Alegerea

cartea întâi din seria

Alegerea

 

                       de Kiera Cass

 

Editura Corint
Colecția Leda Edge
Anul publicării: 2018
Titlul original: The Selection (2012)
Traducere: Shauki Al-Gareeb
Număr de pagini: 368

 

După uriașul succes al romanelor distopice Jocurile Foamei și Divergent, și-al seriilor care le-au continuat, Alegerea începe și ea un astfel de ciclu, dar într-o versiune mai suav feminină, mult mai puțin axată pe acțiune sau violență și care nu dă prea mare atenție arhitecturii distopiei în sine – altfel decât drept decor pentru romantismul unei povești elegante, încântător susurate.

Un basm modern, special conceput pentru adolescentele care-și trăiesc adolescența și nu fac încă pe versatele ce strâmbă din năsuc la tot ceea ce sună prea siropos, dar în care cam orice soi de cititor se poate trezi încleiat de dulcegăria-i fermecătoare, nemaizbutind a lăsa cartea din mâna, odată începută. Mă amuză mai ales să-mi închipui anumite prototipuri de feministe înfocate nereușind să-și întrerupă lectura, pe care se văd obligate s-o treacă la plăceri vinovate și să-i găsească scuze în comportamentul demn al protagonistei, ce nu le face de rușine nici într-o astfel de atmosferă trandafirie.

Atracțiile acestui gen de lectură sunt cele ale înfiripării unor povești de dragoste ca între un prinț și-o cenușăreasă sau între o boieroaică și vreun argat, ale mutării fetei sărace într-un palat luxos, ale studiului etichetei și eleganței de Curte Regală, ale foșnetului de rochii superbe, ale unui reality show televizat ce se desfășoară pe rețeta combinată a concursurilor de Miss cu a testărilor de stil și atitudine.
Parcă simți efluvii de roz și parfum, savurând-o, și trebuie să antipatizezi visceral feminitatea idealizată, ca să nu te abandonezi capturat și vrăjit în mrejele sale.

alegerea 7

Nu degeaba seria a ajuns Bestseller number 1 New York Times și Warner Bros i-a achiziționat drepturile de ecranizare, după lansarea filmului preconizându-se ca numele personajelor cărții să ajungă pe buzele tuturor.

De fapt, al protagonistei deja este pe multe buze, însă într-un context mai politico-geografic de actualitate, pentru că o cheamă nicicum altcumva decât America (asta și fiindcă America/SUA nu mai e în carte cea din vremea noastră, fata America locuind în Regatul Illéa, creat pe ruinele post-apocaliptice ale vechii țări).
America Singer pe numele întreg. Și nu, nu se înscrie la un concurs de talent muzical, deși are și din ăla – nu doar în nume.

Reality show-ul național, într-o lume a viitorului destul de sumbră, este unul al splendorii și strălucirii princiare.
35 de fete selectate din toate categorile sociale concurează într-un cadru organizat și televizat, pentru inima și onoarea de a deveni consoarta Prințului Maxom.

Societatea illéană este structurată pe caste, fiecare cu meseriile și specializările proprii, ce-i sunt alocate.
America este fiica de 16 ani a unei familii cu cinci copii, din Carolina, înregistrată în casta a cincea, și aceia din familie care deja muncesc își câștigă traiul în domeniul artistic. Deși există oameni mult mai săraci decât ei, printre care și familia lui Aspen Leger, băiatul de care fata e îndrăgostită, nici cei din casta sa nu o duc prea bine, astfel că aspirația spre o clasare superioară se pune la nivel de a avea porții de hrană îndestulătoare sau nu.

Presiunea șansei de a îmbunătăți existența celor dragi cade pe umerii adolescentini ai fetei, odată cu selecția organizată de rege și regină pentru a face cunoștință fiului lor de 19 ani cu o tânără demnă a-i sta alături pe tron.
Orice victorie de etapă și oricare zi în care s-ar menține în concurs, pentru Alese înseamnă bunăstare oferită familiilor lor, precum și posibilitatea de a urca în ierarhia castelor, cea mai dorită recompensă de către toți cei care speră la o viață mai bună.

alegerea 8

Mama autoritară a fetei vrea cel mai mult s-o vadă pe America în concurs. Tatăl ei exercită mai degrabă o presiune tăcută, iar frățiorii sunt oricum fanii ei.
Aceea care își dorește cel mai puțin participarea este tocmai ea, pentru că îl iubește pe Aspen, băiatul din casta a șasea, cu care nu ar accepta niciodată ai ei să o vadă căsătorită.

Toată stabilitatea sufletească a tinerei este zguduită de sentimentele extreme prin care o face să treacă Aspen, odată cu deciziile lui contradictorii: de a fi cu ea, gata s-o ceară în căsătorie, sau de a nu fi, fiindcă se consideră prea sărac și nedemn să-i fie alături.
Oscilațiile lui o aduc în starea în care acceptă selectarea în concurs ca pe o evadare din propria nefericire, chiar dacă în continuare nu năzuiește deloc la un destin de prințesă.

Vor fi de ajuns diferențele dintre luxul de la Palat și viața sărăcăcioasă de acasă, plus un prinț care se dovedește a nu fi deloc doar frumos și superficial, ci un om bun și generos, gata să se implice cu tot sufletul într-o relație de iubire, pentru ca America să poată uita o dragoste atât de problematică, ajunsă sub semnul încrâncenării?

Mai mult decât o variantă de Jocurile Foamei cu top-modele sau o aventură de Palat cu rivalități între fete, show-uri televizate și atacuri ale unor rebeli misterioși, Alegerea este o fascinantă defilare a diferitelor tipuri de psihologii feminine, a diverselor modalități de-a interacționa într-un grup de fete sau între prietene, a preferințelor acestora în materie de glamour, loisir sau bărbați alături de care ar dori să-și construiască un viitor.

Înțelegi exact de ce are atât de mare succes romanul ăsta, măcar prin comparație. Din același motiv pentru care bate o nuntă princiară orice record de audiență la televiziunile din toată lumea.

images (3)

Din seria Alegerea, a cărei primă parte este acest volum ce-i dă numele, au fost publicate titlurile:

The Selection (2012) / Alegerea (2014 și 2018)
The Elite
(2013) / Elita (2015)
The One (2014) / Aleasa (2016)
The Heir (2015) / Moștenitoarea (2018)
The Crown (2016)

alegerea

 

images (3)

 

Puteți comanda romanul Alegerea, apărut în excelenta colecție Leda Edge, direct pe site-ul Editurii Corint.

GECORINT