Ambuscada busculată

  Imi izbeste timpanul tot mai des utilizarea gresita a cuvantului ambuscada de catre cetateni scapati cu viata de prin imbulzelile eroice de la lansarea vreunui nou hiperpermarket sau din imbrancelile de la batalia pentru agheasma. Cu toata intelegerea pentru traumele suferite si proaspetele sechele, mi se pare o confuzie terminologica deosebit de iritanta. Surprinzator, ea se iveste din toate regiunile tarii, desi tendinta naturala a unei malformatii de limbaj e o localizare geografica mai specifica, macar in faza incipienta. Deductia logica ar fi ca raspandirea are loc prin televiziune, avand ca factor declansator vreuna dintre reporteritele sau crainicele entuziaste ce sunt mai mult dragute decat studioase. Oricum s-ar produce molipsirea, rezultatul este ca ciufuti si ciufulite din Alba Iulia, Ilfov sau Pascani (inca pe nimeni din Vaslui nu am auzit) declara cu aceeasi indignare ca tocmai au scapat dintr-o ambuscada, care s-a format la fata locului.

  O sa fac copy-paste si la definitiile exacte din DEX, pentru fiecare, dar asa, ca o regula generala:

Cand te inghesuie o turma umana, fie ea si nu prea pasnica, din dorinta de a ajunge intr-un punct fix sau mobil, fara insa sa aiba in mod special treaba cu tine, ai nimerit intr-o busculada.

Daca impesurarea cu pricina a fost pregatita militaro-strategic sa iti sufoce, anume, augusta persoana ori daca esti veteran inamic de la Posada si s-au aruncat arbori retezati si pietre desprinse din munte peste armura ta, clar, ai fost intr-o ambuscada. Daca doua companii de archebuzieri au iesit brusc din palcuri de padure opuse si au tras salve concomitent inspre tine si grupa ta de cercetasi, deasemenea. Este discutabil daca termenul se aplica si cand ajungi extenuat/a acasa si familia plus un numar imens de prieteni aprind pe neasteptate lumina si iti racnesc, La Multi Ani!, dand startul unei petreceri aniversare surpriza. Eu zic ca e si atunci. In rest…

  Definitiile scortoase, dar mereu bine de stapanit :

BUSCULÁDĂ, busculade, s. f. Înghesuială, învălmășeală.

AMBUSCÁDĂ, ambuscade, s. f. 1. Acțiune de luptă în care inamicul este atacat prin surprindere. 2. Loc amenajat și ocupat de o subunitate militară, în scopul executării unui atac prin surprindere asupra dușmanului.