Povestea vieţii tale

de Ted Chiang

 

Editura Nemira
Colecţia Nautilus
Anul apariţiei: 2017
Titlul original : Story of Your Life and Others
Traducător: Ileana Bușac
Număr de pagini: 320

 

Volumul conţine super-povestiri migălite de un scriitor din tagma bijutierilor – genul care publică numai creaţii finisate până la perfecţiune – aproape toate fiind distinse individual cu cele mai prestigioase premii ale literaturii SF.

Se simte în obiectivitatea analitică, coerența matematică şi complexitatea teoriilor originale ce alcătuiesc exoscheletul poveştilor lui Ted Chiang, pregătirea sa tehnică. Laureat în informatică şi specializat ca technical writer în industria software, autorul se foloseşte de toate abilităţile lui din domeniul ştiinţelor exacte pentru a dezmembra literar concepte, a le analiza pe părţi componente, a le reasambla şi a ni le livra apoi comprimate ca bază a unor revelaţii existenţiale.

Documentarea pentru tematici atât de diferite între ele, abordate atât de minuţios şi profesionisto-familiar sugerează o capacitate de sinteză… extraterestră.

Nu degeaba mai fiecare povestire din colecţia de opt reprezintă un premiu Nebula, Hugo, Locus sau BSFA Award, iar nuveleta Povestea vieţii tale a fost ecranizată în 2016 sub forma magaproducției cinematografice Arrival.

arv3

În Turnul din Babilon un grup de mineri se alătură constructorilor mitologicului monument efemer al trufiei omeneşti – numit Babel. Dar, cu totul altă mentalitate decât cea intrată în legendă prin interpretarea negativă a pildelor ce fac referire la îndrăzneala lor. Cu evlavie, cu pioşenie şi devoţiune, asemeni celor care mai târziu vor clădi catedralele medievale, închinându-şi viaţa preamăririi lui Dumnezeu prin artă.

Generaţii de muncitori din diferite domenii lucrează la Turnul ce se înalță spre cer, sperând să asigure contactul direct cu divinitatea, prin această scară de înlesnire a apropierii între profan şi sacru. Întreaga scenografie taie răsuflarea, iar concluzia finală de filosofie circulară amalgamează cosmogonia Vechiului Testament cu introspecţia psihologiei moderne.

arv4

Înţelegere este un thriller cu impuls medical, ca în filmele Limitless şi Omul care tunde iarba (ecranizarea sfâşietorului roman Flori pentru Algernon al lui Keyes).

Testarea unui medicament pe suferinzi de boli neuronale degenerative produce efecte fantastice asupra minţii umane, augmentând exploziv inteligenţa. Serviciile Secrete devin interesate de subiect, dar noul superom care a gustat din fructul hipercunoasterii a ajuns deja la un nivel de inteligenţă personală peste orice Intelligence organizaţional.

Ascunde, oare, amplificarea continuă a cunoştinţelor o capcană autodistructivă în sine? Sau ea poate fi activată numai de umanitatea genialităţii și de afinităţile sale elective necâştigătoare?

Împărţirea la zero – o psiho-dramă intelectualistă. Căderea în depresie devine inevitabilă atunci când sistemul tău conceptual se dizolvă. Lumea în care matematica se dovedeşte a fi demonstrabil falsă, înseamnă un univers fără repere stabile, nu numai ştiinţifice, ci şi personale – well, în caz că eşti eşti matematicofil.

Vorba lui Hilbert (un savant) : “Dacă gândirea matematică este eronată, atunci unde am mai putea găsi adevărul şi certitudinea?”

Eu nu sunt (matematicofil), aşa că tot îmi mai pot imagina cam pe unde. Dar am privit debusolările psihice ale femeii de ştiinţă din povestire cu mult mai multă empatie decât bărbatu’său. Foarte interesantă alternarea narării cu prezentarea de fragmente anecdotice din istoria demonstraţiilor matematice.

Povestea vieţii tale – Extratereştri sunt aici! Dar noi unde suntem?

Povestirea care a inspirat filmul Arrival. Alienii sosesc şi am vrea să le învăţăm limba pentru a putea comunica, însă fără să le dezvăluim prea multe despre noi, din motive de suspiciune militar-securistoidă. Dar cât din asmiliarea unui limbaj înseamnă şi adoptarea modului de a vedea lumea al celuilalt?

Băştinaşii şi vizitatorii hotărăsc să îşi facă reciproc daruri-surpriză. Oare cel mai surprinzător cadou este tocmai acela pe care nici nu ştim că l-am fi primit?

Şaptezeci şi două de litere ridică alchimia la rang de ştiinţă, într-o epocă victoriană un pic alternativă.

Steampunk din cel mai clasic. Cercetători amatori, nomenclatori şi cabalişti fac faţă posibilului pericol al extincţiei omenirii. Inspirată declarat din Cabalistul din Praga, unde golemul salvează comunitatea evreiască, povestirea impune golemilor săi o misiune şi mai generalistă.

Evoluţia ştiinţei umane este un mini-eseu care face parte dintr-un proiect editorial al revistei Nature, ce presupunea a se scrie o serie de articole ca și cum ar fi redactate în  viitor, dezbătând situații inexistente încă, dar care în curând vor provoca discuţii contradictorii. Chiang a ales chestiunea integrării ştiinţelor metaumane.

În Iadul e acolo unde nu există Dumnezeu, se imaginează o lume unde îngerii sunt prezențe tangibile şi adesea traumatizante ale cotidianităţii omeneşti. Siguranţa existenţei Raiului şi Iadului convulsionează gândirea umană, iar suspendarea necesităţii Credinţei naşte întrebarea: Dar dacă lui Dumnezeu nu-i pasă absolut deloc de noi?

Să-ţi placă ceea ce vezi: un documentar analizează la nivel de dezbatere şcolară şi universitară obligativitatea caliagnoziei, procedura de atenuare a percepţiei diferenţelor estetice dintre membrii comunităţii, în scopul obţinerii unei colectivităţi mai senine şi fericite.

Narată secvenţial, prin alăturări fragmentare de interviuri, discursuri şi relatări din mass-media, ca un veritabil film documentar, povestirea zgâlţâie problematica definiţiei frumuseţii şi a scopului ei, a bullying-ului juvenil şi a efectelor dureroase ale hărțuirii psihice, a corectitudinii politice şi a inexactității cognitive. Avem printre părerile intervievaţilor şi opinia erudită a profesorului de studii religioase Alex Bibescu, care pare un demn urmaş al lui Mircea Eliade.

Antologicul volum Povestea vieţii tale este un tur de forţă literar şi ştiinţifico-speculativ. Nu poţi să nu apreciezi credibilitatea discursului din perspectiva unei inteligențe supra-umane, să nu te înduioşezi la meditaţia fatalistă asupra relativităţii timpului şi momentelor fericite oferite de iubire, să nu fi scuturat de fiori la interogaţiile blasfematoare despre esenţa dumnezeirii sau să nu reacţionezi prin idei argumentative la problemele etice, morale ori principiale, subliniate de autor.

O carte care pune o mulţime de întrebări şi dă o mulţime de variante de răspunsuri, dar nu bifează niciunul ca fiind cel corect.

 

Puteti comanda
Povestea vieţii tale
direct pe
site-ul Editurii Nemira.

nemira

Mulțumim,
Editura Nemira,
pentru plăcerea fantastică și științifico-fantastică a lecturii.