Un basm

de
Stephen King

.

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2022
Titlul original: Fairy Tale (2022)
Traducere: Ruxandra Toma
Număr de pagini: 768
titlu achiziționabil pe
Portokal.ro

.

Stephen King este unul dintre cei mai renumiți și prolifici scriitori americani contemporani, un autor celebru pentru romanele sale de groază sau suspans. Opera lui vastă și variată include atât romane, cât și nuvele, povestiri scurte și scenarii, ce au avut un impact semnificativ asupra literaturii și culturii pop.

Poveștile Regelui au devenit clasice ale genului horror și au inspirat multe adaptări cinematografice sau televizate de succes. A scris chiar el scenariile pentru unele dintre aceste adaptări și a avut un rol activ în producția lor.

Un aspect remarcabil al operei lui King este abilitatea autorului de a crea personaje complexe și credibile care se confruntă cu probleme reale, cum ar fi abuzul, rasismul și izolarea socială, în contextul unor povești supranaturale.

La începutul pandemiei, legendarul povestitor s-a întrebat: „Ce ai putea scrie care să te facă fericit?“

„Ca și cum imaginația mea abia aștepta să-i fie pusă întrebarea, mi s-a arătat un oraș mare și părăsit – dar cu o viață proprie. Am văzut străzile pustii, clădirile bântuite, un cap de gargui care zăcea răsturnat pe stradă. Am văzut statui sfărâmate (nu știam ce reprezintă, dar am aflat în cele din urmă). Am văzut un palat uriaș, impunător, cu turnuri din sticlă atât de înalte, încât vârfurile lor străpungeau norii. Aceste imagini au declanșat povestea pe care voiam să o spun.“

Astfel a apărut cartea Un basm, o epopee fantastică în dulcele stil horror-clasic pe care chiar el l-a impus la nivelul literaturii mondiale.
Un tom high fantasy voluminos, de peste 750 de pagini, dar pe care cititorii nu l-ar dori nici măcar cu una mai scurt.

Un basm - recenzie

Charlie Reade este un tânăr de șaptesprezece ani ca mulți alții, discret la școală, talentat la baseball și fotbal. Doar un pic prea matur pentru vârsta lui. Maturitate obținută prin suferință. Mama băiatului a murit într-un accident de mașină când el avea șapte ani, iar tatăl său, de durere, a cedat patimii alcoolului. De atunci, Charlie a trebuit să învețe să aibă grijă de amândoi.

Într-o împrejurare dramatică, ajunge să îl cunoască pe bătrânul Howard Bowditch, care locuiește în izolare cu câinele său Radar, într-o casă mare, cu aspect lugubru, pe vârful unui deal, cunoscută în cartier drept „Casa Psycho”.
În curtea din spate a acesteia e situat un șopron, mereu încuiat, care scoate zgomote ciudate.

Charlie îl ajută pe Howard după o accidentare, câștigându-i încrederea și având grijă de Radar, care îi devine cel mai bun prieten.  Până când, pe patul de moarte, domnul Bowditch îi lasă lui Charlie o casetă pe care a înregistrat o poveste incredibilă, un secret păstrat ascuns toată viața: în interiorul șopronului din spate se află poarta către o altă lume.

O realitate paralelă în care Binele și Răul duc o bătălie de care depinde soarta propriei noastre lumi.
O luptă epică care va ajunge să-i implice pe Charlie și Radar, contrar dorinței lor, în rolul de eroi.

Din mintea genială a lui Stephen King se revarsă o nouă aventură uluitoare și înfricoșătoare, purtând cititorul într-o incursiune vertiginoasă prin teritoriul nemărginit al imaginației sale.

Un basm, da, dar un basm care nu seamănă deloc cu o poveste Disney, ci cu unul de o duritate realistă necenzurată, vreunul de-al Fraților Grimm altoit cu un strop din înclinația spre sinistru din mitologia fantezistă a lui H.P. Lovecraft.

Un basm - Editura Nemira - recenzie

Cărțile lui King au evoluat și s-au schimbat în timp, de la o desfășurare mai în forță, mai provocatoare a genului horror, din tinerețe, la o abordare mai matură și complexă a thrillerului în romanele sale recente.
Această schimbare oglindește capacitatea scriitorului de a se adapta și de a se reinventa, în timp ce păstrează elementele care l-au făcut popular și apreciat de cititori.
King este un autor care a evoluat odată cu timpul și cu publicul său, updatându-se la cerințele și așteptările acestuia, dar fără a-și pierde niciodată stilul unic și abilitatea de a crea povești captivante memorabile.

.

images (3)

.

cartea
poate fi comandată pe
site-ul  librăriei online
Portokal

portokal