Minți primejdioase

Niciodată înduplecate 

de Alexandra Bracken

 

   Alexandra Bracken, o tanara autoare cu aspect suav de eleva de pension din secolul XIX, livreaza surprinzator universului SF&F Young Adult un trio de romane de actiune in regim distopic si atmosfera dark, pline de duritate conflinctuala, cu road trip-uri care par sa duca direct spre iad, super-puteri ce dezumanizeaza, in loc sa updateze umanitatea, si iubiri romantice care se pot oricand preschimba in insuportabile torturi psihice, demne de cel mai crunt blestem menit sa tina doua suflete despartite.

Pana acum, au aparut la Editura Trei in limba romana primele doua volume din trilogie: Minti primejdioase si Niciodata induplecate. Interesant ca in limba engleza, cele trei nume reunite sunt alese astfel incat sa formeze o fraza pe care autoarea o dedica complice cititorilor: The Darkest MindsNever Fade In The Afterlight.

alex2

   Intr-un an neprecizat din viitor, lumea (dar mai cu seama America) este bantuita de o teribila maladie care afecteaza copiii intre 10 si 15 ani. Majoritatea dintre cei ce contracteaza boala misterioasa botezata Neurodegenerare Idiopatica Adolescentina Acuta (abreviat NIAA) nu-i supravietuiesc, dar aceia care reusesc sa o faca, dezvolta capacitati speciale, foarte greu de controlat. In ochii adultilor acesti adolescenti devin monstri si in loc sa fie ajutati sa gaseasca un echilibru post-traumatic, frica si ignoranta imping guvernul sa infiinteze asa-zise tabere de reeducare unde sa-i izoleze.

In realitate, aceste centre in care sunt stransi copiii virusati seamana mai degraba a lagare de munca fortata, fiind si locuri unde se efectueaza experimente medicale extreme pe subiectii in stare de captivitate si, poate, chiar proceduri de exterminare.

In functie de genul de super-puteri cu care afectiunea ii lasa pe micii retinuti, acestia ajung sa fie clasificati dupa cinci culori, astfel: verzi – posesorii de memorie fotografica si inteligenta superioara mediei, albastri – cei cu capacitati telekinetice, putand muta obiecte cu puterea gandului, galbenii – aceia care pot controla electricitatea, portocaliii – avand capacitatea de a cerceta si influenta mintea altora, rosii – cei care stapanesc focul.

Alex1

   Un astfel de centru sinistru, cu faima de a fi chiar cel mai nemilos dintre toate, este teribilul Thurmond, locul unde o gasim pe Ruby, o adolescenta de 16 ani, care este inchisa aici de mica, de cand a descoperit ca e de ajuns sa atinga pe cineva pentru a avea acces la gandurile sale si chiar a fi in stare sa-i stearga amintirile.

Fata nu isi poate controla aceste puteri si din teama de a nu face rau personanelor la care tine, asa cum s-a mai intamplat, incearca sa pastreze distanta fata de toti si sa nu mai raspunda nici macar la tentativele de apropiere prietenesti.

Ruby reuseste pe parcursul anilor chiar sa isi camufleze clasificarea in verde, fapt ce o  salveaza de o posibila exterminare, pentru ca rosii, portocalii (cum e ea) si galbenii ajung dupa diferite experimente si evenimente sa fie considerati prea periculosi si sa fie eliminati de la Thurmond, probabil ucisi.

   Cand adevarul despre abilitatile ei reale este descoperit, adolescentei nu-i ramane decat sa evadeze si sa accepte orice sprijin ii este oferit in aceasta actiune atat de dificila si disperata.

alex8

   Primul volum, Minti Primejdioase / The Darkest Minds, urmeaza traseul fugii lui Ruby si al cautarii miticului East River, loc de legenda, unde se spune ca un soi de guru, supranumit Slip Kid, a creat o comunitate secreta care ofera protectie si recuperare copiilor evadati din centrele de reeducare… Un fior impresionant aparte au flashback-urile de memorie din perioada cand Ruby avea 9 ani si maladia abia a inceput, narate din perspectiva psihologica si infantila a fetitei care era atunci.

   America pe care Ruby o descopera afara, dupa 6 ani in lagarul de la Thurmond este una afectata ea insasi, structural, de un soi de boala distrugatoare, zbatandu-se intr-o profunda criza economica, la un pas de destramarea sociala, pe buza prapastiei si a prabusirii totale.

In aceste conditii, par sa nu existe sperante pentru cineva ca Ruby, o fugara ce nu are o familie la care sa se intoarca si trebuie sa se ascunda atat de autoritati pentru evadarea din Thurmond, cat si de Liga Copiilor (un fel de Rezistenta antiguvernamentala care inroleaza cu forta adolescentii portocalii pentru a le folosi capacitatile in lupta armata, cu scopuri declarat nobile, dar ce se simt tenebroase din modul de a actiona).

Insa, intalnirea cu micuta muta Zu, hotaratul, dar sensibilul Liam si sfidatorul vesnic luptator, Chubs, va schimba total viata fetei, o va face sa redescopere frumusetea prieteniei si sa isi recastige increderea in oameni si in ea insasi.

alex9

   Volumul doi al trilogiei, Niciodata induplecate / Never Fade, debuteaza in tromba cu si mai multa actiune, mentinand acelasi nivel al adrenalinei pe tot parcursul lui.

In primul o lasasem pe Ruby dupa un imens sacrificiu personal pe care l-a facut de dragul prietenilor sai si in principal a lui Liam. Acum ea este membru al Ligii Copiiilor, ba e numita chiar Lider al unei echipe speciale de comando alcatuita din adolescenti supradotati virotic. Este nevoita sa isi foloseasca zilnic insusirile pe care le considera un blestem ce provoca numai durere, conducand misiuni periculoase impotriva intereselor guvernului sau infiltrandu-se in mintile celor care sunt definti ca dusmani de Liga. Mai mult decat oricand, fata se considera un veritabil monstru periculos.

Luni de zile indeplineste operatiunile secrete care-i sunt desemnate fara a-si pune intrebari asupra naturii obiectivelor Ligii Copiilor, tot ce i se pare important, fiind sa il stie pe Liam in siguranta, unica dorinta proprie pentru care ar fi facut orice sacrificiu.

Cand in urma uneia dintre misiuni este capturat Cole, fratele mai mare al lui Liam, si afla ca acesta nu este deloc ferit de pericole, asa cum credea, Ruby are un adevarat soc si iese din transa indiferentei pe care singura si-a indus-o, pornind intr-o noua expeditie de cautare prin tinutul tot mai devastat al Americii distopice aflate in disolutie accelerata.

   Alaturi de personajele stiute din prima parte a aventurii: Liam, Cate, Cole, Alban, se adauga inca doua importante, Vida – o albastra (posesoare de supra-puteri telekinezice), un caracter voluntar si contorsionat care mascheaza un suflet mare, si Jude, un galben (electricitate), prietenos si sensibil, care aminteste foarte mult de Zu, si pe care este imposibil sa nu il simpatizezi.

   Ruby, pe de alta parte, trebuie sa isi infrunte acum si propria parte intunecata a mintii, pe care nici nu era constienta ca o are. Libertatea de a-si utiliza puterile si controlul tot mai bun al lor, la care a ajuns datorita antrenamentelor si misiunilor date de Liga, ii permit sa acceada si sa exploreze mai intens capacitatile sale paranormale. Dar, intrand in mintile altora si supunandu-le constient si din ce in ce mai usor influentei dorintelor ei, fata risca sa-si mineze bazele bunului-simt innascut si al principiilor acumulate in formarea personalitatii proprii si sa ajunga la delirul de omnipotenta pe care il dispretuia atat de tare vazandu-l manifestandu-se ca efect secundar la Clancy. Pericolul suprem fiind acela de a se pierde pe sine in cautarile ei.

   Aceste prime doua volume ale trilogiei captureaza sufletul si interesul cititorului prin legaturile profunde dintre personaje si aventurile pe care ele le traiesc impreuna. Desi, bazandu-se pe actiune si suspans bine dozat, romanele reusesc sa infatiseze intr-o forma atragatoare pentru adolescenti – audienta lor tintita cu intaietate – si idei profunde, de la dezbaterea asupra respingerii Diversului din preconceptie, teama sau rautate, la maturizarea fortata a copiilor prinsi in razboaiele adultilor sau la puterea iubirii de a sfarama orice bariere impuse mental, sufletul avand o forta interna a sa, incomensurabila si inexplicabila.

   O distopie originala unde adolescentii lupta pentru a ramane ei insisi. O poveste de dragoste, de prietenie, de camaraderie – a  raporturilor interumane care trec dincolo de orice diferentiere pe culori si categorii.

……

Romanele pot fi achiziționate pe site-ul librăriei și anticariatului online Târgul Cărții la cel mai bun preț.

targul-cartii