Lovitură fatală

(Asasin American #2)

                       de Vince Flynn

 

Editura Preda Publishing
Colecția iHERO
Data publicării: 2018
Titlul original: Kill Shot (2012)
Traducere: Cristina Barbu
Număr de pagini: 432

 

         Când am publicat recenzia pentru Asasin American, am simțit nevoia să garantez că primul roman al seriei Mitch Rapp este mult mai bun decât aproximativa sa ecranizare. Fără să fie un film tocmai nereușit, recenta transpunere cinematografică a afectat reputația francizei literare, dar la noi a avut și un efect pozitiv de popularizare, pentru că a făcut-o cunoscută încă dinainte de a fi tradusă.

Acum încep prin a afirma despre Lovitură fatală, al doilea volum al ciclului, că este chiar mai bun decât primul. Acțiunea explodează din primele pagini, nu mai e nevoie de prezentări, pregătiri sau antrenamente, momentele dramatice se succed frenetic și suspansul își face apariția la încheierea fiecărui capitol.

Chiar și estetic arată mai bine, deși nu mai e coperta tie-in cu imagine din film, aceasta are titlul în relief și finețe velină accentuată, păstrând însă același format cu primul volum, pentru a se potrivi perfect împreună pe raftul bibliotecii – cum stă bine oricărei serii.

aa3

         Mitch Rapp, odată doar un talentat atlet universitar, și-a pierdut iubita în atentatul terorist de la Lockerbie. De atunci, tânărul și-a transformat toată durerea, toată dorința de justiție, în determinare și fanatism răzbunător. Recrutat de CIA, instruit să devină o armă letală, el a executat timp de un an cele mai agresive, periculoase și secrete misiuni ale agenției, decis să elimine cât mai mulți teroriști sau finanțatori ai terorismului, identificați.

« …Unicul scop al lui Rapp era să mute linia frontului pe teritoriul acestor oameni. Să îi bântuie până începeau să aibă îndoieli, până nu mai puteau dormi noaptea, întrebându-se dacă nu cumva ei urmează. Aceasta devenise misiunea lui în viață. Inacțiunea era ceea ce îi încuraja pe acești oameni să își continue comploturile de a ataca civili nevinovați. Convingerea că erau în siguranță în timp ce își răspândeau acest război al terorii, le oferise o încredere arogantă. Rapp înlocuia acum acea încredere cu frica… »

         Următorul său obiectiv este la Paris. Singura complicație pare dată de statutul diplomatic al țintei, care în prezent ocupă funcția de Ministru al Petrolului din Libia. Mitch simte tot timpul ceva în neregulă, în timp ce-și pregătește atacul, dar nu realizează că i s-a întins o cursă, decât după ce aceasta s-a declanșat.

În noaptea în care intră în camera de hotel, unde teroristul era cu o prostituată, și-l împușcă precis și silențios pe acesta, ca de obicei, fără măcar să-i trezească însoțitoarea, un grup de asasini ce țineau locația sub supraveghere video erup înăuntru, trăgând foc continuu de pistoale-mitralieră.

lovitura 1

        Forțe puternice ale terorismului mondial, alarmate de executarea atâtor membri ai confreriilor lor, au comandat această ambuscadă, fără să fie siguri împotriva cui, pentru că nu reușiseră să afle identitatatea celui care-i vâna și nici cărui serviciu secret aparținea.

Tentativa lor de asasinat eșuează, datorită pregătirii excepționale a lui Mitch, dar capcana se închide oricum, pentru că în luxosul hotel din centrul Parisului au rămas în urmă apartamente devastate de gloanțe și nouă cadavre, dintre care unul de ministru străin și trei de victime colaterale, civili împușcați de singurul terorist supraviețuitor.

În prag de declanșare a unui grav incident diplomatic internațional, CIA nu are altă alegere decât de a nega orice responsabilitate și a se dezice de agentul lor.

Straturi peste straturi de intrigi politice se adaugă ca lespezi grele peste înmormântarea discretă a problemei, prin lichidarea lui Mitch, dar toți cei care se pregătesc să-l execute ar trebui să ia în considerare că nimic nu este mai periculos decât un agent de elită care nu mai are încredere în nimeni, rănit și presat să își depășească limitele.

AA 3

         Reapar cam toate personajele din Asasin American, măcar în planul secund, dar parcă privite cu alți ochi, din cauză că asupra tuturor plutește paranoic posibila umbră a trădării.

În Lovitură fatală îl găsim chiar și pe Mitch un pic schimbat, mai uman, nu atât de exclusiv focusat – poate ceva mai maturizat, poate doar revenit la normal după imensa traumă a pierderii femeii iubite – disponibilitatea lui de implicare sentimentală s-a accentuat și-l frământă tot mai des întrebările existențiale despre ce a devenit și despre ce ar putea deveni.

         Romanul lui Vince Flynn este un thriller de spionaj zbârnăind de acțiune, încărcat cu adrenalină, a cărui tensiune psihologică se acumulează într-un nod gordian format din comploturi, jocuri de putere, mutări politice, trădări, lealități puse la încercare, antipatii viscerale, un strop de romantism și valuri de furie ucigașă dezlănțuită.

Dacă Mitch va avea răbdare să îl descâlcească sau va fi nevoit să îl taie, riscând să distrugă și legăturile cu oameni la care a ajuns să țină, veți descoperi în această nouă aventură a sa, doldora de lovituri de teatru năucitoare.

          M-a impresionat prefața scrisă de autor, unde adresează cu optimism mulțumiri pentru cei care l-au sprijinit medical sau spiritual în lupta cu cancerul. O boală nemiloasă ce avea să-l răpună curând, la numai 47 de ani.

vince-flynn

Lovitură fatală este al doilea volum din seria Mitch Rapp, considerat după desfășurarea acțiunii, dar nu și după data apariției lui, pentru că, spre sfârșitul vieții, Flynn a ales să reia ciclul de la începuturile eroului său, sub forma acestor două prequel-uri.

Iată care sunt toate romanele, în ordinea datării acțiunii lor. În paranteză, anul primei publicări sau al traducerii în limba română (ne dorim cât mai multe!):

1. American Assassin(2010) / Asasin American (2018) ​
2. Kill Shot (2012)/ Lovitură fatală (2018)
3. Transfer of Power (1999) ​
4. The Third Option (2000) ​
5. Separation of Power (2001)
6. Executive Power (2002)​
7. Memorial Day (2004) ​
8. Consent to Kill (2005) ​
9. Act of Treason (2006) ​
10. Protect and Defend (2007) ​
11. Extreme Measures (2008)​
12. Pursuit of Honor (2009) ​
13. The Last Man (2012) ​
14. The Survivor (2015) ​
15. Order To Kill (2016) ​
16. Enemy Of The State (2017) ​
17. Red War (2018)

Term Limits (1997) ​– romanul de debut al lui Flynn, in care apar unele personaje pe care le vom întâlni în serie, dar încă nu și Mitch Rapp

Începând cu The Survivor, cărțile francizei îl au autor pe Kyle Mills

 

images (3)

 

Cărțile pot fi comandate direct pe site-ul editurii Preda Publishing,
cu o consistentă reducere

 

preda