Zbor periculos

            de Ken Follett

 

Editura RAO
Anul apariției: 2012
Titlul original: Hornet Flight (2002)
Traducere: Petru Iamandi
Număr de pagini: 480
Achizționabil pe cartepedia.ro

 

   Un alt roman fulminant al scriitorului galez Ken Follett, din alea de-ale lui, în care istoria se îmbină cu thriller-ul și nu îți permit să le mai lași din mâna odată ce le-ai început. Am tot încercat, la fiecare recenzie a unei cărți a sale (și cred că pentru niciun autor nu am făcut mai multe până acum) să identific rețeta care creează dependența și fascinația pentru tot ce scrie, oricât de mult ar schimba subiectele și ambientul de la un titlu la altul.
Am mers pe documentarea extraordinară, care face ca toate poveștile să aibă credibilitate și aproape să se înfiripe singure, odată universul din jurul lor închegat atât de complet. Am privit lung spre realismul personajelor, ale căror caractere reies mereu din acțiunile ce le definesc, fără ca autorul să ne impună vreo caracterizare subiectivă directă. Am ridicat la rang de principal suspect stilul cinematografic de scriere, care te face să vizualizezi orice moment epic ca pe o secvență dintr-o peliculă a lui Steven Spielberg. Secvență după secvență, producând fiecare tensiune și suspans, nelăsându-te, pur și simplu, să-i închizi cărțile… Până la urmă, răspunsul constă, cel mai probabil, într-o îmbinare a tuturor celor selectate, la care se adaugă un farmec indefinibil propriu al povestitorului, ce contribuie la efectul final de cucerire și fidelizare a cititorilor – cel atât de râvnit de orice autor.

   Nu se dezminte Follett nici în Zbor periculos / Hornet Flight, un roman de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar cu puternice accente de thriller polițist și cu o perfectă reconstrucție istorică a anilor ‘40. Pentru a se documenta, scriitorul a zburat chiar cu un Hornet Moth, gen de avion biplan de tip vechi, pe care îl folosește în carte.

   Suntem translocați temporal în anul 1941. La Londra, Winston Churchill și conducerea militară a operațiunilor de război sunt extrem de îngrijorați. Incursiunile aeriene Royal Air Force asupra Germaniei și a teritoriilor ocupate de nazișți sunt un dezastru logistic. Piloții britanici sunt decimați sistematic, procentele celor reîntorși după raiduri sunt teribil de mici, uneori și sub 50%. Asta în timp ce aviația germană, Luftwaffe, cotinuă să toace cu mult mai mult succes Anglia, bombardând susținut Londra. Concluzia agențiilor de analiză strategică și spionaj este că, în mod sigur, germanii au reușit să dezvolte un radar de mare putere ce face diferența dintre cele două strategii de atac contrapuse.

   Hermia Mout, fiica unui fost diplomat englez în Danemarca, alungat de pe teritoriul țării odată cu ocupația nazistă din 1940, ajunge, datorită cunoștințelor sale de limba daneză și a înțelegerii situației de la fața locului, analist de informații și primește conducerea Biroului MI6 atribuit respectivei țări.

„ – Mi s-a spus că ai limba ascuțită.

– Și ce altceva ți s-a spus?

– Că ești bilingvă, engleză și daneză, motiv pentru care, probabil, și conduci biroul din Danemarca.

– Nu. Motivul e războiul. Înainte nicio femeie nu ajungea până în funcția de asistent-secretar în MI6. Adică se credea că femeile nu au o minte analitică. Eram mai potrivite pentru treburile casei și crescutul copiilor. Dar, de când a izbucnit războiul, creierul femeilor s-a dezvoltat extraordinar – am ajuns să facem niște lucruri care până de curând erau numai de competența unor minți masculine.

Bărbatul răspunse sarcasmului ei cu un umor binevoitor.

– Am remarcat și eu asta. Miracolele nu încetează niciodată. ”

Hermia încearcă prin contactele sale daneze să pună pe picioare o celulă de rezistență în această țară nordică ocupată fără înfruntări armate de către Germania și care are un regim “dulce” de control, cu naziștii observând totul, dar lăsând conducerea în continuare oficialităților locale. Întâmplarea face ca primele știri despre radarul evoluat nemțesc să ajungă la biroul ei, datorită fratelui logodnicului său – Arne – cel de care a fost separată odată cu expulzarea.

Numele fratelui mai mic este Harald Oluffsen, are doar 18 ani, frecventează ultimul an de liceu, pregătindu-se pentru universitate, și locuiește cu părinții pe insula Sande din Marea Nordului. Acolo, sărind odată un gard bine păzit, pentru a ajunge mai repede acasă, dă peste această construcție misterioasă a germanilor.

Astfel se face că o mică celulă de rezistență, născută aproape din întâmplare, devine un punct vital de echilibrare a șanselor pentru Aliați, în cel mai ucigător conflict global din era modernă. Iar tânărul Harald, care primește misiunea de a fotografia aparatura, de-acum și mai bine păzită, și a preda fotografiile englezilor pentru a se găsi o modalitate de a-i anihila efectele dezvăluitoare, devine el însuși cel mai important dintre personajele acestui posibil moment de cotitură a războiului, dar și al romanului ce-i urmărește pas cu pas aventura.

ken 4

   Protagonistul negativ al acțiunii este Peter Flemming, un fel de Javert din Mizerabilii lui Victor Hugo. Polițist cu simțul datoriei exacerbat (fapt ce reiese și din responsabilitatea cu care are grijă de soția lui după ce aceasta a ajuns în stare vegetativă, în urma unui accident), fost prieten al lui Arne, fratele lui Harald, dar începând să-i deteste pe ambii din cauza unui conflict între familii, devine colaborator nazist entuziast și ajunge să îndeplinească însărcinări în folosul politicii germanilor, chiar cu mai mult fanatism decât ei înșiși.

   Există două povești de dragoste, ba chiar trei, dacă luăm în considerare și triunghiul pasional, afectat de remușcările datoriei încălcate, dintre Peter Flemming, soția sa semi-comatoasă și subordonata lui, senzualo-atletica Tilde. Cele două pozitiv-romantice sunt însă între: Arne, pilotul danez, și Hermia, spioana britanică – ea trebuind să își calce pe suflet și să-și implice iubitul mereu optimist și fără griji, într-o activitate a disimulărilor încrâncenate – și cea mai adolescentină, dar ce ajunge la fel de dramatică, între Harald, băiatul sărac inteligent, pasionat de fizică, mecanică, putând repara orice mașinărie sau motor și Karen, fiica frumoasă extrem de bogată a unui bancher evreu, cu coama ei de păr creț roșcat, eleganța dată de practicarea baletului și disponibilitatea de a intra în orice bucluc de dragul principiilor.

ken 7

   Curg multe secvențe de viață rurală sau citadină scandinavă, cu activități ale oamenilor desfășurându-se normal, chiar în plină ocupație și în atmosfera adumbrită de lipsuri materiale și veștile sumbre despre tragedia planetară marțială în plină desfășurare, dar toate duc spre finalul intens al narațiunii, unde alegeri rapide trebuie făcute și gesturi de un curaj imens trebuie înfăptuite, cu conștientizarea responsabilității că de ele ar putea depinde însăși soarta războiului.

   Zbor periculos este mai mult decât o carte cu aventuri, spionaj, anchete polițienești, dragoste și suspans. Este și un omagiu adus neînsemnaților eroi care au luptat pentru libertate, în locuri pe care nimeni nu le-a notat drept câmpuri de bătălie, ce, însă, prin sacrificiul lor au avut o contribuție la fel de importantă la victoria binelui… Sau măcar au sperat că ar putea-o avea…

ken1

   Dintre celelalte romane ale lui Ken Follet, Prin urechile acului /  The Eye of the Needle și O misiune riscantă / Jackdaws mi se par cele mai asemănătoare cu acest spy thriller deosebit. Le recomand cu aceeași căldură pe toate trei.

images (3)

Cartea Zbor periculos poate fi comandată pe site-ul  librăriei online Cartepedia.

cartepedia