă nu rămâneau holtei sau fete bătrâne, și că, statistic, erau deja mai aproape de sfârșitul vieții lor, decât de începutul ei.

Trimiterea spre fantasy, posibil să fi venit dinspre superstițiile personajelor – foarte în spiritul timpului, fiindcă pe atunci nu existau explicații științifice pentru o mulțime de fenomene naturale și ele erau interpretate numai prin imaginație.
Nu apare niciun element cu adevărat fantastic în carte, toate misterele au rezolvări raționale, deși la prima vedere ar putea părea că țin de supranatural.

De basm însă e ceva. Chiar dacă de unul romantico-realist.
Atmosfera romanului.
Spre bucuria cititorilor lui.

Era cât pe ce să nu mă număr printre ei, din cauza recenziilor negative descurajatoare.
Din fericire însă, eram deja convins că Philippa Gregory nu poate scrie rău nici măcar când are de respectat vieți ale unor personaje istorice plictisitoare, cu atât mai mult când le inventează ea de la zero.
Astfel încât, am decis inspirat că ar fi mai mare riscul să pierd o carte bună decât să nimeresc una proastă.

Copilul zanelor - coperta

Acțiunea romanului e ambientată în Italia anului 1453.

Luca Vero este un tânăr novice de la o mănăstire romană, rămas orfan după ce părinții i-au fost luați ostatici sau au fost uciși, într-un atac al turcilor de acum câțiva ani.
Datorită logicii sale matematice suspicioase, care îl face să se îndoiască de autenticitatea relicvelor mănăstirești, este remarcat de conducătorii spirituali ai unui ordin secret, supus direct Papei.
Misiunea actuală a acestuia este aceea de a lucra la o hartă a fricilor omenirii, pornind de la Roma și mergând până spre hotarele creștinătății, încercând astfel să se stabilească ce forme iau ereziile și păcatele aduse de Diavol, pentru a putea lupta împotriva lor, acum, când se consideră că Sfârșitul Lumii este aproape, fiind anunțat de Căderea Constantinopolelui.

Luca este inclus în acest proiect și primește statutul de inchizitor.

Chiar la prima lui anchetă, o întâlnește pe Isolda, o fată de aceeași vârstă cu el, șaptesprezece ani, care e fiica unui nobil cavaler cruciat, fost stăpân al domeniului Lucretili.
După moartea tatălui său, tânăra educată în spirit liber a trebuit să aleagă între a deveni soția unui prinț neplăcut și ridicol sau a îmbrăca straiele monahale, toată averea revenindu-i legal fratelui ei.
Astfel că Luca o găsește în funcția de abatesă, la mănăstirea de maici de pe domeniile familiale.

Aici au început să se întâmple diverse lucruri stranii, percepute drept lucrări ale Diavolului, de la venirea ei.
Călugărițele leșină inexplicabil, au halucinații și viziuni, le apar pe palme stigmate, se înregistrează chiar episoade de posibilă posedare drăcească și somnambulism în masă.

Hotărât să fie un inchizitor drept, corect și rațional, Luca Vero preia cercetarea cazului.

Coloritul galeriei de personaje îl asigură în mare măsură și eroii secundari ai poveștii, interesanți și pitorești.
Luca este însoțit de servitorul lui, puternicul Frieze, și de secretarul Peter, care pare mai degrabă un călugăr-spion al Ordinului, iar Isolda o are ca umbră ocrotitoare pe o fostă roabă musulmană adusă de tatăl ei din Țara Sfântă, acum cea mai leală prietenă, exotica și fascinanta Ishraq.
Dar și figurile care se perindă prin diferitele anchete desfășurate pe parcursul firului epic au, mai toate, însușiri care le fac memorabile.

Atmosfera romanului aduce aminte în prima parte a sa, cea mai vastă, de minunata capodoperă literară Numele Tradafirului, opera lui Umberto Eco, doar că investigația se petrece într-o mănăstire de maici, nu de călugări, și implicațiile misterului sunt mai degrabă mondene, ținând de esența feminității și de natura umană, decât profund filosofice.

Ca de obicei, Philippa Gregory își umple cu iubire de libertate și însușiri avangardiste, protagonistele femei.
Fără să fie erotic, cum nu este niciun roman al ei, Copilul zânelor pare totuși cel mai senzual volum al autoarei. Nu am nici cea mai vagă idee de ce a trimis cineva de la Polirom spre colecția Junior o istorisire în care bărbații ascultă foșnetul jupelor de mătase pentru a detecta lipsa de sfințenie a călugărițelor și se sugerează acuzații de lesbianism.

Din partea a doua a cărții, ancheta detectivistică se transformă într-un șir de aventuri itinerante de epocă și exemplificări ale altor mari temeri ale societății timpului.

Reconstituire istorică medievală plină de detalii savuroase, mistere ce trebuie dezlegate, peripeții care te țin cu sufletul la gură și romantism bine dozat, Copilul zânelor le are pe toate.

Acest roman este doar primul volum al unei serii mai lungi. Sper să continue traducerea ei, mai ales că, după toate indiciile, Luca și Isolda urmează să se întâlnească cu Vlad al III-lea Basarab (atât de faimosul Dracula), inspirația pentru Ordinul Dragonului fiind preluată chiar de la ordinul cavaleresc din care făcea parte tatăl Domnitorului Țării Românești, Vlad Dracul.

 

images (3)

 

Cartea poate fi comandată pe
site-ul librăriei online Cartepedia 
cu numai 9,99 lei

 

cartepedia